Girona (ACN).- La Diputació de Girona ha detectat quinze zones distribuïdes en tretze municipis del Baix Empordà, el Gironès i el Ripollès que són susceptibles a rebre ajudes per fer rehabilitacions energètiques.
A través d’un estudi elaborat per Ramon Folch i Associats, s’han analitzar les localitzacions que podrien rebre més ajudes amb l’objectiu de donar eines a les administracions per incentivar les obres per millorar l’eficiència energètica de comunitats de veïns i també cases unifamiliars. Són edificis que es van construir fa molts anys i per això es proposa instal·lar sistemes d’aïllament tèrmic, canviar tancaments de fusta o també la integració dels edificis en comunitats locals d’energia.
La Diputació de Girona ha engegat el projecte “REHABGi, Rehabilitació energètica i adequació al canvi climàtic de sectors residencials a Girona”. Es tracta d’una iniciativa que ha analitzat diverses localitzacions dels municipis gironins per comprovar si són o no eficients energèticament. D’aquest estudi es detecten que hi ha quinze zones repartides en tretze municipis de les comarques del Baix Empordà (Corçà, la Bisbal d’Empordà, Sant Feliu de Guíxols, Ullà i Verges), Gironès (Cassà de la Selva, Celrà, Llagostera i Salt) i el Ripollès (Ripoll, Ribes de Fraser i Campdevànol).
En aquesta valoració d’oportunitats i reptes de cada edifici analitzat i les solucions per a cada problema, s’ha fet una guia d’acció amb propostes concretes que millorarien l’eficiència energètica dels edificis, ja siguin comunitats de veïns o cases unifamiliars. Les accions s’han valorat econòmicament i també s’ha quantificat la reducció que suposaria en la climatització.
Les solucions que es plantegen van en diferents línies: per una banda hi ha les solucions per millorar l’eficiència (amb la instal·lació de sistemes d’aïllament tèrmic o de cobertes i canviar els tancaments de fusta), accions per produir energia verda (com ara integrar-se en comunitats locals d’energia), solucions per estalviar aigua (posar airejadors a les aixetes) o per reduir l’efecte d’illa de calor (repintar la coberta reflectant o els tendals).
A partir d’aquestes accions, les comunitats poden optar a rebre subvencions de diferents administracions, ja siguin fons europeus o més locals. La idea és que a través d’aquest projecte les administracions tinguin les eines suficients com per impulsar polítiques d’ajuda en què es faci rehabilitació amb la millora de l’eficiència.