La seu de la Generalitat de Catalunya a Girona ha estat escenari aquest dimarts de la presentació dels dos principals torneigs de tennis femení que s’organitzen actualment a les comarques gironines.
Són dues competicions que es disputaran coincidint amb l’inici de la temporada de terra batuda, entre els mesos d’abril i maig, i que convertiran la demarcació en l’epicentre d’aquest esport a nivell mundial durant aquelles dates.
El Torneig Internacional Solgironès de la Bisbal d’Empordà celebrarà enguany la novena edició i tindrà lloc del 30 de març al 6 d’abril al Club Esportiu CT la Bisbal. Des del 2023, ostenta la categoria WTA Tour 125, que el converteix en un dels quatre més importants de l’Estat. Comparteix categoria amb el Catalonia Open (Vic) i el WTA de Mallorca –tots amb dotació de 115.000 dòlars amb premis–, i només el supera el WTA Tour 1000 de Madrid.
La cita serveix de preparació per a Roland Garros per a tennistes del Top 100 del rànquing de la WTA, el principal circuit mundial de tennis femení. De moment, ja han confirmat la presència la guanyadora de fa dos anys, l’holandesa Arantxa Rus (número 92 del món) i la blanenca Marina Bassols (nº 265).
Un més després, arribarà el torn de l’ITF W35 de Platja d’Aro, que es disputarà del 5 a l’11 de maig al Club Tennis d’Aro. És la sisena edició d’una competició sobre terra batuda que manté la mateixa dotació de l’any passat, amb 25.000 dòlars.
La Diputació de Girona, un any més, dona suport als dos torneigs i, en aquest sentit, el diputat d’Esports, Jordi Masquef, ha destacat: “Des de la Diputació, volem fomentar la pràctica esportiva des de la base i també a l’elit, impulsant un creixement sòlid. Crec que cal potenciar l’esport femení, que durant molts anys ha estat infravalorat”.
En aquesta línia, ha destacat la col·laboració conjunta entre les diferents institucions i la projecció internacional que generen per a les comarques gironines: “Són torneigs que generen dinamisme turístic i contribueixen a impulsar la marca Empordà i, per extensió, de tota la nostra demarcació”.
La presentació ha comptat, entre d’altres, amb el representat territorial d’Esports de la Generalitat de Girona, Narcís Casassa; l’alcalde de la Bisbal d’Empordà, Òscar Aparicio; el regidor d’Esports de l’Ajuntament de Castell d’Aro, Platja d’Aro i S’Agaró, Marc Medina, el president de la Federació Catalana de Tennis, Jordi Tamayo, a més de representants dels clubs organitzadors i de patrocinadors.
Tenis inclusiu, tecnologia i sostenibilitat
Com a gran novetat d’aquesta edició, la jornada de tenis inclusiu es durà a terme el dijous durant la setmana del WTA 125 de La Bisbal d’Empordà. Serà una oportunitat única per posar en valor l’esport inclusiu i donar visibilitat a esportistes amb discapacitat davant més de dos-cents nens i nenes de la zona.
La jornada inclourà tres exhibicions: jugadors professionals de tenis en cadira de rodes de la Federació Catalana faran un clínic perquè els nens puguin provar aquesta modalitat, seguit d’una exhibició de tenis per a cecs (blind tenis) i, finalment, una demostració d’ACELL, la Federació Catalana d’Esports per a Persones amb Discapacitat Intel·lectual.
Per segon any consecutiu, El Torneig Internacional Solgironès de la Bisbal d’Empordà no tindrà jutges de línia. Només hi haurà el jutge de cadira, gràcies a la tecnologia de Foxtenn, un sistema de càmeres d’alta velocitat que, amb làsers i intel·ligència artificial, detecta tot el que passa a la pista amb una precisió mil·limètrica. Això fa que el torneig sigui un dels pocs a nivell mundial que utilitza aquesta innovadora tecnologia, garantint decisions més precises.
A més, La Bisbal continua apostant per la sostenibilitat i ja té el certificat ISO de Bureau Veritas, que avala l’ús d’energies renovables, la reducció de la petjada hídrica i l’ús de materials reciclables.