Cassà de la Selva.- El vicepresident primer de la Diputació de Girona i president del Consorci de les Gavarres, Pau Presas, ha participat avui en la presentació de l’Agenda Forestal 2020-2025, del Departament d’Agricultura, Ramaderia, Pesca i Alimentació de la Generalitat de Catalunya.
L’acte ha tingut lloc a la finca pública de Can Vilallonga a Cassà de la Selva, gestionada pel Consorci de les Gavarres. La Conselleria ha escollit aquest indret com a exemple de gestió integral d’un espai natural on es porten a terme diverses activitats d’explotació forestal i ramadera amb silvopastura, entre altres activitats didàctiques i artístiques al voltant del massís de les Gavarres.
La presentació ha anat a càrrec de la consellera d’Agricultura, Ramaderia, Pesca i Alimentació, Teresa Jordà. L’Agenda Forestal 2020-2025 és un full de ruta consensuat amb el sector forestal per reivindicar el bosc i les seves funcions socioeconòmiques i ambientals, i per tractar conjuntament la situació estructural i les mesures que n’han de garantir el futur.
Abans de la presentació, Pau Presas i el gerent del Consorci de les Gavarres, Marc Vilahur, han explicat a la consellera quins són els projectes i les activitats de gestió que es duen a terme des del Consorci de les Gavarres, així com els projectes de futur.
Presas ha agraït a la consellera que s’hagi escollit l’entorn de les Gavarres per presentar aquest espai de diàleg entre tots els agents públics i privats involucrats en les polítiques forestals de Catalunya.
A la presentació, hi han assistit també el director general de Desenvolupament Rural de la Generalitat de Catalunya, Oriol Anson; el subdirector general de Boscos de la Generalitat de Catalunya, Enric Vadell; la directora dels Serveis Territorials a Girona, Elisabet Sánchez; l’alcalde de Cassà de la Selva, Robert Mundet, i Marià Montsunyer, regidor de Governació de l’Ajuntament de Cassà de la Selva.
L’Agenda forestal 2020-2025 és un full de ruta acordat amb el sector per valoritzar el bosc i tractar conjuntament la situació estructural i les mesures que n’han de garantir el futur, un espai de diàleg amb els principals agents del sector que ha servit per avaluar aquelles mesures de caràcter estructural a fi de millorar-ne la situació. La consellera Jordà ha explicat que l’Agenda és un pacte entre l’Administració i el sector per incidir en aquells aspectes que necessiten canvis i servirà per determinar el full de ruta de les polítiques forestals a Catalunya i crear un punt de partida comú per al futur del sector amb tots els agents implicats.
Aquesta Agenda s‘ha elaborat sobre la base d’una sèrie de reunions entre representats de la propietat forestal (pública i privada), representants de les empreses i indústries forestals i tècnics membres de l’Administració. Per a Jordà, aquesta entesa és bàsica per poder avançar amb els compromisos adquirits: “co-governar amb el sector és imprescindible per assolir acords sòlids i que puguin ser executats posteriorment amb garanties d’èxit”. “Només treballant amb el sector convertirem l’Agenda Forestal en una eina útil per fer que el bosc sigui un actor fonamental del nostre país”, ha explicat la consellera.