La Diputació de Girona impulsa un programa per planificar actuacions en matèria d’habitatge en els municipis petits

Girona.- La falta d’habitatge habitual i permanent o de primera residència és un dels mals endèmics que pateixen els municipis petits amenaçats per la despoblació, sobretot els micropobles.

De fet, molts dels que estan buits estan en tan mal estat que no compleixen les condicions mínimes d’habitabilitat i d’altres es prioritzen com a habitatges d’ús turístic, fet que augmenta els preus en el mercat immobiliari.
Per pal·liar aquests i altres dèficits, la Diputació de Girona, a través del servei d’Habitatge, ha impulsat un programa d’actuació en aquest àmbit en aquests municipis de la demarcació.
Es tracta d’una iniciativa que pretén donar eines als ens locals per planificar globalment el disseny de polítiques d’habitatge concretes i adients per als municipis petits, preferentment amb menys de 1.000 habitants. En aquest sentit, es redacta un document amb l’anàlisi i la diagnosi de les diferents actuacions proposades i s’informa els veïns sobre els recursos de què disposen, sobretot els propietaris d’habitatges buits.
Els petits municipis necessiten habitants, i aquests necessiten habitatges. Hem de treballar per buscar models alternatius d’accés a l’habitatge i dinamitzar l’habitatge buit. Tenim molt clar que no cal habitatge nou, sinó mobilitzar-ne l’existent”, ha subratllat la diputada d’Assistència als Petits Municipis, Eva Viñolas.
El projecte ha arrencat amb un pla pilot que s’ha implementat a Castellfollit de la Roca, les Llosses i Vallfogona de Ripollès. El municipi de la Garrotxa no arriba al miler d’habitants i els dos del Ripollès en tenen poc més de dos-cents.

Les actuacions s’han desenvolupat en dues fases. Per una part, la Diputació de Girona ha finançat l’elaboració d’estudis d’habitatge buit en aquests tres municipis, i la informació recollida l’ha registrat al Sistema d’Informació Territorial Municipal (SITMUN), per bé que es tracta d’una informació que no és pública i només poden consultar els ajuntaments afectats. D’aquesta manera, disposen d’un recull d’habitatges buits, i d’informació sobre el seu estat i sobre si s’han rehabilitat o mobilitzat (si s’han posat en ús, lloguer o masoveria, entre d’altres).
Un cop coneguts els resultats i extreta la diagnosi, s’han organitzat trobades amb els veïns dels municipis afectats per explicar-los el programa al detall, compartir-hi quins són els eixos principals sobre els quals giraran les polítiques municipals per revertir el problema de la pèrdua de població i resoldre’ls dubtes.
Els resultats han estat molt satisfactoris i volem que aquesta feina que hem iniciat tingui recorregut i es pugui traslladar a més municipis. Hem de tenir en compte que més de la meitat dels 221 municipis de les comarques gironines tenen menys de 500 habitants”, ha recordat la diputada Eva Viñolas.
En aquesta línia, el diputat d’Habitatge, Quim Ayats, explica que està previst que aquest nou programa d’actuació municipal en matèria d’habitatge s’integri en el Pla de Serveis d’Assistència en Matèria d’Habitatge de la Diputació de Girona properament. A partir d’aquí, tots els municipis que ho considerin el podran demanar.

Tags: actuacions, ajuntaments, Comarques gironines, Diputacio Girona, habitatge, micropobles, planificació, programa, serveis, societat

Deixa un comentari

L'adreça electrònica no es publicarà. Els camps necessaris estan marcats amb *

Fill out this field
Fill out this field
Introduïu una adreça electrònica vàlida.

Notícia anterior
El Fòrum Gastronòmic de Girona es concentrarà en la influència del món vegetal a la cuina
Notícia següent
L’Ajuntament de Begur invertirà 125.000€ en la renovació de l’enllumenat de Font Martina

Vols estar informat?

Subscriu-te i rebràs les notícies de l’Empordà gratuïtament al teu correu.

Fill out this field
Introduïu una adreça electrònica vàlida.

Catalunya News

Segueix-nos

Instagram

També us pot interessar

Idiomes