• Skip to primary navigation
  • Skip to content
  • Skip to primary sidebar
  • Skip to footer
Revista del
Baix Empordà
Empordà
Gastronòmic
  • Actualitat
    • Societat
    • Cultura
    • Salut
    • Patrimoni
    • Medi ambient
    • Gavarres
    • Esports
    • A peu pel Baix Empordà
    • A la vila del Peix Fregit
    • Serveis
  • Gastronomia
    • El rebost d’en Llenas
  • Agenda
  • La revista
  • Hemeroteca
  • Llibres
  • Qui som
  • Contacte

La Ruta dels Indiketes impulsa el turisme de proximitat gràcies a la memòria històrica i el patrimoni cultural de l’Empordà

13 d'Agost de 2023

Vilamalla.- La Ruta dels Indiketes, un recorregut de 476 km que envolta les comarques de l’Alt i el Baix Empordà, es consolida com un itinerari de referència per promocionar el turisme de proximitat, reivindica la memòria històrica i el patrimoni cultural empordanès i enforteix l’oferta turística local.

Estructurada en 22 etapes d’entre 20 i 30 km cadascuna i diferents graus de dificultat i desnivell acumulat, la ruta ressegueix de forma circular la xarxa de senders històrics que van dibuixar sobre el territori els Indiketes, els habitants ibers que ocupaven la zona de l’Empordà durant l’època preromana, abans de l’entrada de les tropes romanes a través del port emporità l’any 218 aC.
La ruta es configura com una oferta turística que vol fer prendre consciència del llegat del poble iber a la zona, a través dels camins, monuments megalítics, edificacions com monestirs, necròpolis, ermites i esglésies romàniques i preromàniques, runes dels antics poblats i ciutats gregues i romanes, entre d’altres. Per aquesta raó, tot i que en alguna zona costanera i muntanyosa es passa pel GR-92 (Sender de la Mediterrània) i el GR-2 (La Jonquera- Sant Adrià del Besòs), en la majoria dels trams s’utilitzen camins no senyalitzats que confereixen un caràcter especial a l’itinerari. El recorregut està pensat per seguir-lo en un format autoguiat, amb el suport, materials i informació d’interès facilitats a la pàgina web del projecte (www.rutadelsindiketes.com), i mitjançant la descàrrega del track del recorregut en format GPX pels GPS, que permet visualitzar i seguir la ruta de forma autònoma.
Així doncs, La Ruta dels Indiketes té l’objectiu de preservar la riquesa i el patrimoni natural i la zona de l’Empordà, ja que discorre per zones orogràfiques molt diferents i amb un gran contrast entre si: trams de la Costa Brava, zones muntanyoses dels Pirineus i espais de protecció especial o parcs naturals, com el del Cap de Creus o el dels Aiguamolls de l’Empordà, així com valls, rius, boscos o camps de cultiu.
El recorregut no només està pensat des de la vessant cultural, sinó també esportiva. Per això, es consolida com una ruta de senderisme, excursionisme i ciclisme que té l’objectiu d’enfortir l’oferta de turisme actiu local on l’activitat física és l’autèntica protagonista. La ruta és adaptable, ja que es pot començar des de qualsevol lloc i en qualsevol moment de l’any. Tanmateix, es pot fer per etapes i en diversos sentits i es pot practicar en diverses modalitats, com ara la BTT, bicicletes de carretera o senderisme.
Al llarg de les 22 etapes, hi ha zones planeres i menys abruptes, aptes per a famílies amb nens, gent gran i persones amb mobilitat reduïda o capacitats especials, sempre tenint en compte les condicions i la preparació física de cadascú. La flexibilitat de la ruta permet que cada col·lectiu pugui reduir la distància de les etapes al seu gust, allargar-les en més dies, o bé, fer-les amb l’ajut de bicicletes elèctriques.

