• Skip to primary navigation
  • Skip to content
  • Skip to primary sidebar
  • Skip to footer
Revista del
Baix Empordà
Empordà
Gastronòmic
  • Actualitat
    • Societat
    • Cultura
    • Salut
    • Patrimoni
    • Medi ambient
    • Gavarres
    • Esports
    • A peu pel Baix Empordà
    • A la vila del Peix Fregit
    • Serveis
  • Gastronomia
    • El rebost d’en Llenas
  • Agenda
  • La revista
  • Hemeroteca
  • Llibres
  • Qui som
  • Contacte

La meitat d’empreses parades o a mig gas, rutes deficitàries i camions buits: la covid-19 impacta en el transport gironí

17 d'Abril de 2020

Girona (ACN).- Són un servei essencial, però la crisi per la covid-19 els passa factura. Els transportistes gironins han vist com l’activitat queia en picat amb l’estat d’alarma.

Des d’aleshores, un 20% d’empreses han aturat tota la flota de camions i un altre 30%, com a molt, treballa a mig gas. La patronal Asetrans confia que la represa parcial d’activitat a partir d’aquesta Setmana Santa permeti remuntar, però ja avisa que es cobreixen rutes deficitàries –no hi ha prou mercaderia per moure- i que, ara, també s’estan trobant amb haver de fer viatges internacionals i tornar amb el camió buit. Capítol apart són les empreses de transport discrecional de passatgers. Aquí, l’aturada és total i sense horitzó, perquè no se sap quan es faran excursions de nou.
Amb la caixa del camió mig buida. Fent viatges sense cobrir els costos. I veient com durant les dues últimes setmanes, amb el confinament total, l’activitat ha quedat sota mínims. Els transportistes gironins, contràriament al que es pugui pensar, també han patit una forta frenada arran de la covid-19.
De fet, segons una enquesta que fa periòdicament la patronal gironina del sector, l’Asetrans, a principis d’aquesta setmana gairebé una de cada quatre empreses –en concret, el 20,83%– no tenia cap mena d’activitat. Un percentatge que s’ha doblat d’ençà que es va instaurar l’estat d’alarma pel coronavirus. I fins a un altre 30%, treballaven o bé amb una quarta part de la flota, o bé amb la meitat.
Això és el que passa, per exemple, a Transports Ayach de Cassà de la Selva. Dels 25 vehicles que té l’empresa, entre tràilers i furgonetes, de mitjana només se’n mouen la meitat. Entre d’altres, perquè el tancament de l’hostaleria ha fet decaure nombroses comandes.
El seu propietari, Eduard Ayach, confia que a partir d’aquesta setmana, amb la tornada a la feina dels treballadors no essencials, el sector tingui més activitat. Però ja alerta que el transport es mou dins una “incertesa absoluta“, perquè la demanda “és molt fluctuant“.
De fet, al principi de l’estat d’alarma, els transportistes van viure un pic de feina (perquè encara es movia mercaderia i calia abastir supermercats). Però després, tot es va “frenar en sec“, explica Ayach, que també presideix la Confederació Empresarial de Transport per Carretera de Catalunya (CETCAT). “I això ha perjudicat moltes empreses“, admet.

Sense tornada ni cobrir costos
Amb la represa de l’activitat no essencial i la reobertura de la indústria, el president de la CETCAT admet que hi haurà “comandes pendents“. Però també explica que, en paral·lel, comencen a sortir altres problemàtiques. Perquè hi ha moltes rutes –també, a l’exterior– que no tenen carregament de retorn; és a dir, que el camió ha de fer la tornada amb la caixa buida. I això incrementa uns costos que han d’acabar assumint els transportistes.
A tot plegat, a més, s’hi suma la incertesa que les factures no es paguin i augmenti la morositat. “Els nostres marges són molt petits; moltes empreses van al dia i necessitem que la roda de facturació no es trenqui“, explica Eduard Ayach.
El president de la CETCAT recorda que el del transport és un sector essencial, i que durant les setmanes de confinament total, les empreses han seguit assegurant el subministrament de productes. “Encara que fos a base de perdre diners“, precisa.

