Palamós.- Des de principis de febrer, la Fundació Hospital de Palamós – Serveis de Salut Integrats Baix Empordà forma part del Pacte Mundial de les Nacions Unides com a soci.
Adherir-se al Pacte Mundial implica que SSIBE es compromet a alinear les seves operacions amb Deu Principis universalment acceptats a les àrees de Drets humans, normes laborals, medi ambient i lluita contra la corrupció. A més, promet també adoptar mesures en suport dels objectius de les Nacions Unides plasmats actualment als Objectius de Desenvolupament Sostenible (ODS). A Espanya, més de 2.100 organitzacions s’han unit a la iniciativa, de les quals més de 920 fan un pas més en aquest compromís, fent-se sòcies de la iniciativa.
“L’adhesió al Pacte Mundial de les Nacions Unides respon al nostre compromís ferm amb la sostenibilitat i suposa un pas més cap a la integració de la sostenibilitat com a com a eix central de tota la nostra activitat“, explica Xavier Pérez, director-gerent de SSIBE.
Què suposa adherir-se al Pacte Mundial?
El Pacte Mundial de les Nacions Unides ofereix informació, formació i altres eines per ajudar les empreses a afrontar els reptes en sostenibilitat que se’ns presenten. La idea principal és que les entitats adherides puguin comptar amb els coneixements i habilitats que necessiten per assolir els ODS i contribuir de la millor manera possible a l’Agenda 2030 de les Nacions Unides.
A més d’establir aquests principis bàsics per al desenvolupament sostenible de les empreses i oferir informació actualitzada sobre els ODS i com assolir-los, el Pacte Mundial també suposa una plataforma per a la promoció de bones pràctiques i de comunicar l’informe de progrés anual sobre els diferents avenços en matèria de sostenibilitat.
El procés d’implementació i avenç per a la consecució dels Objectius de Desenvolupament Sostenible, passa per 5 fases principals:
Conèixer: assegurar una comprensió correcta dels diferents ODS, la seva implicació i abast per poder determinar en quins la nostra organització pot tenir més impacte.
Definir prioritats: a través de la identificació dels ODS prioritaris per a l’organització i estructurar així les estratègies de sostenibilitat sobre l’Agenda 2030.
Establir objectius: en base a l’estratègia establerta i a l’articulació del pla de sostenibilitat és imprescindible marcar objectius mesurables i quantificables per a un mesurament correcte d’avenços sobre els compromisos establerts.
Integrar: Els ODS s’han d’integrar dins l’estratègia empresarial i la cultura organitzacional; en aquest sentit, la generació d’aliances i la formació a la plantilla en matèria d’ODS és imprescindible.
Reportar: suposa l’últim pas per consolidar el treball de les empreses en matèria d’ODS, desenvolupant una estratègia de comunicació adequada i reporti dels avenços aconseguits any a any. El reporti de bones pràctiques permet tant analitzar com avança l’organització com oferir exemples i casos d’èxit serveixin d’inspiració i ajudin altres empreses a implementar mesures per construir de manera conjunta i col·laborativa una realitat empresarial més sostenible.