Una iniciativa altruista, sorgida des de la passió pel territori i el senderisme
La iniciativa ha estat creada aquest 2023 pels empordanesos Josep Montalat i Mercè López de forma voluntària i pensada en benefici de la societat i el territori. “La Ruta dels Indiketes neix amb la voluntat de projectar la nostra terra a l’exterior, no només en l’àmbit local sinó també a l’estranger, on Catalunya es configura com un pol d’atracció turística, en aquest sentit”, considera Montalat, que va idear aquest recorregut inspirat per altres rutes emblemàtiques d’Espanya. Afegeix que la finalitat del recorregut és “potenciar la gran riquesa de la zona i incrementar el nombre d’interessats en els valors patrimonials, històrics i paisatgístics de les comarques de l’Empordà”.
Els creadors estimen que més de 400 persones han passat per alguna de les etapes de la ruta, des de la seva posada en marxa el passat mes d’abril, rebent visitants d’arreu del món, especialment espanyols i europeus. “La passió pel senderisme i l’estima per l’orografia de la nostra zona ens ha portat a iniciar aquest projecte que, aquest estiu es consolida, un cop transcorreguda la prova pilot que vam engegar a principis d’any”, explica López, que ha donat suport en el projecte des dels inicis.
La idea de crear la iniciativa sorgeix el 2013. Deu anys més tard, a l’abril de 2023, s’inicia la prova pilot, que ha consistit a promoure tots els recursos preparats per donar a conèixer la ruta, com la web, la botiga en línia i els canals de comunicació digital; la creació dels tracks del recorregut per GPS; l’acord amb agències de viatges per completar l’experiència dels participants; la difusió a organismes catalans per donar a conèixer la ruta; o, la preparació dels materials necessaris per a posar-la en marxa, com el diploma o la credencial.
Una etapa inicial que finalitza aquest estiu, i en conseqüència, s’inicia la fase de consolidació que coincidirà amb l’entrada a la tardor, moment en el qual es produeix un augment d’aquest tipus d’activitats turístiques, gràcies a la potencialitat que tenen, cada vegada més, les interestacions (tardor i primavera), un fet que se suma a l’inici de temperatures més agradables i la reducció de la pressió ambiental que caracteritza els mesos de juny, juliol i agost. Aquest segon període, doncs, té la finalitat de posicionar la ruta amb més força dins el mapa turístic català i nacional, així com potenciar la relació amb entitats de turisme europees per promocionar-la fora d’Espanya, convertint-la en una proposta turística competitiva i de valor.
Inspirats pel Camí de Sant Jaume, que reuneix peregrins procedents d’Espanya i Europa per arribar a la catedral de Santiago de Compostel·la (Galícia), han implementat un funcionament similar gràcies al lliurament de la credencial “Indiketa”, que es pot comprar a través de la web de la iniciativa, a l’agència de viatges Tourist Club 65 de Figueres o a la botiga de bicicletes Gran Fondo de Palafrugell.
L’objectiu d’aquest passaport és que els interessats segellin el carnet als restaurants, botigues o allotjaments que trobin al llarg del recorregut, amb la finalitat d’acreditar que s’ha completat la distància mínima exigida de 100 quilòmetres si la ruta es fa a peu i de 200 quilòmetres, si es fa amb bicicleta. Un cop completada la distància mínima, s’entrega el diploma “Indiketa”, amb el nom de la persona escrit en caràcters ibers.

Arxivat com a: Alt Empordà, Baix Empordà, Cultura, Història, Medi ambient, Patrimoni, Societat, Turisme Etiquetat com a: Alt i Baix empordà, cultura patrimoni, espais naturals, historia, memòria històrica, natura, ruta, rutes, senderisme, societat, turisme

Reader Interactions

Deixa un comentari Cancel·la les respostes

L'adreça electrònica no es publicarà. Els camps necessaris estan marcats amb *

Barra lateral primària

Revista del Baix Empordà i Empordà Gastronòmic és una publicació trimestral d’àmbit comarcal de difusió dels valors culturals i històrics del Baix Empordà: el seu patrimoni arquitectònic tan ric –especialment l’iber i el medieval–, els seus paisatges tan admirats –el mar i la muntanya–, així com també els seus personatge i oficis, l’art i la literatura, l’educació, el medi ambient o les tradicions.

#josocemporda
#joemplantoalemporda

Vols estar informat?

Subscriu-te i rebràs les notícies de l'Empordà gratuïtament al teu correu

Segueix-nos

  • Facebook
  • Instagram
  • Twitter

Catalunya News

Vols estar informat?

