• Skip to primary navigation
  • Skip to content
  • Skip to primary sidebar
  • Skip to footer
Revista del
Baix Empordà
Empordà
Gastronòmic
  • Actualitat
    • Societat
    • Cultura
    • Salut
    • Patrimoni
    • Medi ambient
    • Gavarres
    • Esports
    • A peu pel Baix Empordà
    • A la vila del Peix Fregit
    • Serveis
  • Gastronomia
    • El rebost d’en Llenas
  • Agenda
  • La revista
  • Hemeroteca
  • Llibres
  • Qui som
  • Contacte

La façana marítima de la Costa Brava, pràcticament recuperada un any després del temporal Gloria

19 de Gener de 2021

Les destrosses que el temporal Gloria va fer a Llafranc

Empordà (ACN).- Molts municipis del litoral de la Costa Brava van patir les conseqüències del temporal Gloria. La fúria del temporal marítim es va endur platges i va malmetre passejos i altres instal·lacions.

Un any després, la majoria de les poblacions afectades han recuperat pràcticament en la seva totalitat la façana marítima. Alguns han comptat amb ajudes de la Generalitat, la Diputació i de Costes de l’Estat però molts critiquen que han hagut d’utilitzar recursos públics propis per aconseguir tenir els espais en condicions el més aviat possible.
A Platja d’Aro, el temporal va destrossar uns 500 metres del passeig. També es va endur part de passeig de Llafranc, a Palafrugell, va provocar un esvoranc al passeig de Sant Antoni de Calonge i a Blanes, a banda, de l’ensorrament del pont de l’antiga carretera de Blanes a Malgrat i de la via del tren, també va malmetre el dic de recer del Port.
El temporal Gloria va irrompre amb força a Catalunya el 22 de gener del 2020. El litoral de la Costa Brava va patir-ne els efectes amb destrosses en instal·lacions, passejos, espigons o platges. Un any després, la majoria ha aconseguit recuperar-se. Per fer-ho, s’hi han hagut de fer obres d’urgència i de reforma que, en molts casos, han hagut d’assumir els ajuntaments amb recursos propis.
És el cas de Palafrugell. En aquest municipi, la fúria del mar es va endur una part del passeig de Llafranc i va malmetre la platja del Golfet. Totes dues actuacions les ha assumit l’Ajuntament, amb un cost d’uns 140.000 euros, tot i que la competència era de Costes de l’Estat. Segons l’alcalde, Josep Piferrer, Costes plantejava reduir el passeig si es feia càrrec de l’actuació i no contemplava actuar al Golfet fins aquest any. “Volíem tenir-ho acabat per l’estiu i no es podia esperar a que ho incorporessin als pressupostos del 2021“, diu.
En aquest cas, diu que han rebut petites aportacions per part de la Diputació i de la Generalitat però que “la patacada grossa” l’han hagut d’assumir ells.
El Gloria també va provocar un esvoranc al passeig de Sant Antoni de Calonge, va malmetre els espigons i va descalçar la plaça d’un mirador. En aquest cas, l’Estat s’ha fet cas de les obres de reparació, que ja estan enllestides, excepte al mirador però, segons l’Ajuntament, Costes hi està actuant. A les obres del passeig, s’hi van destinar uns 240.000 euros.
En el cas de l’Escala, el temporal va malmetre el passeig d’Empúries –a l’alçada de la platja del Portitxol– i Costes ho va reparar abans de l’estiu. També es van aixecar peces del passeig entre Jesús Maria Isern i la platja del Port d’en Perris, que s’ha assumit amb ajuts de la Diputació i la intervenció de Costes. En total, els danys estaven valorats en uns 400.000 euros. L’alcalde, Víctor Puga, diu que estan contents amb el resultat i que les reparacions es van fer amb celeritat.
Malgrat això, estan en converses amb el Ministeri per intentar trobar una solució al retrocés que les platges del litoral d’Empúries experimenten any rere any, possiblement per l’efecte de l’espigó que es va construir l’any 1992 a Sant Martí d’Empúries. El consistori creu que actua de fre i evita que la sorra hi arribi de forma natural.