“Que se’ns tingui en compte”
Per això, Ayach també reclama a l’administració que no se’ls deixi al marge de les mesures que s’impulsin per afrontar les conseqüències de la covid-19. “Que se’ns tingui en compte, perquè som essencials i volem continuar essent-ho“, assegura. Per això, reclama als governs que siguin amatents a les “amenaces” que pot patir el sector del transport amb la covid-19, com els retards amb els pagaments (que poden comprometre la tresoreria de les empreses) o la competència deslleial.
Dins aquestes problemàtiques que poden viure els transportistes, la patronal gironina Asetrans també lamenta que, en un sector on els temps de conducció estan molt marcats, pot ser difícil encaixar com es recuperaran els dies de permís amb què la Moncloa va basar el confinament total.
El director de l’Asetrans Girona, Jordi Esparreguera, reitera que el sector ha treballat “a mínims“. I diu que, en el cas d’aquelles empreses que han pogut moure més de la meitat de la flota, això tampoc els ha garantit guanys. “Al sector, tenir un o dos vehicles aturats ja es nota“, subratlla. En paral·lel, Esparreguera també recorda que, ara, amb la represa de les feines no essencials, sempre poden aparèixer “oportunistes” o transportistes que facin competència deslleial basant-se en el “canibalisme“.

Les excursions, sense data
A banda del transport de mercaderies, la patronal gironina també es mostra preocupada per aquelles empreses que fan transport discrecional de passatgers. “D’ençà de l’estat d’alarma, està aturat al 100% i això fa que no tinguin feina efectiva“, diu Esparreguera.
“En aquest cas, es tracta d’empreses que tenen unes despeses fixes molt importants, tant de vehicles com de personal“, hi afegeix el director d’Asetrans. Per això, des del primer moment, la patronal ja va recomanar a les empreses de transport viatgers que presentessin ERTO. Amb això, precisa Esparreguera, es redueixen despeses laborals.
Però aquí, el problema també vindrà quan s’acabi el confinament. “Quan s’aixequi l’estat d’alarma, els ERTO s’acaben, i aquestes empreses es trobaran amb el 100% de la plantilla a la porta per anar a treballar“, diu Jordi Esparreguera. “El problema, però, serà que l’activitat no tornarà de cop, perquè pot passar temps abans no es facin excursions o tornin els turistes“, hi afegeix.
Per últim, des de l’Asetrans també precisen que aquelles empreses que cobreixen línies regulars també estan afegint diners. “Es tracta d’un servei públic i s’han de seguir les directrius que marqui l’administració; però per molt que se’ls bonifiqui el tiquet, les empreses hi afegeixen diners, perquè el passatge que puja és molt reduït“, conclou.

Arxivat com a: Salut, Serveis, Societat Etiquetat com a: Comarques gironines, conductors, confinament, coronavirus, empreses, estació d'autobusos, patronal, serveis, societat, transport urbà, treball

Reader Interactions

Deixa un comentari Cancel·la les respostes

L'adreça electrònica no es publicarà. Els camps necessaris estan marcats amb *

Barra lateral primària

Revista del Baix Empordà i Empordà Gastronòmic és una publicació trimestral d’àmbit comarcal de difusió dels valors culturals i històrics del Baix Empordà: el seu patrimoni arquitectònic tan ric –especialment l’iber i el medieval–, els seus paisatges tan admirats –el mar i la muntanya–, així com també els seus personatge i oficis, l’art i la literatura, l’educació, el medi ambient o les tradicions.

#josocemporda
#joemplantoalemporda

Vols estar informat?

Subscriu-te i rebràs les notícies de l'Empordà gratuïtament al teu correu

Segueix-nos

  • Facebook
  • Instagram
  • Twitter

Catalunya News

Vols estar informat?