Subscriu-te i rebràs les notícies de l'Empordà gratuïtament al teu correu

Footer

Facebook

Facebook Pagelike Widget

Instagram

Treballadors de la fàbrica Conrado Vilar de @calo Treballadors de la fàbrica Conrado Vilar de @calongesantantoni a la dècada de 1930. Autor desconegut, fons Josep Fort. És una de les imatges que il·lustren l'article "Visió històrica de la fàbrica de suro de can Conrado Vilar" de Víctor Pou, que trobareu al número 80 de la @rbaixemporda, "Espies a la Costa Brava", ja a la venda a tots els quioscos i llibreries del #baixemporda juntament amb el número 26 d'Empordà Gastronòmic, "Xefles"
#suro #calongeisantantoni #fabrica #historia #industria #seglexx #fotosantigues #costabrava #gavarres #premsacomarcal
El congre, sabor i tradició en hores baixes", d'A El congre, sabor i tradició en hores baixes", d'Alfons Garrido (@museudelapesca de @visitpalamos). Podeu llegir l'article complet al número 26 d'Empordà Gastronòmic, "Xefles", ja a la venda a tots els quioscos i llibreries del #baixemporda juntament amb el número 80 de @rbaixemporda, "Espies a la Costa Brava"
#empordagastronomic #gastronomia #pesca #congre #cuinamarinera #cuinatradicional #cuinadepescadors #peix #palamós #costabrava #premsacomarcal
La barraca de les Rabioses és un dels 554 element La barraca de les Rabioses és un dels 554 elements patrimonials que recull fins ara l'inventari de patrimoni cultural del Parc natural del Montgrí @pnmmbt realitzat per l'arqueòleg Ferran Codina. Tota la informació al número 80 de la @rbaixemporda, "Espies a la Costa Brava", ja a la venda a tots els quioscos i llibreries del #baixemporda juntament amb el número 26 d'Empordà Gastronòmic, "Xefles"
#montgri #parcnaturaldelmontgrí #torroellademontgri #ullà #bellcairedemporda #lescala #patrimoni #patrimonicultural #pedraseca #cultura #historia #costabrava #premsacomarcal
"Cocotxes de bacallà amb pil-pil, all, bitxo i tòfona", de Dovarly Muñoz i Miguel Garcia (xefs del restaurant @kaospalamos a @visitpalamos). Trobareu aquesta i moltes altres receptes al número 26 d'Empordà Gastronòmic, "Xefles", ja a la venda a tots els quioscos i llibreries del #baixemporda juntament amb el número 80 de @rbaix, "Espies a la Costa Brava"
#empordagastronomic #gastronomia #cuinacatalana #receptes #bacalla#cocotxas #palamos #costabrava #premsacomarcal
Foto de Santa Cristina d'Aro de Pere Rigau Roch de Foto de Santa Cristina d'Aro de Pere Rigau Roch de la dècada de 1940 feta des de Salom. És una de les imatges que il·lustren l’article “Santa Cristina d’Aro a finals del segle XIX” de @gloriajaraalberti, que trobareu al número 80 de la @rbaixemporda, “Espies a la Costa Brava”, ja a la venda a tots els quioscos i llibreries del #baixemporda juntament amb el número 26 d’Empordà Gastronòmic, “Xefles"
#santacristinadaro #seglexx #historia #territori #fotosantigues #queboniceslempordà #costabrava #premsacomarcal
"Musclos amb salsa marinera", de @quimcasellas.cas "Musclos amb salsa marinera", de @quimcasellas.casamar (xef del restaurant @casamarllafranc a @visitapalafrugell). Trobareu aquesta i moltes altres receptes al número 26 d'Empordà Gastronòmic, "Xefles", ja a la venda a tots els quioscos i llibreries del #baixemporda juntament amb el número 80 de @rbaix, "Espies a la Costa Brava"
#empordagastronomic #gastronomia #musclos #cuinamarinera #receptes #costabrava #premsacomarcal