Estat en què va quedar el passeig marítim de Platja d’Aro després del pas del temporal Gloria

Platja d’Aro planteja una reforma integral del passeig
Platja d’Aro també va patir les conseqüències del temporal. En el seu cas, va destrossar un tram de 500 metres del passeig –a la banda sud– i també va “trinxar” la instal·lació elèctrica perquè els tubs passaven per la banda de la platja. L’Estat es va fer càrrec de les obres de reparació, valorades en més d’1 milió d’euros, i el passeig ja és totalment transitable. L’Ajuntament, que va haver d’adoptar una solució d’urgència de no deixar sense llum tota la façana marítima, ara invertirà 800.000 euros en soterrar la línia de punta a punta, per la banda interior del passeig.
Per a Platja d’Aro, la destrossa s’ha convertit, en certa manera, en una oportunitat. I és que l’Ajuntament es planteja ara fer un conveni amb Costes per remodelar la resta del passeig –de 2,2 quilòmetres– per fases i en un termini de cinc o sis anys.
El tram intervingut s’ha reforçat amb roca a la base i s’ha pavimentat diferent de la resta del passeig. La regidora d’Urbanisme, Montse Rovira, explica que la voluntat es implementar el model aplicat per Costes i, de passada, millorar el paviment de la resta de trams, que en alguns punts estan molt malmesos. “Creiem que, tenint en compte el que han costat 500 metres, caldria invertir-hi entre 500.000 i 600.000 euros per fase“, explica.
Rovira admet que “de temporals sempre n’hi haurà” i que la sorra, de nou, tornarà a envair el passeig però que el reforç de rocall impedirà que l’aigua es filtri i es repeteixi la situació que es va viure fa un any. Malgrat això, també es plantegen construir un petit mur discontinu de punta a punta i a la banda de la platja, que serveixi de banc però també actuï de barrera.

Platges brutes un any després
El temporal no només va causar estralls a passejos marítims del litoral gironí, la riuada va arrossegar tones de sediments, sobretot arbres arrancats, que han acabat anant a parar a les platges més properes a la desembocadura del Ter. “Vam intentar solucionar-ho abans de l’estiu i vam fer dues neteges, però no hi vam ser a temps“, ha explicat l’alcalde de Torroella de Montgrí-L’Estartit, Jordi Colomí, que lamenta que “no es va trobar la manera d’aconseguir que les administracions superiors s’impliquessin de veritat en la neteja” i van haver d’assumir-ne el cost des de l’ajuntament.
Un any després, les platges de l’Estartit, el Mas Pinell i la Gola del Ter continuen acumulant troncs i socs que fins i tot s’han convertit en cabanes en alguns punts. Colomí concreta que després del pas del Gloria hi ha hagut una dotzena de temporals de llevant i “tota la brutícia que va baixar pel riu va acabar a les platges“. “I amb l’últim temporal s’ha acabat d’agreujar“, afegeix.
Ara, l’alcalde celebra que hagin arribat a un acord a través del parc natural per abordar una neteja integral que es preveu que s’allargui un mes i mig, al llarg del febrer i mig març.
Tot i això, sosté que de cara al futur caldria articular una solució “més automàtica” per poder afrontar situacions com la causada pel Gloria: “La brutícia a aquestes platges no la generen els veïns de l’Estartit i de Torroella, sinó que tota la conca del Ter, i hi hauria d’haver un pla definitiu de neteja de desembocadures del Ter i del Fluvià perquè, tot i que tenim la sort de comptar amb personal, trobem totalment injust que ho haguem d’assumir des de l’ajuntament“.

Arxivat com a: Alt Empordà, Baix Empordà, Medi ambient, Serveis, Societat, Turisme Etiquetat com a: Ajuntament de l'Escala, Ajuntament de Torroella de Montgrí, Alt i Baix empordà, Castell-Platja d’Aro, destrosses, façana litoral, L'Estartit, Llafranc, meteorologia, obres, passeig, reconstrucció, Sant Antoni de Calonge, serveis, societat, temporal de llevant

Reader Interactions

Comentaris

  1. Jaume Figueras ha dit

    19 de Gener de 2021 at 8:03

    Sabeu si el camí de ronda de Sant Antoni de Calonge a Platja d’Aro, tallat també pel temporal, ja torna a estar obert?
    Gràcies!

