L’ACA aprova l’increment del 33% de la tarifa de l’aigua per l’efecte de la sequera i el cost de dessalinitzar

Catalunya.- El consell d’administració de l’ens Aigua Ter-Llobregat (ATL) ha proposat aquest dimarts apujar un 33,7% a la seva tarifa mitjana, que passarà de 0,74 a 0,99 euros per metre cúbic. El Consell d’Administració de l’Agència Catalana de l’Aigua (ACA) ha aprovat aquest dimarts a la tarda la proposta, que ha estat validada també aquesta tarda pel Consell de la Xarxa Ter-Llobregat.

Segons ha detallat la companyia, la pujada es començarà a aplicar el gener de l’any vinent i tindrà un impacte d’un euro per persona i mes, malgrat que l’import definitiu pot variar en funció de cada municipi. Entre els motius de la pujada, que acaba amb una congelació de preus vigent des del 2017, hi ha la sequera, el preu de la llum i el sobrecost que causa en l’ús de plantes dessaladores.
L’ATL, que gestiona la xarxa d’abastament d’aigua que dona servei a més del 90% de la població de Catalunya, recorda que ha mantingut la seva tarifa congelada des de fa sis anys. De fet, indica que el 2022 el Govern va renovar la decisió de mantenir aquesta mesura un any més pel context econòmic de pujada general de preus. Així mateix, recorda que des del 2019, quan l’Executiu va tornar a assumir la gestió pública de l’empresa, la tarifa de l’aigua no s’ha equilibrat als costos que genera.
A aquesta situació s’hi suma una altra, la de reduir la captació d’aigua del Ter a partir del 2024, fet que segons preveu ATL implicarà un major ús de les plantes dessalinitzadores, que tenen una despesa energètica més gran que les plantes potabilitzadores tradicionals. A més, s’argumenta que més enllà d’incrementar-se l’ús de l’energia, pujarà també el seu cost, ja que el nou contracte de subministrament d’energia elèctrica per al període 2023-2025 ha patit un augment del 50% en el preu del kWh.

Tags: abastament, Agència Catalana de l’Aigua (ACA), aigua, augment, Catalunya, consum, dessalinització, medi ambient, sequera, serveis, societat, tarifes, xarxa

Deixa un comentari

L'adreça electrònica no es publicarà. Els camps necessaris estan marcats amb *

Fill out this field
Fill out this field
Introduïu una adreça electrònica vàlida.

Notícia anterior
Jesse Davis Quartet, Marco Mezquida i Manel Fortià, plats forts de la 29a edició del Festival de Jazz Costa Brava
Notícia següent
La segona Regata Aiguablava Ilca Master reuneix disset participants

Vols estar informat?

Subscriu-te i rebràs les notícies de l’Empordà gratuïtament al teu correu.

Fill out this field
Introduïu una adreça electrònica vàlida.

Catalunya News

Segueix-nos

Instagram

També us pot interessar

Idiomes