La Fundació Philippe Cousteau descarta que el centre de formació i recerca de l’Estartit es construeixi a curt termini apunta que podria ser una realitat “d’aquí a cinc o sis anys“. El secretari general de la fundació, Jaime Rodrigo de Larrueca, ha destacat que estan en fase de “redisseny” del projecte per pensar en quina recerca científica es pot fer des de l’Estartit i que quan es faci, es desenvoluparà “de forma gradual“.
Les obres del centre havien de començar a la tardor en uns terrenys que els cedien a l’entrada del poble. De moment, la fundació ha refermat el compromís amb l’Estartit estrenant una embarcació elèctrica que els ha donat De Antonio Yachts i que faran servir per a tasques de recerca científica.
A principis del 2023 la Fundació Philippe Cousteau “Unió dels Oceans” va anunciar la voluntat de construir la seu científica de l’entitat a l’Estartit. Ho va fer-ho en la presentació del projecte, que preveia ubicar-se als terrenys que cedia la Fundació Mascort a l’entrada del poble costaner, on actualment hi ha un parc d’atraccions i altres negocis. Les últimes previsions que havia anunciat l’entitat sobre aquest projecte era que a partir d’aquesta tardor podrien començar les obres.
Però la tardor passarà sense que comencin les obres i el projecte no serà una realitat “a curt termini“. El secretari general de la fundació, Jaime Rodrigo de Larrueca, ha recordat que fa poc es va renovar completament el patronat de la fundació i per això ara s’està estudiant el projecte. Rodrigo detalla que la intenció és traslladar la seu científica a l’Estartit però que estan estudiant quin tipus de recerca científica pot fer la fundació.
Projecte gradual
Rodrigo de Larrueca ha assegurat que no vol “duplicitats” amb altres projectes de recerca oceanogràfica que hi hagi a l’Estat i per això buscaran la manera de “complementar-se” i crear un projecte “molt específic“. A partir d’aquí, projecta que el centre de formació s’anirà desenvolupant “gradualment” i no confia en tenir-lo acabat abans de cinc o sis anys.
El secretari general de la fundació ha avançat que la intenció és mantenir els terrenys que havia ofert la Fundació Mascort a l’entrada de l’Estartit, però assegura que vol anar “pas a pas” abans d’avançar-se en terminis d’obres. El que sí que ha remarcat és que el futur de la fundació passa per l’Estartit i la mostra és l’embarcació elèctrica que ha rebut aquest dimarts al port nàutic.
El secretari general ha afirmat que la barca servirà per fer recerca científica en el fons marí i previsiblement es concentrarà a la zona de les illes Medes. Es tracta d’una embarcació que ha donat l’empresa De Antonio Yachts i que des d’aquest dimarts queda amarrada al port nàutic de l’Estartit.
Confiança de l’Ajuntament
L’alcalde de Torroella de Montgrí i l’Estartit, Jordi Colomí, veu el canvi del patronat de la fundació amb bons ulls. “Jaime Rodrigo de Larrueca ens desperta molta confiança“, afirma el batlle. Per això creu que el nou ens gestor de la fundació tirarà endavant el projecte, que feia mesos que estava en un punt mort.
El que sí que ha detallat són els passos que caldrà que segueixi el nou patronat de la fundació. El consistori està a l’espera de rebre la informació dels nous membres de la Fundació i que aquests enviïn la documentació necessària a l’ajuntament. A partir d’aquí, confia que en un termini màxim de mig any es podrien començar a tramitar les modificacions urbanístiques pertinents per fer que la seu científica sigui una realitat.
Per a l’Estartit suposarà “un actiu de dinamisme molt important” el fet de tenir la seu científica de la Fundació Philippe Cousteau. Colomí ha assegurat que el centre de formació farà que hi hagi molt de “moviment” d’estudiants i formadors que vinguin a l’Estartit i això suposarà un actiu econòmic. Per altra banda, l’alcalde de Torroella de Montgrí i l’Estartit recorda que el projecte compta amb una pota de divulgació científica, una activitat que el consistori destaca com un actiu turístic més. Per a Colomí, el centre de divulgació permetria reforçar l’Estartit com a destinació de turisme sostenible, conjuntament amb l’oferta d’espais naturals que ja tenen.
1 comentari. Leave new
De moment ens han llençat un gerro d’aigua freda……