    Respon

Deixa un comentari Cancel·la les respostes

L'adreça electrònica no es publicarà. Els camps necessaris estan marcats amb *

Barra lateral primària

Revista del Baix Empordà i Empordà Gastronòmic és una publicació trimestral d’àmbit comarcal de difusió dels valors culturals i històrics del Baix Empordà: el seu patrimoni arquitectònic tan ric –especialment l’iber i el medieval–, els seus paisatges tan admirats –el mar i la muntanya–, així com també els seus personatge i oficis, l’art i la literatura, l’educació, el medi ambient o les tradicions.

#josocemporda
#joemplantoalemporda

Vols estar informat?

Subscriu-te i rebràs les notícies de l'Empordà gratuïtament al teu correu

Segueix-nos

  • Facebook
  • Instagram
  • Twitter

Catalunya News

Vols estar informat?

Subscriu-te i rebràs les notícies de l'Empordà gratuïtament al teu correu

Footer

Facebook

Facebook Pagelike Widget

Instagram

Treballadors de la fàbrica Conrado Vilar de @calo Treballadors de la fàbrica Conrado Vilar de @calongesantantoni a la dècada de 1930. Autor desconegut, fons Josep Fort. És una de les imatges que il·lustren l'article "Visió històrica de la fàbrica de suro de can Conrado Vilar" de Víctor Pou, que trobareu al número 80 de la @rbaixemporda, "Espies a la Costa Brava", ja a la venda a tots els quioscos i llibreries del #baixemporda juntament amb el número 26 d'Empordà Gastronòmic, "Xefles"
#suro #calongeisantantoni #fabrica #historia #industria #seglexx #fotosantigues #costabrava #gavarres #premsacomarcal
El congre, sabor i tradició en hores baixes", d'A El congre, sabor i tradició en hores baixes", d'Alfons Garrido (@museudelapesca de @visitpalamos). Podeu llegir l'article complet al número 26 d'Empordà Gastronòmic, "Xefles", ja a la venda a tots els quioscos i llibreries del #baixemporda juntament amb el número 80 de @rbaixemporda, "Espies a la Costa Brava"
#empordagastronomic #gastronomia #pesca #congre #cuinamarinera #cuinatradicional #cuinadepescadors #peix #palamós #costabrava #premsacomarcal
La barraca de les Rabioses és un dels 554 element La barraca de les Rabioses és un dels 554 elements patrimonials que recull fins ara l'inventari de patrimoni cultural del Parc natural del Montgrí @pnmmbt realitzat per l'arqueòleg Ferran Codina. Tota la informació al número 80 de la @rbaixemporda, "Espies a la Costa Brava", ja a la venda a tots els quioscos i llibreries del #baixemporda juntament amb el número 26 d'Empordà Gastronòmic, "Xefles"
#montgri #parcnaturaldelmontgrí #torroellademontgri #ullà #bellcairedemporda #lescala #patrimoni #patrimonicultural #pedraseca #cultura #historia #costabrava #premsacomarcal
"Cocotxes de bacallà amb pil-pil, all, bitxo i tòfona", de Dovarly Muñoz i Miguel Garcia (xefs del restaurant @kaospalamos a @visitpalamos). Trobareu aquesta i moltes altres receptes al número 26 d'Empordà Gastronòmic, "Xefles", ja a la venda a tots els quioscos i llibreries del #baixemporda juntament amb el número 80 de @rbaix, "Espies a la Costa Brava"
#empordagastronomic #gastronomia #cuinacatalana #receptes #bacalla#cocotxas #palamos #costabrava #premsacomarcal
Foto de Santa Cristina d'Aro de Pere Rigau Roch de Foto de Santa Cristina d'Aro de Pere Rigau Roch de la dècada de 1940 feta des de Salom. És una de les imatges que il·lustren l’article “Santa Cristina d’Aro a finals del segle XIX” de @gloriajaraalberti, que trobareu al número 80 de la @rbaixemporda, “Espies a la Costa Brava”, ja a la venda a tots els quioscos i llibreries del #baixemporda juntament amb el número 26 d’Empordà Gastronòmic, “Xefles"
#santacristinadaro #seglexx #historia #territori #fotosantigues #queboniceslempordà #costabrava #premsacomarcal
