La pujada al Castell de Begur incorpora un nou tòtem amb informació sobre el monument

Begur.- L’Àrea de Cultura de l’Ajuntament de Begur ha dut a terme una nova actuació a l’entorn del Castell de Begur amb l’objectiu de preservar, dignificar i seguir donant a conèixer entre els veïns i veïnes i visitants la història del principal símbol del municipi.

Es tracta de la instal·lació d’un tòtem a la pujada del monument on s’hi desgrana amb profunditat i exhaustivitat la història i l’evolució d’aquest emblema local. El text del tòtem ha estat obra de l’historiador Albert Reixach, encarregat de la recerca i de l’elaboració de l’escrit, i a qui el consistori posa en valor la seva tasca i implicació.
Cal recordar, a més, que aquesta actuació era un dels actes prevists en el marc de la commemoració del Mil·lenari del Castell de Begur, que va quedar suspès l’any 2020 a causa de l’esclat de la pandèmia de Covid-19.

Una història mil·lenària que es remunta a l’any 1019
El Castell de Begur és un dels grans miradors de la Costa Brava amb una espectacular vista panoràmica del territori. El primer document que se’n té data de l’any 1019. El primer senyor feudal que es coneix va ser Arnust de Begur. La fortificació va passar per diverses mans, entre els quals la comtessa Ermessenda i els comtes de Barcelona. L’any 1309, el rei Jaume II va donar el poble de Begur a Bernat de Cruïlles amb el títol de baró de Begur. La baronia incloïa Esclanyà amb el seu Castell i Regencós. En el segle XV, Begur va aconseguir la redempció feudal amb la designació de carrer de Barcelona. Aquest mateix segle es va haver de reconstruir el Castell, molt malmès per les tropes franceses.
L’any 1604, es van vendre els seus drets al municipi de Begur. Al llarg de la seva existència, l’edifici militar ha patit diverses destruccions, essent la darrera amb la Guerra del Francès, l’any 1810. Des d’aleshores, les úniques intervencions que ha sofert han estat l’obertura del camí de vianants de Sant Ramon al Castell l’any 1908, a càrrec de Salvador Raurich; la construcció dels merlets esglaonats que delimiten el cim del turó l’any 1956, i la instal·lació de l’enllumenat l’any 1964, obra impulsada un any abans per la bailaora Carmen Amaya.

Tags: Ajuntament de Begur, begur, castell, cultura patrimoni, historia, informació, societat

Deixa un comentari

L'adreça electrònica no es publicarà. Els camps necessaris estan marcats amb *

Fill out this field
Fill out this field
Introduïu una adreça electrònica vàlida.

Notícia anterior
Figueres, una de les ciutats amb més bona valoració en verd urbà segons un estudi de la Diputació de Barcelona que analitza 28 municipis catalans
Notícia següent
La fotògrafa xilena Inés Molina Javea guanya la VIII Beca Fotogràfica de Foto Torroella

Vols estar informat?

Subscriu-te i rebràs les notícies de l’Empordà gratuïtament al teu correu.

Fill out this field
Introduïu una adreça electrònica vàlida.

Catalunya News

Segueix-nos

Instagram

També us pot interessar

Idiomes