La UdG digitalitza documents de persones exiliades i cataloga el fons de la biblioteca del Museu Memorial de l’Exili

La Jonquera (ACN).- La Universitat de Girona (UdG) ha digitalitzat els fons personals de persones exiliades que té el Museu Memorial de l’Exili (MUME).

Es tracta de cartes, papers oficials, fotografies i altres objectes que les famílies dels exiliats van cedir al museu. A partir d’ara ja es poden consultar en línia per conèixer la perspectiva més personal de l’exili. A més, la UdG també ha catalogat els més de 3.000 volums de la biblioteca del MUME, un catàleg que també es pot consultar en línia. Per altra banda, la universitat ha cedit l’exposició “De la República a l’exili: els camins de les mestres”, que es podrà veure en el museu de la Jonquera fins al 15 d’ocubre.
A partir d’ara el fons del MUME ja es podrà consultar en línia i els curiosos podran buscar a través d’un cercador objectes i llibres sobre l’exili que formen part del fons del museu. L’acció que ha fet la Universitat de Girona es divideix en dues parts: per una banda ha catalogat el fons de llibres que té el museu de l’exili, on hi ha més de 3.000 obres sobre la Guerra Civil i l’exili. El catàleg ja està disponible a través de la pàgina web del museu.
Per altra banda, la universitat ha digitalitzat els objectes que té el MUME procedents dels fons personals. Els fons contenen objectes personals com ara cartes, dietaris, fotografies o documents oficials entre d’altres objectes sobre persones que van anar a l’exili. A través d’aquesta documentació es pot conèixer la part més personal de la Guerra Civil i també del camí de l’exili. Els objectes es poden consultat en línia.
Per altra banda, el MUME i la UdG han participat per fer un projecte expositiu. La universitat ha cedit al museu de la Jonquera “De la República a l’exili: els camins de les mestres”, una mostra que complementa l’exposició ‘Exiliades. Els fils vermells entrellaçats’. Les dues mostres es podran veure al MUME fins el 15 d’octubre.
A l’exposició cedida per la UdG, hi ha documentació que el professor Salomó Marquès va recopilar durant dècades. Al llarg de la mostra es reivindica el paper que van tenir les mestres durant la República, que van treballar de forma activa pels drets de les dones i els infants. Aquests valors es van apartar amb l’esclat del conflicte armat i la fugida de mestres com Margalida Comas o les germanes Josefa i Elisa Úriz.
Aquesta col·laboració és fruit d’un conveni entre la Universitat de Girona i el Consorci del Museu Memorial de l’Exili, el qual es va signar l’any 2020 amb l’objectiu de vincular totes dues institucions. El MUME és un espai per a la memòria, la història i la reflexió crítica. És un centre d’interpretació que recorda els exilis provocats per la Guerra Civil i que compagina les funcions museístiques amb les de recerca històrica i de difusió pedagògica. La UdG participa en el consorci que regeix el MUME, al costat de la Generalitat de Catalunya, l’Ajuntament de La Jonquera i el Consell Comarcal de l’Alt Empordà. Des de l’any 2010 el MUME està integrat en la Xarxa d’Espais de Memòria de Catalunya que dinamitza el Memorial Democràtic.

Tags: arxius, digitalització, exili, exposició temporal, Guerra Civil, historia, La Jonquera, memòria històrica, MUME, societat, Universitat de Girona

1 comentari. Leave new

Deixa un comentari

L'adreça electrònica no es publicarà. Els camps necessaris estan marcats amb *

Fill out this field
Fill out this field
Introduïu una adreça electrònica vàlida.

Notícia anterior
Un conjunt de 45 propostes configuren el programa d’estiu de visites guiades i activitats de descoberta a Castell-Platja d’Aro i S’Agaró
Notícia següent
Un turisme marítim innovador, el Pla de relleu generacional pesquer o el cultiu de macroalgues, entre les noves línies del Pla de l’Estratègia marítima de Catalunya 2023-2026

Vols estar informat?

Subscriu-te i rebràs les notícies de l’Empordà gratuïtament al teu correu.

Fill out this field
Introduïu una adreça electrònica vàlida.

Catalunya News

Segueix-nos

Instagram

També us pot interessar

Idiomes