La Segona República centra el cicle “Fem Memòria” d’enguany a Roses

Roses.- Entre el proper 12 d’octubre i el 12 de desembre, Roses programa una nova edició de les jornades de memòria històrica local “Fem Memòria”, dedicades en aquesta ocasió a la II República amb motiu del seu 90è aniversari.

L’alcalde de Roses, Joan Plana, i el regidor de Cultura, Èric Ibáñez, han presentat la programació des del rentador municipal, obra de l’Ajuntament republicà del 1931-32.
Les jornades “Fem Memòria” van néixer l’any 2019, impulsades conjuntament per les àrees de Cultura i de Govern Obert del consistori rosinc. El cicle aprofundeix en cada edició en moments històrics recents i en la seva influència per a la configuració de la Roses actual. L’edició de 2019 coincidí amb el 40è aniversari dels ajuntaments democràtics i es va centrar en el pas de les institucions franquistes a les primeres eleccions democràtiques,mentre que l’edició 2020 repassà la història del cooperativisme rosinc.
Enguany, iniciarà el cicle la conferència de l’historiador Xavier Carmaniu, que girarà entorn a la figura de Carles Rahola. Periodista, historiador, activista cultural i considerat un dels intel·lectuals gironins de referència tant per la seva obra com per la seva vida, i assassinat pel règim franquista l’any 1939. Donant continuat a aquesta xerrada, a partir del proper 15 d’octubre i fins al 12 de desembre, la sala d’exposicions de la Ciutadella acollirà l’exposició “Carles Rahola, una vida republicana”, comissariada pel propi Carmaniu.
El 26 d’octubre, Joan B. Culla, historiador i professor d’història contemporània de la UAB, oferirà la conferència “Una interpretació de la Segona República: expectatives, frustracions i catàstrofe”, mentre que el 23 de novembre, la també historiadora Ariadna Morente, presentarà el llibre “La Segona República a Roses”.
El cicle inclou la proposta teatral “Els darrers dies de la Catalunya republicana”, una narració verídica dels dramàtics dies viscuts per l’escriptor, historiador i polític Antoni Rovira i Virgili, quan l’ofensiva de Franco contra Catalunya entrà en fase final. Les conferències i presentació del llibre tindran lloc al Teatre Municipal a les 19 hores, mentre que la representació teatral s’iniciarà a les 20 hores. Cal fer reserva a totes les activitats a través de la web de rosescultura.

Tags: ajuntament de Roses, Alt Empordà, cultura, Guerra Civil, historia, jornades, republicà, Roses, societat

Deixa un comentari

L'adreça electrònica no es publicarà. Els camps necessaris estan marcats amb *

Fill out this field
Fill out this field
Introduïu una adreça electrònica vàlida.

Notícia anterior
Figueres estudia instal·lar lectors de matrícules als accessos i preveu licitar vuit càmeres al centre properament
Notícia següent
Territori 24 Arquitectura i Urbanisme SLP i Maria Benedito Ribelles seran els encarregats de redactar els projectes bàsic i d’execució del pla d’equipaments de la Font de Baix de Begur

Vols estar informat?

Subscriu-te i rebràs les notícies de l’Empordà gratuïtament al teu correu.

Fill out this field
Introduïu una adreça electrònica vàlida.

Catalunya News

Segueix-nos

Instagram

També us pot interessar

Idiomes