Subscriu-te i rebràs les notícies de l'Empordà gratuïtament al teu correu

Footer

Facebook

Facebook Pagelike Widget

Instagram

Fideuà negra a la brasa amb canana i pop, un dels Fideuà negra a la brasa amb canana i pop, un dels plats brutals de "Lo ranxo del migdia" de @lacalataverna de #palamos #gastronomia #cuinamarinera #cuinamarimuntanya #menjardecollons #menjarbé #fideua #fideus #baixemporda #costaempordanesa #costabrava #incostabrava
Racons màgics del #baixemporda: Mirador de la Cre Racons màgics del #baixemporda: Mirador de la Creu del Castellar a @calongesantantoni #calongeisantantoni #calonge #mirador #paisatge #febrer #costaempordanesa #costabrava #patrimoni #patrimonicultural #patrimoninatural #raconscomarquesgironines #raconsemporda #vistes #paisatgesdecataluya #queboniceslempordà #incostabrava
Primera collita de la temporada #esparrecs #esparr Primera collita de la temporada #esparrecs #esparrecsdemarge #natura #delboscalplat #gastronomia #cuina #palamos #capgros #baixemporda #costabrava #empordanet #menjardecollons
La bassa del molí amb el castell de Sant Miquel a La bassa del molí amb el castell de Sant Miquel al fons, cap al 1950 (Fons família Planas Ruart). Una de les imatges que il·lustren l'article "El castell de Sant Miquel de @visitpals" de @narcissubirana, que trobareu al número 71 de la @rbaixemporda, "Temps de salut", ja a la venda #pals #cultura #patrimoni #historia #molidepals #baixemporda #costabrava #empordanet #premsacomarcal #fotosantigues #imatgesantigues #1950s
La badia de #palamos i #santantonidecalonge a la d La badia de #palamos i #santantonidecalonge a la dècada de 1930”. Foto: Mur. Col·lecció d’imatges de l’@ajuntamentdepalamos (AMP). Una de les imatges que il·lustren l’article “La costa dels americans” d’Evarist Puig. El trobareu al número 71 de la  @rbaixemporda, “Temps de salut”, ja a la venda #baixemporda #costabrava #costaempordanesa #historia #cultura #patrimoni #1930s #seglexx #imatgesantigues #fotosantigues #premsacomarcal
"El regne dels fongs. La funció secreta dels labo "El regne dels fongs. La funció secreta dels laboratoris sota terra", de @ramotgarcia amb fotografies de @rosamatesanz, al número 71 de la  @rbaixemporda, "Temps de salut", ja a la venda #natura #fongs #terra #floracatalana #baixemporda #grupdenaturasterna #premsacomarcal #territori
"L'Hospital de l'@ajuntament_labisbaldemporda", de "L'Hospital de l'@ajuntament_labisbaldemporda", de Jordi Frigola i Arpa (Historiador i escriptor), a la @rbaixemporda número 71, "Temps de salut", ja a la venda #tempsdesalut #salut #labisbaldempordà #historia #cultura #patrimoni #baixemporda #costabrava
"Temps de bolets negres", d'@antequera_cuiner, al "Temps de bolets negres", d'@antequera_cuiner, al número 17 de l'Empordà Gastronòmic, "25 anys de La Cuina de l'Empordanet", ja a la venda #boletscatalans #boletsdecatalunya #bolets_cat #bolets #gastronomia #micologia #cuinacat #cuina #cuinacatalana #cuinadelbolet #baixemporda #costabrava #premsacomarcal
"Grans epidèmies que hem patit a l'Empordà", de "Grans epidèmies que hem patit a l'Empordà", de @narcissubirana (Investigador i membre del Cercle Català d'Història), a la @rbaixemporda número 71, "Temps de salut", ja a la venda #tempsdesalut #salut #salutiforçaalcanut #epidemies #empordà #historia #cultura #empordanet
"Cargols amb sèpia i gambes", una de les #recepte "Cargols amb sèpia i gambes", una de les #receptes de l'article "Mars i muntanyes" d'Abraham Simon-Ferré que trobareu al número 17 de l'Empordà Gastronòmic, "25 anys de La Cuina de l'Empordanet", ja a la venda #marimuntanya #gastronomia #empordagastronomic #cuina #cuinatradicional #cuinaempordanesa #cuinacat #cuinacatalana #cargols #menjarbé #menjardecollons #baixemporda #costabrava
Benedicció de la primera ambulància de la #creur Benedicció de la primera ambulància de la #creurojasantfeliudeguixols, popularment coneguda com la "Campaneta", davant del @guixols_ajuntament cap a l'any 1955. Una de les imatges que il·lustren l'article "Metges de capçalera vocacionals a Santa Cristina d'Aro", de @gloriajaraalberti, al número 71 de la @rbaixemporda, "Temps de salut", ja a la venda #tempsdesalut #salut #creuroja #sanitat #metges #santfeliudeguixols #valldaro #baixemporda #costabrava #imatgesantigues #fotosantigues #historia #cultura #santacristinadaro #premsacomarcal
