L’ACA declara l’emergència a l’aqüífer Fluvià-Muga i al pantà de Riudecanyes i en limita l’aigua a 200l/habitant al dia

Barcelona (ACN).- L’Agència Catalana de l’Aigua (ACA) declara l’escenari d’emergència a l’aqüífer del Fluvià-Muga i a l’embassament de Riudecanyes, de manera que limita el consum d’aigua a un màxim de 200 litres per habitant al dia.

Així ho ha anunciat el director de l’ACA, Samuel Reyes, en una roda de premsa aquest dimecres després de la reunió de la Comissió Interdepartamental de la Sequera del Govern. La declaració afectarà 22 municipis de l’Alt Empordà que s’abasteixen de l’aqüífer Fluvià-Muga, la meitat dels quals incompleixen les dotacions actuals per sequera, i dos municipis del Baix Camp que depenen de Riudecanyes. Es preveu que entri en vigor la setmana que ve, quan es publiqui la resolució al Diari Oficial de la Generalitat de Catalunya (DOGC).

La primera vegada que Catalunya entra en emergència
Els indicadors que l’ACA té sobre la taula l’han portat a declarar per primera vegada a Catalunya la fase d’emergència per sequera, tal com determina el pla aprovat el 2021. La màxima alerta afectarà 24 municipis amb uns 26.000 habitants que depenen de l’aqüífer del Fluvià-Muga i al pantà de Riudecanyes.
Després de les pluges del maig i juny, el nivell d’aigua dels embassaments de les conques internes ha tornat a recular aquest juliol. Catalunya es troba en sequera des de fa mesos i el maig el nivell d’aigua dels pantans havia ratllat el 25%, les precipitacions de les setmanes següents van permetre remuntar les reserves fins al 30,2% però ara tornen a situar-se per sota del 28%. A més, no va ploure de manera uniforme al territori, ha fet notar Reyes en l’exposició de la situació aquest dimecres.

Limitacions a 22 municipis de l’Alt Empordà
L’aqüífer del Fluvià-Muga es troba a 14,4 metres sobre el nivell del mar, un mínim històric en els registres, per sota de la cota dels 14,5 metres a què havia arribat el 2009. Els 22 municipis que passaran de fase d’excepcionalitat a emergència, amb una població de 24.399 habitants, són Agullana, l’Armentera, Capmany, Espolla, Garriguella, la Jonquera, Masarac, Mollet de Peralada, Palau-saverdera, Pau, Pedret i Marzà, Peralada, Sant Climent Sescebes, Sant Miquel de Fluvià, Sant Mori, Sant Pere Pescador, Torroella de Fluvià, Ventalló, Vilabertran, Viladamat, Vilajuïga i Vilamacolum.
D’aquests municipis, només el 41% compleix amb les dotacions que fixa el Pla de sequera, mentre que el 50% les incompleix i el 9% no ha aportat les dades de consums. El director de l’ACA ha lamentat aquesta situació: “No conec municipi per municipi, però sí que és veritat que hi ha àmbits que tenen piscines i zones enjardinades privades i passeges per alguns pobles i encara ho veus tot verd, mentre que en altres municipis l’herba està seca perquè està prohibit regar. Que en plena excepcionalitat alguns municipis tinguin una mitjana de 240 l/habitant al dia quan hauria de ser de 230 és preocupant“.
Amb l’entrada en emergència, a més de la limitació a 200l/habitant al dia, se suprimeix el reg agrícola –es podrà autoritzar només el de supervivència de conreus llenyosos–; s’ha de reduir un 25% els consums d’aigua dels usuaris industrials i també en els usos recreatius (25% en usos assimilables a urbans i la supressió  i la supressió total del reg).
També està prohibit l’ús d’aigua per al reg de jardins i zones verdes (públics i privats); omplir fonts ornamentals; llacs artificials; piscines d’aigua dolça i netejar qualsevol vehicle, excepte en establiments específics. Les administracions locals podran establir limitacions addicionals en instal·lacions esportives i equipaments lúdics.
Mentre duri la situació d’emergència, els municipis que disposen de connexió al Consorci d’Aigües Costa Brava Girona reduiran les extraccions de l’aqüífer i incrementaran el consum d’aigua provinent d’aquesta xarxa supramunicipal, com també de la Mancomunitat d’Aigües de Garriguella, Vilajuïga, Pau i Palau-saverdera.

L’emergència a l’àrea metropolitana, un possible escenari a finals d’any
Pel que fa a la situació del sistema Ter-Llobregat, que abasteix l’àrea metropolitana de Barcelona i altres municipis, les previsions de l’ACA havien apuntat que podria entrar en emergència a finals d’estiu, però les pluges han permès endarrerir aquest eventual escenari al novembre o desembre. “Hem guanyat uns mesos que ens permeten continuar fent obres“, ha destacat Reyes amb referència a dessalinitzadores i potabilitzadores.

Multes a municipis per incomplir la normativa
El director de l’ACA ha fet una crida sobretot als ajuntaments a estalviar aigua davant la sequera en què es troba immersa Catalunya des de fa mesos. La setmana que ve l’ACA podrà començar a multar aquells municipis que no compleixin la normativa, quan farà un mes que va sortir publicada la convocatòria d’ajudes per millorar la xarxa de subministrament i solucionar problemes que impedeixen la reducció del consum d’aigua com fuites. Reyes ha recordat que l’objectiu de l’ACA no és sancionar els municipis, sinó fer front a la sequera.

Tags: Agència Catalana de l’Aigua (ACA), aigua potable, Alt Empordà, Catalunya, emergència, Fluvià, medi ambient, restriccions, riu Muga, sequera, societat
Notícia anterior
Girona bat rècord històric d’ocupació i crea 11.870 llocs de treball al juliol tot i que l’atur repunta lleugerament
Notícia següent
Divendres jazzístic a la plaça de la República de Sant Sadurní de l’Heura

Vols estar informat?

Subscriu-te i rebràs les notícies de l’Empordà gratuïtament al teu correu.

Fill out this field
Introduïu una adreça electrònica vàlida.

Catalunya News

Segueix-nos

Instagram

També us pot interessar

Idiomes