La Festa Major se celebra aquest any del 30 d’agost al 2 de setembre, tot i que, com és habitual, els actes previs s’inicien abans, el 23 d’agost, amb la Marxa Nocturna de l’Anxova.
Abans del tret de sortida oficial hi ha també la 15a Travessa de Natació (24 d’agost), la 34a trobada gegantera (25 d’agost), l’Obert de Tennis i Pàdel (del 26 al 30 d’agost) i la cloenda del cicle de sardanes d’estiu (28 d’agost).
L’inici formal de la Festa és el 30 d’agost, jornada en què s’inaugura l’exposició de la Festa Major i es fa el pregó, aquest any encarregat a la coordinadora del MAC-Empúries, Marta Santos. L’exposició d’aquest any està dedicada a Antoni Tàpies, amb motiu del centenari del seu naixement. “Antoni Tàpies. Bon à tirer” és una exposició que compta amb l’impuls de la Fundació Vila Casas i es tracta d’una selecció de gravats que Tàpies va estampar al taller de Joan Roma, un dels gravadors més reconeguts de Barcelona i que va acompanyar en l’experiència del gravat a alguns dels artistes més significatius de la segona meitat del segle XX. Produïts entre els anys 1989 i 1993, moment de plena maduresa de Tàpies, aquests gravats pertanyen a la col·lecció de la Fundació Vila Casas adquirida el 2017 i tenen la particularitat de comptar amb la distinció “bon à tirer” (BAT, vàlid per estampar).
Els actes d’aquest primer dia, però, hauran començat de bon matí amb una de les novetats d’aquest any, com és l’enlairament en globus aerostàtic des de la Platja. Serà a partir de les 8 del matí i caldrà fer inscripció prèvia. El globus s’enlairarà uns 25 metres i permetrà veure vistes inèdites del municipi als participants durant uns minuts, abans de tornar a baixar. Aquesta activitat només es podrà fer si les condicions meteorològiques ho permeten.
En aquesta primera jornada també hi haurà bateig de pàdel, surf, kaiak i rem, així com rutes de patrimoni (activitats també amb inscripció prèvia). Al matí també s’ha programat un espectacle infantil de titelles i pallassos i al vespre, després del pregó, hi haurà un homenatge a Pedro Martos, més conegut com el “coquini riquini”, perquè fa diverses dècades que fa servir aquesta expressió cantada per vendre cocos a les platges del municipi. La primera jornada es tancarà amb la botifarrada popular (amenitzada amb el grup APALOSECO), el correbirra i el primer concert de barraques, amb Penelope i Bananna Beach.
Una de les novetats de la segona jornada, el 31 d’agost, serà la recuperació del tobogan aquàtic, que utilitzarà aigua reciclada i un circuit d’aigua tancat. Es programa també la gimcana a la sorra de la Platja i s’incorpora també com a novetat un concert de gòspel a la Punta, a càrrec del Cor de Gòspel de Girona, amb una setantena de cantaires. Entre altres activitats, aquesta segona jornada comptarà també amb espectacle de clown, sardanes, taller a la barca Paca, el planetari natural i un nou concert a Barraques, amb Roba Estesa i Dj Ryna.
La jornada de l’1 de setembre començarà amb la XXIII Atena Regata i la cursa d’Objectes Flotants Identificats, per seguir amb cercavila infantil i corremulla (novament amb aigua de mar per tal d’evitar la despesa d’aigua potable). A la tarda, hi haurà espectacle de màgia, sardanes i es completa la jornada amb teatre, amb “Tributo al Genio (Eugenio)”, i darrera dosis de Barraques, amb Pelukas i Celtics DJ.
Finalment, la diada de Santa Màxima, s’ha programat un clàssic de la festa com és el Festival Nàutic, seguit de l’ofici solemne. A la tarda i vespre hi ha el concert i ball de Festa Major, amb l’orquestra La Selvatana. I la programació es tanca amb els focs d’artifici i el darrer concert, amb Banda Neon i Dj Calvins, a la plaça de l’Univers. En aquest sentit, es farà una nova distribució de la zona de concert, per tal de millorar la capacitat de públic i l’acústica.
Inscripcions prèvies
Gairebé tota la programació és d’entrada gratuïta, però hi ha determinades activitats que tenen aforament limitat i que cal reservar plaça a través del web inscripcions.lescala.cat (es pot fer reserva de plaça a partir del dilluns, 19 d’agost, a les 8h). D’altra banda hi ha algun cas puntual en que es requereix pagar inscripció, com és la marxa nocturna o la travessa de natació.
“Un any més s’ha intentat configurar una programació amb activitats per a totes les edats i s’ha d’agraïr l’esforç que es fa des de la Comissió de Festes i des de totes les entitats locals que col·laboren amb l’àrea de Cultura per tal que la Festa Major sigui tot un èxit”, remarca la regidora de Festes, Cristina Viegas.
El cartell de la Festa Major 2024 és obra de Roser Bona.