Els propers dies 18, 19 i 20 d’octubre arriba una nova edició de l’esdeveniment de la ceràmica per excel·lència: torna la Terracotta Biennal al Terracotta Museu de la Bisbal d’Empordà.
La segona edició girarà al voltant del tàndem ceràmica i arquitectura, amb un ampli ventall de taules rodones, conferències, jornades tècniques, visites guiades i tot d’activitats relacionades amb aquest binomi sectorial.
Cal destacar l’Espai Ceràmica Creativa, que acollirà una trentena d’expositors presentant les seves peces úniques. L’espai està destinat a l’exposició i a la venda de ceràmica creativa i d’autor. Les peces o composicions ceràmiques seran úniques, originals i acompanyades d’un discurs contemporani, marcant les tendències creatives més actuals en ceràmica i nous conceptes estètics que creen ambients únics i exclusius.
Aquest divendres al matí s’ha presentat la programació del Terracotta Biennal 2024 en una roda de premsa al Terracotta Museu de la Bisbal. L’acte ha comptat amb la participació d’Òscar Aparicio, alcalde de la Bisbal d’Empordà; Laura Irla, regidora de Comerç de l’Ajuntament de la Bisbal; Joan Vilà-Clara, president de l’Associació de Ceramistes de la Bisbal; Joan Raventós, vicepresident de l’Associació de Ceramistes de la Bisbal; Xavier Rocas, director del Terracotta Museu; i Daniel Sabater, tècnic de l’Àrea de Promoció de l’Ajuntament de la Bisbal.
“La Bisbal és reconeguda arreu per la seva ceràmica en totes les seves vessants i el Terracotta Biennal s’ha d’erigir com l’esdeveniment professional que satisfaci les expectatives dels professionals i del públic general”, ha explicat l’alcalde Òscar Aparicio. Alhora l’alcalde ha posat en valor la coordinació organitzativa del sector públic i privat per configurar un esdeveniment que preveu que sigui un èxit.
La Terracotta Biennal: una proposta de valor
La Terracotta Biennal pretén aglutinar la diversitat de la ceràmica i dels seus interessos i es presenta com una proposta que per atraure galeristes, col·leccionistes i entusiastes de la ceràmica en l’espai expositiu de la ceràmica artística. La proposta vol consolidar-se com a punt de trobada emmarcat en el món la ceràmica: un espai networking per reunir-se i gaudir, i tractar la disciplina aplicada en d’altres assignatures, que en aquesta edició del 2024 tractarà sobre la relació de la ceràmica amb l’arquitectura.
La biennal vol mostrar la ceràmica actual com el fil conductor d’una història compartida d’un municipi que té una identitat pròpia i que arriba a l’actualitat amb ambició, amb projecció, amb esperit de capitalitat, sense deixar de banda els orígens: un equilibri harmònic entre tradició i innovació. És per això que cal fer un enfocament especial al programa d’activitats: exposicions dins el Terracotta Museu, trobades professionals, activitats lúdiques o visites guiades entre d’altres.
Terracotta Biennal aposta per generar un programa de qualitat, que crea un relat per aconseguir la maximització dels resultats per a tots els agents implicats i, alhora, donar importància a una difusió atractiva de les accions, tant per arribar a un públic especialitzat amb la temàtica que tracta la Biennal com al públic general que vulgui gaudir de l’espai del Terracotta Museu i de totes les activitats programades. I és que neix amb una clara projecció de futur i amb un objectiu clar: esdevenir un referent del sud d’Europa com a biennal de ceràmica.
El binomi ceràmica i arquitectura com a eix temàtic
La primera edició de la Biennal va tractar el tema de la impressió de ceràmica 3D. Tot i que la seva aplicació industrial no és tan generalitzada com les tecnologies plàstiques o, fins i tot, metàl·liques, el futur d’aquesta aplicació a la disciplina es preveu prometedor. Fruit de la primera edició de la biennal, diversos ceramistes han incorporat la impressió 3D dins el seu catàleg de serveis i productes vinculats a aquesta tecnologia.
Per aquesta nova edició, l’eix temàtic que girarà al voltant de la ceràmica i l’arquitectura. Així, la major part de les activitats que configuraran la Terracotta Biennal aniran vinculades a aquest binomi. L’objectiu és mostrar les possibilitats i el valor que la ceràmica pot aportar a l’arquitectura i al disseny, amb l’objectiu de marcar estratègies de futur, valorant sempre el bagatge històric de la ceràmica de la Bisbal, i alhora impulsar que el sector ceràmic investigui i s’actualitzi. L’espai de debat ha de permetre reforçar els contactes entre aquests dos sectors, el de la ceràmica i el de l’arquitectura, per poder generar noves propostes i sinergies amb productes de qualitat i de més valor afegit.