El Cabo San Vicente des del passeig marítim de @v El Cabo San Vicente des del passeig marítim de @visitpalamos (1967). Imatge del Fons Collell que il·lustra l'article "Creuers turístics a Palamós (1928-2022)", de @joaquimserrabech (Associació Gironina d'Amics de la Mar). El trobareu al número 80 de la @rbaixemporda, "Espies a la Costa Brava", ja a la venda a tots els quioscos i llibreries del #baixemporda juntament amb el número 26 d'Empordà Gastronòmic, "Xefles"
#palamós #passeigdemar #turisme #creuers #historia #costabrava #fotosantigues #premsacomarcal
"Arròs carnaroli, galta de vedella, tòfona, roma "Arròs carnaroli, galta de vedella, tòfona, romaní i xocolata", de @jordvallespi (xef del restaurant @pahissadelmas a @visitpals). Trobareu aquesta i moltes altres receptes al número 26 d'Empordà Gastronòmic, "Xefles", ja a la venda a tots els quioscos i llibreries del #baixemporda juntament amb el número 80 de @rbaixemporda, "Espies a la Costa Brava"
#empordagastronomic #gastronomia #pals #arrosdepals #cuinacatalana #cuinaempordanesa #receptes #costabrava #premsacomarcal
"Vestint la Mort: evolució històrica del vestuar "Vestint la Mort: evolució històrica del vestuari de la Dansa de la Mort de la @processo_verges", de @francesc.bosch.torrent (Professor d'història i cronista). Podeu llegir l'article complet al número 80 de la @rbaixemporda, "Espies a la Costa Brava", ja a la venda a tots els quioscos i llibreries del #baixemporda juntament amb el número 26 d'Empordà Gastronòmic, "Xefles"
#verges #setmanasanta #dansadelamort #processo #cultura #historia #tradició #vestuari #costabrava #premsacomarcal
"Conill a la caçadora amb carxofes, cansalada fre "Conill a la caçadora amb carxofes, cansalada fresca i cargols", de @tomasbrull (xef de @lacalataverna a @visitpalamos). Trobareu aquesta i moltes altres receptes al número 26 d'Empordà Gastronòmic, "Xefles", ja la venda a tots els quioscos i llibreries del #baixemporda juntament amb el número 80 de la @rbaixemporda, "Espies a la Costa Brava"
#gastronomia #cuinatradicional#menjardecollons #cuinaempordanesa #cuinaempordanet #receptes #conill #carxofes #cargols #costabrava #premsacomarcal
"Art romànic: Sant Iscle d'Empordà", de Pau Roig "Art romànic: Sant Iscle d'Empordà", de Pau Roig. Podeu llegir l'article complet al número 80 de la @rbaixemporda, "Espies a la Costa Brava", ja a la venda a tots els quioscos i llibreries del #baixemporda juntament amb el número 26 d'Empordà Gastronòmic, "Xefles"
#artromanic #romàniccatalà #esglesiesdecatalunya⛪️ #cultura #patrimoni #patrimonicultural #costabrava #queboniceslempordà #premsacomarcal
"Truita vaga de margaridetes i espàrrecs de marge "Truita vaga de margaridetes i espàrrecs de marge", de @iolandabustos (xef biodinàmica especialitzada en flora comestible). Trobareu aquesta i moltes altres receptes al número 26 d’Empordà Gastronòmic, “Xefles”, ja a la venda a tots els quioscos i llibreries del #baixemporda juntament amb el número 80 de la @rbaixemporda, “Espies a la Costa Brava”
#empordagastronomic #gastronomia #cuinaambflors #flors #cuinacatalana #cuinatradicional #receptes #truita #esparrecsdemarge #costabrava #premsacomarcal
"Natura i territori: Els espies de la nit", de @ra "Natura i territori: Els espies de la nit", de @ramotgarcia (President del @grupnaturasterna) i fotografies de @rosamatesanz. Podeu llegir l'article complet al número 80 de la @rbaixemporda, "Espies a la Costa Brava", ja a la venda a tots els quioscos i llibreries del #baixemporda juntament amb el número 26 d'Empordà Gastronòmic, "Xefles"
#espiesalacostabrava #fauna #ocells #ocellscatalans #gamarus #natura #naturasterna #patrimoninatural #costabrava #valldaro #premsacomarcal