"Olis @brugarol. L'essència de l'Empordà", al número 17 de l'Empordà Gastronòmic, "25 anys de La Cuina de l'Empordanet", ja a la venda #brugarol #oli #olidelemporda #olidoliva #agricultura #gastronomia #cuina #cuinatradicional #palamos #valldebell_lloc #baixemporda #empordà #costabrava #costaempordanesa #premsacomarcal
"L'antic Hospital dels Pobres de Jesucrist de @vis "L'antic Hospital dels Pobres de Jesucrist de @visitpals", de @narcissubirana, a la @rbaixemporda número 71, "Temps de salut", ja a la venda #salut #tempsdesalut #sanitat #historia #cultura #patrimoni #baixemporda #pals #costabrava #premsacomarcal
"Galets de Nadal farcits amb tàrtar de tonyina i "Galets de Nadal farcits amb tàrtar de tonyina i cherrys estofats amb all tendre", de @tomasbrull (xef de @lacalataverna a l'@ajuntamentdepalamos). Trobareu aquesta i moltes altres receptes al número 17 de l'Empordà Gastronòmic, "25 anys de La Cuina de l'Empordanet", ja a la venda #gastronomia #cuina #cuinadelpeix #cuinacatalana #cuinatradicional #receptes #palamos #baixemporda #empordà #costabrava #menjardecollons #premsacomarcal #empordagastronomic
"L'impacte de la Covid als Serveis de Salut Integr "L'impacte de la Covid als Serveis de Salut Integrats del Baix Empordà", d'Anna Ribera (Directora assistencial de @_ssibe), a la @rbaixemporda número 71, "Temps de salut", ja a la venda #ssibe #hospital #hospitaldepalamos #baixemporda #salut #sanitat #metges #personalsanitari #covid #coronavid19 #premsacomarcal
"Caneló de pollastre de pagès amb beixamel de ll "Caneló de pollastre de pagès amb beixamel de llorer i salsa fricandó", de @jordvallespi (xef del restaurant @pahissadelmas a @visitpals). Trobareu aquesta i moltes altres receptes al número 17 de l'Empordà Gastronòmic, "25 anys de La Cuina de l'Empordanet", ja a la venda #gastronomia #cuina #cuinatradicional #cuinaempordanesa #receptes #pollastredepagès #canelo #quermanygastronòmic #pals #baixemporda #costabrava #empordagastronomic #premsacomarcal
"L'hospital de pobres de @visitguixols", de Miquel "L'hospital de pobres de @visitguixols", de Miquel Borrell i Sabater, a la @rbaixemporda número 71, "Temps de salut", ja a la venda #salut #tempsdesalut #sanitat #hospital #santfeliudeguixols #antichospital #historia #fotosantigues #cultura #patrimoni #baixemporda #costabrava #premsacomarcal
"A vegades penso que encara no fem prou bandera de "A vegades penso que encara no fem prou bandera dels productes meravellosos que tenim". Entrevista amb Quim Casellas, xef del @casamarllafranc, a l'Empordà Gastronòmic número 17, "25 anys de la @cuinaempordanet", ja a la venda #palafrugell #llafranc #casamar #gastronomia #cuina #cuinaempordanet #cuinaempordanesa #cuinacatalana #baixemporda #empordanet #costabrava
“L’Hospital de pobres de l'@ajpalafrugell”, “L’Hospital de pobres de l'@ajpalafrugell”, de Ramir Lacasa, a la @rbaixemporda número 71, "Temps de salut", ja a la venda #salut #tempsdesalut #historia #sanitat #cultura #patrimoni #palafrugell #baixemporda #costabrava #fotosantigues #premsacomarcal
"Rostit de l'Empordà amb vi de flors de murtra i "Rostit de l'Empordà amb vi de flors de murtra i puré de murtrons i orellanes", de @iolandabustos. Trobareu aquesta i moltes altres #receptes al número 17 de l'Empordà Gastronòmic, "25 anys de La Cuina de l'Empordanet", ja a la venda #gastronomia #cuina #cuinacatalana #cuinaempordanesa #cuinaempordanet #menjardecollons #rostit #cuinaambflors #flors #floracatalana #baixemporda #costabrava #iolandabustos #premsacomarcal

Twitter

A Twitter List by jordimolins

Revista del Baix Empordà i Empordà Gastronòmic
Tel. 646554923 · redaccio@revistabaixemporda.cat · www.revistabaixemporda.cat · www.empordagastronomic.cat
BAIX EMPORDÀ

Utilitzem galetes (cookies) per poder oferir la millor experiència al nostre web. Si hi continua navegant assumim que hi està d'acord.AcceptarPolítica de privadesa