• Skip to primary navigation
  • Skip to content
  • Skip to primary sidebar
  • Skip to footer
Revista del
Baix Empordà
Empordà
Gastronòmic
  • Actualitat
    • Societat
    • Cultura
    • Salut
    • Patrimoni
    • Medi ambient
    • Gavarres
    • Esports
    • A peu pel Baix Empordà
    • A la vila del Peix Fregit
    • Serveis
  • Gastronomia
    • El rebost d’en Llenas
  • Agenda
  • La revista
  • Hemeroteca
  • Llibres
  • Qui som
  • Contacte

L’accés al medi o la gestió del turisme d’autocaravana, preocupacions d’una quinzena de Pobles amb Encant de Catalunya

29 d'Abril de 2022

Catalunya (ACN).- L’emblemàtic poble osonenc de Rupit aquest dijous és l’escenari de la primera trobada dels denominats Pobles amb Encant.

Des de Rupit fins a Arties, passant per Calella de Palafrugell, Mura, Prades o Siurana, alcaldes i alcaldesses d’una quinzena de pobles amb destacats atractius turístics s’han reunit per debatre i posar en comú les estratègies que millor els funcionen. Entre les principals preocupacions destaca el control en l’accés al medi natural i una eventual implantació de l’ecotaxa o trobar eines per poder gestionar millor el turisme d’autocaravana. El director de l’Agència Catalana de Turisme, Narcís Ferrer, ha destacat que el repte ara és “deixar de parlar de quantitat per passar a parlar de qualitat”.
Pobles amb Encant és el paraigües que ha creat l’Agència Catalana de Turisme per als municipis d’Arties, Beget, Calella de Palafrugell, Castellar de n’Hug, Montclar, Montsorís, Mura, Pals, Peratallada, Prades, Rupit, Sant Pau, Siurana i Taüll. El director de l’Agència Catalana de Turisme (ACT), Narcís Ferrer, ha destacat que es tracta de municipis que tenen “daycation”, és a dir, llocs que reben visitants “de dia”, que no pernocten, amb importants atractius turístics com les Fonts del Llobregat o les Muntanyes de Prades. Per altra banda, també són municipis on durant la setmana no hi sol haver una oferta hotelera estable, ni d’allotjament, o per exemple, on és complicat trobar lloc per anar a sopar entre setmana. En canvi, durant els caps de setmana, tenen problemàtiques importants de flux de vehicles.
Per tractar tots els temes que els ocupen i els preocupen, els batlles i alcaldesses s’han trobat a Rupit aquest dijous. Un dels grans reptes és sens dubte trobar l’encaix entre visitants i residents. Per Ferrer, el dia que s’arribi a tractar els dos conceptes amb “naturalitat” serà la clau, ja que significarà que tant uns com altres tenen el mateix respecte per l’entorn i l’ecosistema local. “Ara estem molt lluny d’això”, ha lamentat.

El repte de trobar l’encaix entre el visitant i el resident
En aquest sentit, els alcaldes de Rupit, Siurana i Arties han assenyalat que encara queda camí per recórrer. “Falta encara molt treball perquè alguns dels visitant sàpiguen com han de respectar l’entorn i això és primordial. Si no, no té sentit. Venir aquí i que tot s’hi valgui no hi ha dret”, ha lamentat l’alcalde de Rupit, Albert Marcé. De la seva banda, l’alcaldessa de l’EMD d’Arties, Lina Fanlo, ha explicat que ells sobretot tenen problemes quan els visitants fan excursions a la muntanya. “El problema és si puges a la muntanya, tot el que portis a la motxilla ho has de tornar a baixar. Cal reeducar molt en aquest sentit”, ha afegit.
Per no posar en perill aquest equilibri, els batlles coincideixen que cal fer pagar l’accés al medi d’alguna manera o altra. D’aquesta manera, l’anomenada ecotaxa, hauria de servir a aquests municipis per fer front a l’impacte més negatiu del turisme. En el cas de Rupit, un municipi de 300 habitants, que en caps de setmana en pot arribar a gestionar 2.000, els impostos de què disposen són “molt limitats”. “Ens hem de fer responsables del que val acudir al medi i què comporta. Quan anem a la gran ciutat tan sols en transport públic o aparcament ja fas una gran despesa”, assegura. Per això, tothom ha de tenir clar que quan es va al poble també comporta unes despeses. “Entre tots s’ha de fer viable perquè si no, no serà sostenible”, ha destacat Marcé.
Per Fanlo, “està demostrat que quan la gent paga, respecta més les coses que pas quan els ho dones gratis”. “És il·lògic, però sembla que funciona així. Almenys si cobrem serà l’única manera que tindrem un fons per arreglar les coses, recollir o netejar”, ha assenyalat. L’alcalde de Siurana també opina que l’ecotaxa acabarà sent necessària. “Són diners que es reverteixen al territori”, ha dit. “La gent hauria de tenir una especial predilecció perquè tots aquests pobles amb encant es puguin conservar, però veiem que sovint no és així”. En el seu cas, un dels principals problemes és la cobertura de telefonia. Pagar amb datàfons és tot un problema i amb els diners de l’ecotaxa els permetria revertir en millorar la tecnologia, per exemple.

