L’ACA duplica la dotació pressupostària fins als 20 milions per recuperar pous i captacions subterrànies

Alt Empordà

L’Agència Catalana de l’Aigua (ACA) ha aprovat duplica la dotació pressupostària fins als 20 milions d’euros de la línia d’ajuts destinada a la construcció i recuperació de pous i captacions subterrànies.

La mesura respon a la necessitat de promoure aquestes actuacions per pal·liar els efectes de la sequera. L’ens també ha aprovat el conveni amb el Consell Comarcal de l’Alt Empordà, la Mancomunitat Intermunicipal d’Aigües de Garriguella, Vilajuïga, Pau, Palau-saverdera i Pedret i Marçà, i l’Ajuntament de Peralada, per a definir el finançament, la titularitat i la gestió dels pous de Peralada, que donaran servei a tres xarxes d’abastament en aquesta zona que depèn de l’aqüífer del Fluvià Muga.
L’actuació, que ja s’està executant, inclou la construcció de cinc pous amb una inversió de 4,4 milions, finançats al 90% per la Generalitat, i la resta amb la col·laboració de la Diputació de Girona, el Consell Comarcal de l’Alt Empordà, la Mancomunitat Intermunicipal d’Aigües de Garriguella, Vilajuïga, Pau, Palau-saverdera i Pedret i Marçà, i Peralada
Aquestes noves captacions han de permetre captar recurs subterrani del paleocanal més proper a la Muga, que podria proporcionar un cabal estimat conjunt de 75 l/s, és a dir, un volum total anual aproximat d’1,8 hm3 i que permetria sostenir els nivells de l’aqüífer, actualment en fase d’excepcionalitat per sequera.
Amb la mesura, més de 15 municipis de l’Alt Empordà podran millorar la garantia d’abastament gràcies a aquesta actuació. Es tracta dels ajuntaments de l’Espolla, Capmany, La Jonquera, Masarac, Sant Climent Sescebes, Mollet de Peralada i Agullana, Rabós d’Empordà i Vilamaniscle, els quals s’abasteixen a través de la xarxa de l’Albera que gestiona el Consell Comarcal, així com dels que reben l’aigua a través de la Mancomunitat Intermunicipal d’Aigües de Garriguella, Vilajuïga, Pau, Palau-Saverdera i Pedret i Marzà; i també l’Ajuntament de Peralada.
Les obres, que s’estan executant per contractació d’emergència, donaran servei a tres xarxes, concretament la Xarxa de l’Albera, gestionada pel Consell Comarcal de l’Alt Empordà; la xarxa de la Mancomunitat Intermunicipal d’Aigües de Garriguella, Vilajuïga, Pau, Palau-Saverdera i Pedret i Marzà i la xarxa del municipi de Peralada.
Els treballs previstos inclouen la perforació i equipament nous pous, un dipòsit, un sistema de bombament la connexió del sistema d’impulsió i transport amb les tres xarxes, entre d’altres.

Tags: Agència Catalana de l’Aigua (ACA), aigua, ajudes, Alt Empordà, aqüifers, medi ambient, municipis, pous, serveis, societat

Deixa un comentari

L'adreça electrònica no es publicarà. Els camps necessaris estan marcats amb *

Fill out this field
Fill out this field
Introduïu una adreça electrònica vàlida.

Notícia anterior
Un estudi de la UB alerta que les onades de calor marines “arrasen” les gorgònies vermelles de les Medes
Notícia següent
Mor ofegat un home de 65 anys mentre es banyava a la platja de Santa Margarida de Roses amb bandera groga

Vols estar informat?

Subscriu-te i rebràs les notícies de l’Empordà gratuïtament al teu correu.

Fill out this field
Introduïu una adreça electrònica vàlida.

Catalunya News

Segueix-nos

Instagram

També us pot interessar

Idiomes