Sant Feliu de Guíxols.- Del 13 de maig al 17 de setembre l’Antic Hospital de Sant Feliu de Guíxols acull l’exposició itinerant “Antoni Campañà. L’endemà de la retirada: Portbou, 1939”.
Organitzada per l’Ajuntament de Portbou amb la col·laboració del Museu Memorial de l’Exili de la Jonquera (MUME) i el Consell Comarcal de l’Alt Empordà, “Antoni Campañà. L’endemà de la retirada: Portbou 1939” és un retrat de la complexitat de la Guerra Civil, i en concret de les petjades que va deixar l’exili republicà l’any 1939.
El març de 1939 fa un mes que les tropes franquistes han copat la frontera franco-catalana al Coll de Belitres cloent el drama de la Guerra Civil a Catalunya. Allà, on els Pirineus s’enfonsen al mar Mediterrani, la càmera del fotògraf Antoni Campañà (1906-1989) immortalitza les complexitats i realitats paral·leles de l’instant. Mentre recorre l’Empordà i ressegueix les siluetes de les restes materials de la Retirada republicana, processa el seu itinerari durant la guerra en forma d’autoretrat interior. Sense concessions, es fotografia a ell mateix tot descobrint l’absència.
Antoni Campañà va ser un important fotògraf pictoralista que ha sigut redescobert a partir de la publicació de La capsa vermella (Comanegra, 2019), una síntesi de Plàcid Garcia-Planes, Arnau Gonzàlez i Vilalta i David Ramos sobre els fons fotogràfics de Campañà sobre la Guerra Civil i la immediata postguerra, als quals pertanyen les imatges d’aquesta mostra, que serà comissariada per Arnau Gonzàlez i Vilalta, historiador i professor d’Història Moderna i Contemporània de la UAB.