"Musclos amb salsa marinera", de @quimcasellas.cas "Musclos amb salsa marinera", de @quimcasellas.casamar (xef del restaurant @casamarllafranc a @visitapalafrugell). Trobareu aquesta i moltes altres receptes al número 26 d'Empordà Gastronòmic, "Xefles", ja a la venda a tots els quioscos i llibreries del #baixemporda juntament amb el número 80 de @rbaix, "Espies a la Costa Brava"
#empordagastronomic #gastronomia #musclos #cuinamarinera #receptes #costabrava #premsacomarcal
El Cabo San Vicente des del passeig marítim de @v El Cabo San Vicente des del passeig marítim de @visitpalamos (1967). Imatge del Fons Collell que il·lustra l'article "Creuers turístics a Palamós (1928-2022)", de @joaquimserrabech (Associació Gironina d'Amics de la Mar). El trobareu al número 80 de la @rbaixemporda, "Espies a la Costa Brava", ja a la venda a tots els quioscos i llibreries del #baixemporda juntament amb el número 26 d'Empordà Gastronòmic, "Xefles"
#palamós #passeigdemar #turisme #creuers #historia #costabrava #fotosantigues #premsacomarcal
"Arròs carnaroli, galta de vedella, tòfona, roma "Arròs carnaroli, galta de vedella, tòfona, romaní i xocolata", de @jordvallespi (xef del restaurant @pahissadelmas a @visitpals). Trobareu aquesta i moltes altres receptes al número 26 d'Empordà Gastronòmic, "Xefles", ja a la venda a tots els quioscos i llibreries del #baixemporda juntament amb el número 80 de @rbaixemporda, "Espies a la Costa Brava"
#empordagastronomic #gastronomia #pals #arrosdepals #cuinacatalana #cuinaempordanesa #receptes #costabrava #premsacomarcal
"Vestint la Mort: evolució històrica del vestuar "Vestint la Mort: evolució històrica del vestuari de la Dansa de la Mort de la @processo_verges", de @francesc.bosch.torrent (Professor d'història i cronista). Podeu llegir l'article complet al número 80 de la @rbaixemporda, "Espies a la Costa Brava", ja a la venda a tots els quioscos i llibreries del #baixemporda juntament amb el número 26 d'Empordà Gastronòmic, "Xefles"
#verges #setmanasanta #dansadelamort #processo #cultura #historia #tradició #vestuari #costabrava #premsacomarcal
"Conill a la caçadora amb carxofes, cansalada fre "Conill a la caçadora amb carxofes, cansalada fresca i cargols", de @tomasbrull (xef de @lacalataverna a @visitpalamos). Trobareu aquesta i moltes altres receptes al número 26 d'Empordà Gastronòmic, "Xefles", ja la venda a tots els quioscos i llibreries del #baixemporda juntament amb el número 80 de la @rbaixemporda, "Espies a la Costa Brava"
#gastronomia #cuinatradicional#menjardecollons #cuinaempordanesa #cuinaempordanet #receptes #conill #carxofes #cargols #costabrava #premsacomarcal
"Art romànic: Sant Iscle d'Empordà", de Pau Roig "Art romànic: Sant Iscle d'Empordà", de Pau Roig. Podeu llegir l'article complet al número 80 de la @rbaixemporda, "Espies a la Costa Brava", ja a la venda a tots els quioscos i llibreries del #baixemporda juntament amb el número 26 d'Empordà Gastronòmic, "Xefles"
#artromanic #romàniccatalà #esglesiesdecatalunya⛪️ #cultura #patrimoni #patrimonicultural #costabrava #queboniceslempordà #premsacomarcal
"Truita vaga de margaridetes i espàrrecs de marge "Truita vaga de margaridetes i espàrrecs de marge", de @iolandabustos (xef biodinàmica especialitzada en flora comestible). Trobareu aquesta i moltes altres receptes al número 26 d’Empordà Gastronòmic, “Xefles”, ja a la venda a tots els quioscos i llibreries del #baixemporda juntament amb el número 80 de la @rbaixemporda, “Espies a la Costa Brava”
#empordagastronomic #gastronomia #cuinaambflors #flors #cuinacatalana #cuinatradicional #receptes #truita #esparrecsdemarge #costabrava #premsacomarcal
"Natura i territori: Els espies de la nit", de @ra "Natura i territori: Els espies de la nit", de @ramotgarcia (President del @grupnaturasterna) i fotografies de @rosamatesanz. Podeu llegir l'article complet al número 80 de la @rbaixemporda, "Espies a la Costa Brava", ja a la venda a tots els quioscos i llibreries del #baixemporda juntament amb el número 26 d'Empordà Gastronòmic, "Xefles"