"En aquesta equació màgica de la cuina empordane "En aquesta equació màgica de la cuina empordanesa del ‘mar i muntanya’ el mar per mi sempre hi té un pes més destacat”. Podeu llegir l’entrevista de Pau Roig amb el xef @enricherce, autor de “Deliciós mar” (@cossetaniaedicions), al número 26 d’Empordà Gastronòmic, “Xefles”, ja la venda a tots els quioscos i llibreries del #baixemporda juntament amb el número 80 de @rbaixemporda, “Espies a la Costa Brava”
#gastronomia #cuinamarinera#pesca #pescadors #cuinamarimuntanya #cuinaempordanesa #xef #llibres #receptes #premsacomarcal
#primavera #flors #natura #espaisnaturals #roselle #primavera #flors #natura #espaisnaturals #roselles #colza #baixemporda #costabrava
Tomba de Richard Schwenke al cementiri de Sant Fel Tomba de Richard Schwenke al cementiri de Sant Feliu de Guíxols. És una de les imatges que il·lustren l'article "Nazis a S'Agaró i Sant Feliu de Guíxols", d'@enigma_jorgerios, que trobareu al número 80 de la @rbaixemporda, "Espies a la Costa Brava", ja a la venda a tots els quioscos i llibreries del #baixemporda juntament amb el número 26 d'Empordà Gastronòmic, "Xefles"
#espiesalacostabrava #nazisme #seglexx #1940s #santfeliudeguixols #sagaro #historia #memoriahistorica #costabrava
"AnXoves: Ximpleries eiXelebrades a les Xarxes": l "AnXoves: Ximpleries eiXelebrades a les Xarxes": l'activista de la #cuinatradicional @abrahamsimon7932 analitza les bajanades sobre les anxoves confitades que circulen per les xarxes socials i Internet. Podeu llegir l'article complet al número 26 d'Empordà Gastronòmic, "Xefles", ja a la venda a tots els quioscos i llibreries del #baixemporda juntament amb el número 80 de @rbaixemporda, "Espies a la Costa Brava"
#gastronomia #cuina #cuinaempordanesa #pesca #pescadors #anxoves #xarxessocials #internet
La Dansa de la Mort, la màgia esfereïdora del #d La Dansa de la Mort, la màgia esfereïdora del #dijoussant a #verges 
#dansadelamort #setmanasanta #processo #cultura #patrimoni #tradicions #baixemporda #lotempsesbreu #neminiparco
Paul Fidrmuc i la seva piragua plegable "Don Tonto Paul Fidrmuc i la seva piragua plegable "Don Tonto" a la platja de Tamariu. És una de les imatges que il·lustren l'article "Un espia alemany a Tamariu" de Ramir Lacasa, que trobareu al número 80 de @rbaixemporda, "Espies a la Costa Brava", ja a la venda a tots els quioscos i llibreries del #baixemporda juntament amb el número 26 d'Empordà Gastronòmic, "Xefles"
#espiesalacostabrava #nazisme #seglexx #segonaguerramundial #fotosantigues #piragüisme #costabrava #espiesalacostabrava #historia #premsacomarcal
"Les societats gastronòmiques catalanes i basques "Les societats gastronòmiques catalanes i basques", de @marti.sabria. Podeu llegir l'article complet al número 26 d'Empordà Gastronòmic, "Xefles", ja a la venda a tots els quioscos i llibreries del #baixemporda juntament amb el número 80 de @rbaixemporda, "Espies a la Costa Brava"
#xefles #empordagastronomic #societatgastronòmica#cuinatradicional #gastronomia #menjardecollons #fotosantigues #seglexx #costabrava #premsacomarcal #20anys
This error message is only visible to WordPress admins

Twitter

A Twitter List by jordimolins

Revista del Baix Empordà i Empordà Gastronòmic
Tel. 646554923 · redaccio@revistabaixemporda.cat · www.revistabaixemporda.cat · www.empordagastronomic.cat
BAIX EMPORDÀ

Utilitzem galetes (cookies) per poder oferir la millor experiència al nostre web. Si hi continua navegant assumim que hi està d'acord.AcceptarPolítica de privadesa