Catalunya.- L’Agència Catalana de l’Aigua (ACA) ha revisat la situació de la sequera a les conques internes, determinant un important canvi en tres unitats d’explotació que ha entrat aquest dimarts en vigor amb la publicació de la Resolució del director de l’Agència en el Diari Oficial de la Generalitat de Catalunya (DOGC).
En aquest sentit, s’ha declarat l’alerta hidrològica a les unitats de la capçalera del Ter, el Llobregat mitjà i l’Anoia Gaià, arran de la sequera pluviomètrica que s’està acumulant en els darrer mesos.
Aquestes unitats, que engloben un total de 135 municipis (38 de l’Anoia Gaià, 34 del Llobregat mitjà i 63 de la capçalera del Ter), no depenen de l’aigua dels embassaments ni de grans aqüífers i el seu abastament es calcula a partir de la pluviometria, ja que disposen de captacions pròpies (pous, aigua superficial, basses, entre d’altres) per a garantir les demandes.
Les mesures en aquest àmbit impliquen una sèrie de limitacions en alguns usos, com la reducció d’aigua per a reg agrícola (25%), per a usos ramaders (10%), per a usos industrials (5%), per a usos recreatius que impliquin reg (30%) i altres usos recreatius (5%).
Pel que fa als usos d’abastament domèstic, s’estableixen limitacions particulars per a determinats usos urbans que han d’acomplir tots els municipis com les limitacions en el reg de jardins i zones verdes, la prohibició d’ompliment de fonts ornamentals, la prohibició a particulars de la neteja de carrers amb aigua de xarxa, les limitacions en l’ompliment de piscines, la limitació en la neteja de vehicles, entre d’altres. També es defineix una xifra per al consum global d’aigua per abastament a un màxim de 250 litres per habitant i dia.
Segueix l’alerta al Carme Capellades i la prealerta al Ter Llobregat
Actualment, l’aqüífer de Carme Capellades continua, des del mes de maig, en estat d’alerta arran de l’estat quantitatiu d’aquesta massa d’aigua subterrània. Tot i que en els darrers mesos el seu nivell s’ha mantingut força estable, s’ha decidit mantenir aquesta unitat en l’escenari d’alerta, afectant a 15 municipis de l’Anoia i un de l’Alt Penedès.
Pel que fa al sistema Ter Llobregat, amb les reserves al 45%, continua en l’escenari de prealerta, així com també Darnius Boadella, que està a prop del 47% de la seva capacitat.
Cal tenir en compte que des del mes de febrer, les dessalinitzadores catalanes han produït 33 hm3 d’aigua, un fet que ha alentit el descens de reserves dels embassaments. Sense la seva aportació, avui els embassaments estarien 5 punts per sota.
Ús de fonts d’aigua alternatives
El Pla de Sequera estableix que, en cas que sigui possible, les unitats que se situïn en l’escenari d’alerta puguin emprar fonts d’aigua alternatives per garantir les demandes i alentir així el descens de reserves. En el cas de l’aqüífer de Carme Capellades es defineixen mesures per coordinar les extraccions de l’aqüífer amb la captació provinent del sistema Ter-Llobregat. Per tant, mentre duri la situació d’alerta, els municipis que disposin d’una connexió a aquest sistema reduiran les seves extraccions de l’aqüífer, d’acord amb les consignes establertes en el Pla, i incrementaran el consum d’aigua de la xarxa Ter Llobregat.