#espiesalacostabrava #fauna #ocells #ocellscatalans #gamarus #natura #naturasterna #patrimoninatural #costabrava #valldaro #premsacomarcal
"En aquesta equació màgica de la cuina empordane "En aquesta equació màgica de la cuina empordanesa del ‘mar i muntanya’ el mar per mi sempre hi té un pes més destacat”. Podeu llegir l’entrevista de Pau Roig amb el xef @enricherce, autor de “Deliciós mar” (@cossetaniaedicions), al número 26 d’Empordà Gastronòmic, “Xefles”, ja la venda a tots els quioscos i llibreries del #baixemporda juntament amb el número 80 de @rbaixemporda, “Espies a la Costa Brava”
#gastronomia #cuinamarinera#pesca #pescadors #cuinamarimuntanya #cuinaempordanesa #xef #llibres #receptes #premsacomarcal
#primavera #flors #natura #espaisnaturals #roselle #primavera #flors #natura #espaisnaturals #roselles #colza #baixemporda #costabrava
Tomba de Richard Schwenke al cementiri de Sant Fel Tomba de Richard Schwenke al cementiri de Sant Feliu de Guíxols. És una de les imatges que il·lustren l'article "Nazis a S'Agaró i Sant Feliu de Guíxols", d'@enigma_jorgerios, que trobareu al número 80 de la @rbaixemporda, "Espies a la Costa Brava", ja a la venda a tots els quioscos i llibreries del #baixemporda juntament amb el número 26 d'Empordà Gastronòmic, "Xefles"
#espiesalacostabrava #nazisme #seglexx #1940s #santfeliudeguixols #sagaro #historia #memoriahistorica #costabrava
"AnXoves: Ximpleries eiXelebrades a les Xarxes": l "AnXoves: Ximpleries eiXelebrades a les Xarxes": l'activista de la #cuinatradicional @abrahamsimon7932 analitza les bajanades sobre les anxoves confitades que circulen per les xarxes socials i Internet. Podeu llegir l'article complet al número 26 d'Empordà Gastronòmic, "Xefles", ja a la venda a tots els quioscos i llibreries del #baixemporda juntament amb el número 80 de @rbaixemporda, "Espies a la Costa Brava"
#gastronomia #cuina #cuinaempordanesa #pesca #pescadors #anxoves #xarxessocials #internet
La Dansa de la Mort, la màgia esfereïdora del #d La Dansa de la Mort, la màgia esfereïdora del #dijoussant a #verges 
#dansadelamort #setmanasanta #processo #cultura #patrimoni #tradicions #baixemporda #lotempsesbreu #neminiparco
Paul Fidrmuc i la seva piragua plegable "Don Tonto Paul Fidrmuc i la seva piragua plegable "Don Tonto" a la platja de Tamariu. És una de les imatges que il·lustren l'article "Un espia alemany a Tamariu" de Ramir Lacasa, que trobareu al número 80 de @rbaixemporda, "Espies a la Costa Brava", ja a la venda a tots els quioscos i llibreries del #baixemporda juntament amb el número 26 d'Empordà Gastronòmic, "Xefles"
#espiesalacostabrava #nazisme #seglexx #segonaguerramundial #fotosantigues #piragüisme #costabrava #espiesalacostabrava #historia #premsacomarcal
"Les societats gastronòmiques catalanes i basques "Les societats gastronòmiques catalanes i basques", de @marti.sabria. Podeu llegir l'article complet al número 26 d'Empordà Gastronòmic, "Xefles", ja a la venda a tots els quioscos i llibreries del #baixemporda juntament amb el número 80 de @rbaixemporda, "Espies a la Costa Brava"
#xefles #empordagastronomic #societatgastronòmica#cuinatradicional #gastronomia #menjardecollons #fotosantigues #seglexx #costabrava #premsacomarcal #20anys
This error message is only visible to WordPress admins

Twitter

A Twitter List by jordimolins

Revista del Baix Empordà i Empordà Gastronòmic
Tel. 646554923 · redaccio@revistabaixemporda.cat · www.revistabaixemporda.cat · www.empordagastronomic.cat
BAIX EMPORDÀ

Utilitzem galetes (cookies) per poder oferir la millor experiència al nostre web. Si hi continua navegant assumim que hi està d'acord.AcceptarPolítica de privadesa