La Ruta dels Indiketes impulsa el turisme de proximitat gràcies a la memòria històrica i el patrimoni cultural de l’Empordà

Vilamalla.- La Ruta dels Indiketes, un recorregut de 476 km que envolta les comarques de l’Alt i el Baix Empordà, es consolida com un itinerari de referència per promocionar el turisme de proximitat, reivindica la memòria històrica i el patrimoni cultural empordanès i enforteix l’oferta turística local.

Estructurada en 22 etapes d’entre 20 i 30 km cadascuna i diferents graus de dificultat i desnivell acumulat, la ruta ressegueix de forma circular la xarxa de senders històrics que van dibuixar sobre el territori els Indiketes, els habitants ibers que ocupaven la zona de l’Empordà durant l’època preromana, abans de l’entrada de les tropes romanes a través del port emporità l’any 218 aC.
La ruta es configura com una oferta turística que vol fer prendre consciència del llegat del poble iber a la zona, a través dels camins, monuments megalítics, edificacions com monestirs, necròpolis, ermites i esglésies romàniques i preromàniques, runes dels antics poblats i ciutats gregues i romanes, entre d’altres. Per aquesta raó, tot i que en alguna zona costanera i muntanyosa es passa pel GR-92 (Sender de la Mediterrània) i el GR-2 (La Jonquera- Sant Adrià del Besòs), en la majoria dels trams s’utilitzen camins no senyalitzats que confereixen un caràcter especial a l’itinerari. El recorregut està pensat per seguir-lo en un format autoguiat, amb el suport, materials i informació d’interès facilitats a la pàgina web del projecte (www.rutadelsindiketes.com), i mitjançant la descàrrega del track del recorregut en format GPX pels GPS, que permet visualitzar i seguir la ruta de forma autònoma.
Així doncs, La Ruta dels Indiketes té l’objectiu de preservar la riquesa i el patrimoni natural i la zona de l’Empordà, ja que discorre per zones orogràfiques molt diferents i amb un gran contrast entre si: trams de la Costa Brava, zones muntanyoses dels Pirineus i espais de protecció especial o parcs naturals, com el del Cap de Creus o el dels Aiguamolls de l’Empordà, així com valls, rius, boscos o camps de cultiu.
El recorregut no només està pensat des de la vessant cultural, sinó també esportiva. Per això, es consolida com una ruta de senderisme, excursionisme i ciclisme que té l’objectiu d’enfortir l’oferta de turisme actiu local on l’activitat física és l’autèntica protagonista. La ruta és adaptable, ja que es pot començar des de qualsevol lloc i en qualsevol moment de l’any. Tanmateix, es pot fer per etapes i en diversos sentits i es pot practicar en diverses modalitats, com ara la BTT, bicicletes de carretera o senderisme.
Al llarg de les 22 etapes, hi ha zones planeres i menys abruptes, aptes per a famílies amb nens, gent gran i persones amb mobilitat reduïda o capacitats especials, sempre tenint en compte les condicions i la preparació física de cadascú. La flexibilitat de la ruta permet que cada col·lectiu pugui reduir la distància de les etapes al seu gust, allargar-les en més dies, o bé, fer-les amb l’ajut de bicicletes elèctriques.

Una iniciativa altruista, sorgida des de la passió pel territori i el senderisme
La iniciativa ha estat creada aquest 2023 pels empordanesos Josep Montalat i Mercè López de forma voluntària i pensada en benefici de la societat i el territori. “La Ruta dels Indiketes neix amb la voluntat de projectar la nostra terra a l’exterior, no només en l’àmbit local sinó també a l’estranger, on Catalunya es configura com un pol d’atracció turística, en aquest sentit”, considera Montalat, que va idear aquest recorregut inspirat per altres rutes emblemàtiques d’Espanya. Afegeix que la finalitat del recorregut és “potenciar la gran riquesa de la zona i incrementar el nombre d’interessats en els valors patrimonials, històrics i paisatgístics de les comarques de l’Empordà”.
Els creadors estimen que més de 400 persones han passat per alguna de les etapes de la ruta, des de la seva posada en marxa el passat mes d’abril, rebent visitants d’arreu del món, especialment espanyols i europeus. “La passió pel senderisme i l’estima per l’orografia de la nostra zona ens ha portat a iniciar aquest projecte que, aquest estiu es consolida, un cop transcorreguda la prova pilot que vam engegar a principis d’any”, explica López, que ha donat suport en el projecte des dels inicis.
La idea de crear la iniciativa sorgeix el 2013. Deu anys més tard, a l’abril de 2023, s’inicia la prova pilot, que ha consistit a promoure tots els recursos preparats per donar a conèixer la ruta, com la web, la botiga en línia i els canals de comunicació digital; la creació dels tracks del recorregut per GPS; l’acord amb agències de viatges per completar l’experiència dels participants; la difusió a organismes catalans per donar a conèixer la ruta; o, la preparació dels materials necessaris per a posar-la en marxa, com el diploma o la credencial.
Una etapa inicial que finalitza aquest estiu, i en conseqüència, s’inicia la fase de consolidació que coincidirà amb l’entrada a la tardor, moment en el qual es produeix un augment d’aquest tipus d’activitats turístiques, gràcies a la potencialitat que tenen, cada vegada més, les interestacions (tardor i primavera), un fet que se suma a l’inici de temperatures més agradables i la reducció de la pressió ambiental que caracteritza els mesos de juny, juliol i agost. Aquest segon període, doncs, té la finalitat de posicionar la ruta amb més força dins el mapa turístic català i nacional, així com potenciar la relació amb entitats de turisme europees per promocionar-la fora d’Espanya, convertint-la en una proposta turística competitiva i de valor.
Inspirats pel Camí de Sant Jaume, que reuneix peregrins procedents d’Espanya i Europa per arribar a la catedral de Santiago de Compostel·la (Galícia), han implementat un funcionament similar gràcies al lliurament de la credencial “Indiketa”, que es pot comprar a través de la web de la iniciativa, a l’agència de viatges Tourist Club 65 de Figueres o a la botiga de bicicletes Gran Fondo de Palafrugell.
L’objectiu d’aquest passaport és que els interessats segellin el carnet als restaurants, botigues o allotjaments que trobin al llarg del recorregut, amb la finalitat d’acreditar que s’ha completat la distància mínima exigida de 100 quilòmetres si la ruta es fa a peu i de 200 quilòmetres, si es fa amb bicicleta. Un cop completada la distància mínima, s’entrega el diploma “Indiketa”, amb el nom de la persona escrit en caràcters ibers.

Tags: Alt i Baix empordà, cultura patrimoni, espais naturals, historia, memòria històrica, natura, ruta, rutes, senderisme, societat, turisme

Deixa un comentari

L'adreça electrònica no es publicarà. Els camps necessaris estan marcats amb *

Fill out this field
Fill out this field
Introduïu una adreça electrònica vàlida.

Notícia anterior
Begur celebra la Festa solidària contra el càncer infantil
Notícia següent
Pedagogia als parcs naturals: 47 informadors consciencien els visitants de com actuar en espais protegits

Vols estar informat?

Subscriu-te i rebràs les notícies de l’Empordà gratuïtament al teu correu.

Fill out this field
Introduïu una adreça electrònica vàlida.

Catalunya News

Segueix-nos

Instagram

També us pot interessar

Idiomes