Girona (ACN).- La Diputació de Girona ha creat una aplicació que permet als ajuntaments actualitzar les adreces, els carrers i els portals dels municipis.
Forma part del Sistema d’Informació Territorial Municipal (SITMUN) i permet que els consistoris, directament, puguin editar i modificar el mapa digital dels seus pobles i ciutats. La informació es desglossa en dos tipus d’elements geogràfics diferents: les línies marquen els eixos dels carrers, i els punts els portals i disseminats. D’aquesta manera, s’acaba obtenint un mapa d’adreces i carrers actualitzats de tota la demarcació (que també inclou un cercador). Dels 167 ajuntaments gironins adherits a la Xarxa Local SITMUN, el 71% ja han sol·licitat tenir-hi accés.
Segons destaca la Diputació, l’aplicació “pot ser especialment útil, per exemple, per als serveis d’emergències quan hagin d’actuar“. Perquè, d’aquesta manera, sabran exactament a quin punt del municipi han de dirigir-se.
L’eina compta amb la col·laboració de l’Institut Cartogràfic i Geològic de Catalunya (ICGC) que, a través d’un conveni amb la Diputació de Girona, s’encarregarà d’incloure les adreces oficials al Registre Cartogràfic de Catalunya, a més de la seva actualització i manteniment.
La nova aplicació, que forma part del SITMUN, complementa les altres que ja ofereix aquest sistema (que a més dels ajuntaments, també s’obre a consultes de tota la ciutadania). S’hi accedeix a través de la web de la Diputació i permet consultar, entre d’altres, el cens d’activitats econòmiques, d’integració amb el gestor d’expedients, de detecció de nius de vespa asiàtica i el cens d’habitatges, solars i locals buits.
Plataforma única
El SITMUN és una plataforma pública que permet visualitzar i gestionar de forma estructurada i en un únic visor tota la informació cartogràfica disponible, a diferents escales i per a tots els municipis. I al mateix temps permet visualitzar i relacionar dades de temàtiques diferents en un únic mapa, amb informació oficial.
El sistema disposa d’un gran volum d’informació geogràfica que permet veure, analitzar, planificar i gestionar el territori. Inclou diferents fonts d’informació generades pels departaments de la Diputació de Girona, els ens locals de la demarcació i altres organismes oficials que elaboren cartografia en l’àmbit de les seves competències. Cal tenir en compte que aquesta informació és homogènia en l’àmbit supramunicipal, amb l’objectiu de poder aplicar polítiques regionals comunes.