La Generalitat de Catalunya assumirà els costos de retirar l’amiant de les cobertes afectades per la pedregada

Baix Empordà.- La Generalitat de Catalunya assumirà els costos de retirar l’amiant de les cobertes afectades per la pedregada que la setmana passada va afectar desenes de cobertes d’empreses i particulars de la Bisbal i rodalies.

La consellera d’Acció Climàtica, Teresa Jordà, ha explicat que es farà a través d’una línia d’ajuts de l’Agència de Residus de Catalunya. Tot i que no n’ha quantificat l’import, ha avançat que es farà de forma “immediata” i amb caràcter “retroactiu”. Això vol dir que els afectats podran encarregar-ho a una empresa especialitzada sense tràmits previs i un cop estiguin fets, la Generalitat els tornarà l’import. Jordà ha dit que els pagaments es faran abans que acabi l’any.
Particulars, empreses, ajuntaments i Consell Comarcal estan acabant de quantificar els danys de la forta pedregada de dimarts passat a la zona de la Bisbal i altres municipis de l’entorn. Va morir una nena de 20 mesos, centenars de cotxes van patir importants desperfectes, però, a tot això, cal sumar-hi danys en teulats i coberts, molts d’amiant. La Generalitat està treballant en ajuts extraordinaris que està previst que s’acabin d’ultimar aquesta mateixa setmana, però aquest dilluns la consellera Jordà ha anunciat que també faran front als abundants costos de retirar i tractar l’amiant de les cobertes afectades. Jordà ha explicat que encara s’està perfilant l’import total, però que “ningú es quedarà sense”, concretant que es farà via una línia d’ajuts de l’Agència de Residus, en el marc del pla per eliminar l’amiant, i que no caldran tràmits previs. A la pràctica, això implica que els afectats podran contactar directament amb les empreses especialitzades a retirar aquest material i encarregar els treballs. Un cop finalitzats –i factura en mà-, la Generalitat els retornarà el 100% de l’import que hagin abonat. La consellera ha avançat que això haurà de passar abans que s’acabi l’any. L’objectiu, ha dit Jordà, és reduir temps d’esperar i agilitzar el funcionament de l’administració pública.

Servei extraordinari a la deixalleria
Paral·lelament, el Consell Comarcal oferirà a partir d’aquest dimarts equips de protecció per facilitar la recollida d’amiant a particulars. En aquest sentit, l’ens oferirà un servei extraordinari de recollida –de petites dimensions i per a casos en què n’hi hagi poc volum– a la deixalleria comarcal a partir de dimecres. De moment, ja han rebut una quarantena de sol·licituds.
Segons les dades facilitades pel Consell, al Baix Empordà s’han detectat, després d’aquest episodi, un total de 267.800 metres quadrats de teulades malmeses amb amiant. Pel que fa a les teulades malmeses sense amiant la xifra suma 4.200 metres quadrats. Les afectacions es distribueixen entre els municipis de la Bisbal d’Empordà, Corçà, Cruïlles-Monells-Sant Sadurní de l’Heura, Foixà i Forallac.

Tags: Acció Climàtica, ajudes, amiant, Consell Comarcal, danys, deixalleria, Generalitat, La Bisbal d'Empordà, medi ambient, pedregada, reciclatge, residus, retirada, Salut, serveis, societat, Teresa jordà

Deixa un comentari

L'adreça electrònica no es publicarà. Els camps necessaris estan marcats amb *

Fill out this field
Fill out this field
Introduïu una adreça electrònica vàlida.

Notícia anterior
Prop d’un miler d’assistents han passat per la Lan Party 2022, la festa de la cultura digital de Palamós
Notícia següent
Jornada de donació de sang a Pals

Vols estar informat?

Subscriu-te i rebràs les notícies de l’Empordà gratuïtament al teu correu.

Fill out this field
Introduïu una adreça electrònica vàlida.

Catalunya News

Segueix-nos

Instagram

També us pot interessar

Idiomes