Per això, tant Agustí com Triola recorden que no pagar la quota de l’assegurança suposa una falta administrativa de 1.500 euros i que la policia pot interposar-la encara que el cotxe estigui aparcat. “Si comproven que el vehicle no té assegurança, encara que no circuli és un problema pel propietari”, assenyala Agustí.
Des del Col·legi de Mediadors remarquen que el fet de tenir el cotxe en un garatge no és tampoc una excusa per deixar de pagar la quota corresponent. Triola posa com exemple que es produís un incendi en aquest vehicle que afectés altres cotxes.
Els impagaments de la pòlissa, però, no és un fet exclusiu de les comarques gironines. Actualment a l’estat espanyol es calcula que hi ha vora 2,7 milions de vehicles sense assegurança i bona part d’ells circulant per la carretera.
Un problema per a la companyia
Agustí assenyala que el fet que un client deixi d’abonar la quota representa un “problema important” per a la companyia amb qui té contractada l’assegurança. D’una banda perquè assumeix “un risc temporal” del que pugui passar amb el vehicle i no està cobrant la prima corresponent. A això cal sumar-li les despeses de devolució i gestió i els impostos que se’n deriven.
“Cal tenir en compte que quan hi ha un impagament del rebut la companyia segueix donant un servei durant un temps. No pel sol fet de deixar d’ingressar els diners es perden les obligacions contractuals”, remarca Agustí. Aquest temps, però, és limitat i no sol passar d’un mes.
Una qüestió de solidaritat
El president del Col·legi de Mediadors de Girona, Jordi Triola, recorda que si tothom pagués l’assegurança l’import de la pòlissa seria més baix perquè també baixaria la quantitat que les companyies abonen al consorci. I és que una part dels diners d’una pòlissa van destinats a aquest ens que els guarda per respondre davant d’una necessitat concreta com, per exemple, els danys que puguin causar unes inundacions.