Palafrugell (ACN).- La fiscalia ha arxivat les diligències d’investigació que va obrir el juny de l’any passat per la mort de 37 avis durant la primera onada de la pandèmia al geriàtric Palafrugell Gent Gran, segons informa l’Associació de Familiars de Residents i Usuaris (AFRU) del centre.
La fiscalia volia saber si es va cometre alguna negligència a l’hora de tractar els usuaris afectats per la Covid-19. L’AFRU ha rebut una comunicació de la mateixa fiscalia remarcant que després d’una investigació llarga “no es desprèn el caràcter delictiu dels fets denunciats“. Ara, els familiars reclamen al patronat que aixequi la suspensió de la comissió d’investigació per analitzar la gestió al centre.
La fiscalia va incoar diligències el 5 de juny del 2020 arran de la denúncia presentada per l’AFRU demanant que s’investigués la mort de 36 ancians a Palafrugell Gent Gran durant la primera onada de la pandèmia. La fiscalia va obrir la investigació per possible delicte d’imprudència amb resultat de mort i va oficiar els Mossos d’Esquadra perquè investiguessin “si hi va poder haver una conducta omissiva en l’adopció de mitjans i mesures destinats a la preservació de la salut i la indemnitat física dels residents del centre“.
La resolució de la fiscalia recull que, durant la investigació, els Mossos d’Esquadra han analitzat els protocols d’actuació al centre i han pres declaració a familiars dels avis, a treballadors del geriàtric i a la direcció. La fiscalia conclou que no es pot obviar “el context en el que es va produir” la mort dels ancians, el d’una pandèmia que, en un inici, va agafar a contrapeu les administracions.
“Les autoritat sanitàries i administratives tampoc van reaccions amb l’agilitat i la contundència que en transcurs del temps i l’afectació a la població han demostrat que exigia la virulència de la Covid-19“, argumenta la fiscalia que exposa que en aquell moment no es van tancar fronteres, ni es van filtrar arribades de viatgers i es van continuar autoritzant esdeveniments multitudinaris.
La fiscalia sosté que és en aquest context inicial que s’ha d’analitzar i valorar l’actuació dels responsables i treballadors de Palafrugell Gent Gran i la seva “reacció i adaptació a la realitat cruel de la Covid-19“: “Aquell centre era un centre residencial, no hospitalari, on vivien i convivien residents amb les patologies i limitacions derivades del seu estat de salut i edat, el protocol d’actuació i els mitjans, tant materials com materials, no contemplaven la seva transformació en unitat hospitalària com finalment es va produir l’abril del 2020“.
La investigació recull que hi va haver “situacions de desinformació, desconeixement i problemes per la disponibilitat de materials de protecció individual” però apunta que es van seguir els protocols marcats per Salut i que es van sectoritzar plantes i derivar pacients per evitar contagis.
Per això, apunta que no s’ha acreditat cap delicte perquè no hi va haver cap conducta “no ja activa, sinó inclús omissiva” que estableixi un nexe causal entre la gestió i la defunció de 37 ancians. “No desprenent-te caràcter delictiu dels fets denunciats, i al marge de les responsabilitats que en un altre ordre es puguin derivar, s’acorda l’arxiu“, conclou la fiscalia.
Un cop conegut l’arxiu de la investigació, l’AFRU reclama al Patronat de la Fundació Palafrugell Gent Gran que aixequi la suspensió de la comissió d’investigació per analitzar la gestió durant la crisi sanitària: “Que la fiscalia no pugui desprendre cap caràcter delictiu dels fets no significa, en cap cas, que no pugui investigar-se per part del Patronat si la gestió es va fer de forma adequada o si, per contra, hi havia marge de millora“.