Ordenar el turisme d’autocaravana
Amb la pandèmia i el boom de les autocaravanes, els Pobles amb Encant també han notat un augment d’aquest tipus de visitants. A Rupit, per exemple, tenen una zona on poden instal·lar-se, mentre que en d’altres municipis com per exemple Siurana, aquesta qüestió encara s’ha de regular. “Hi ha dos tipus de púbics d’autocaravanes: els de tota la vida, que visiten, van als restaurants i aparquen on han d’aparcar i uns altres que no saben molt bé com funcionen les normes de joc. Aquests segons no volen pagar zona d’autocaravanes i es col·loquen en qualsevol lloc”, ha explicat.
Això ha provocat que els municipis hagin hagut d’elaborar ordenances al respecte, però també són difícils de fer complir. “Nosaltres no tenim capacitat tècnica per gestionar tot aquest flux”, ha admès Marcé. “A més, si després truquem als rurals, a vegades ells tampoc ens poden venir a ajudar o quan venen tampoc tenen interventors per gestionar les multes”.
Per l’alcaldessa d’Arties el de les autocaravanes és el “nou turisme” que ve ara. El problema amb les autocaravanes és “què en fem, on les fiquem? No estem preparats”, s’ha preguntat. De la seva banda, a Siurana, Salvador Salvador ha explicat que també en tenen moltes. En el seu cas, però, es tracta d’un tipus de públic molt específic: el dels escaladors que van a pujar les més de mil vies que hi ha obertes al Montsant. “Ve gent internacional, és un turista molt important per nosaltres, també molt familiar, i no hi estàvem habituats”, ha explicat.

Innovació, sostenibilitat i tecnologia
Durant la jornada s’han dut a terme diferents taules rodones i ponències: una taula rodona sobre gestió turística als pobles, una ponència sobre com utilitzar la intel·ligència turística i el paper que juguen la innovació, la sostenibilitat i la tecnologia, una segona ponència sobre el turisme com a catalitzador de regeneració territorial i una taula rodona sobre diverses experiències de turisme regeneratiu.

Arxivat com a: Cultura, Història, Medi ambient, Patrimoni, Societat, Turisme Etiquetat com a: autocaravanes, Catalunya, civisme, cultura patrimoni, espais naturals, estratègia, historia, infraestructures, medi ambient, Ordenació, pobles amb encant, societat, taxa turística, tecnologia, trobada, turisme, visitants

Reader Interactions

Deixa un comentari Cancel·la les respostes

L'adreça electrònica no es publicarà. Els camps necessaris estan marcats amb *

Barra lateral primària

Revista del Baix Empordà i Empordà Gastronòmic és una publicació trimestral d’àmbit comarcal de difusió dels valors culturals i històrics del Baix Empordà: el seu patrimoni arquitectònic tan ric –especialment l’iber i el medieval–, els seus paisatges tan admirats –el mar i la muntanya–, així com també els seus personatge i oficis, l’art i la literatura, l’educació, el medi ambient o les tradicions.

#josocemporda
#joemplantoalemporda

Vols estar informat?

Subscriu-te i rebràs les notícies de l'Empordà gratuïtament al teu correu

Segueix-nos

  • Facebook
  • Instagram
  • Twitter

Catalunya News

Vols estar informat?

Subscriu-te i rebràs les notícies de l'Empordà gratuïtament al teu correu

Footer

Facebook

Facebook Pagelike Widget

Instagram

"El parc municipal de can Prats de la Carrera", de "El parc municipal de can Prats de la Carrera", de Ramir Lacasa. Podeu llegir l'article complet al número 77 de la @rbaixemporda, "Parcs i jardins", ja a la venda a tots els quioscos i llibreries del #baixemporda juntament amb el número 23 d'Empordà Gastronòmic, "La cuina de l'hort" #palafrugell #parcsijardins #natura #urbanisme #cultura #historia #fotosantigues #seglexx #premsacomarcal
"Fulles tendres, morro de bacallà, espinacs i cir "Fulles tendres, morro de bacallà, espinacs i cirereta", de @jordvallespi (xef del restaurant @pahissadelmas a @visitpals). Trobareu aquesta i moltes altres receptes al número 23 d'Empordà Gastronòmic, "La cuina de l'hort", ja a la venda a tots els quioscos i llibreries del #baixemporda juntament amb el número 77 de la @rbaixemporda, "Parcs i jardins" #gastronomia #cuinaempordanesa #quermanygastronòmic #cuinacatalana #receptes #bacalla #lacuinadelhort #empordanet #costabrava #premsacomarcal #empordagastronomic #menjarbé
Paratge natural de Riuet, a l'extrem sud de la bad Paratge natural de Riuet, a l'extrem sud de la badia de @visitplatjadaro (actual Port d'Aro), a la dècada de 1920. Imatge de l'Arxiu Municipal de Castell-Platja d'Aro que il·lustra l'article "El Parc dels Estanys, la història d'una lluita", de Carlos Alvarez-Cros i @ramotgarcia (@grupnaturasterna). El podeu llegir al número 77 de la @rbaixemporda, "Parcs i jardins", ja a la venda a tots els quioscos i llibreries del #baixemporda juntament amb el número 23 d'Empordà Gastronòmic, "La cuina de l'hort" #platjadaroturisme #castellplatjadaro #portdaro #grupdenaturasterna #imatgesantigues #fotosantigues #seglexx #natura #espaisnaturals #costabrava #emporda #paisatge #premsacomarcal
"Conserva de formatge fresc, tàrtar de carbassó "Conserva de formatge fresc, tàrtar de carbassó marinat amb pesto i gamba blanca", de @tomasbrull (xef de @lacalataverna a @visitpalamos). Trobareu aquesta i moltes altres receptes al número 23 d'Empordà Gastronòmic, "La cuina de l'hort", ja a la venda a tots els quioscos i llibreries del #baixemporda juntament amb el número 77 de la @rbaixemporda, "Parcs i jardins" #lacuinadelhort #gastronomia #cuinacatalana #cuinaempordanet #receptes #palamós #costabrava #premsacomarcal
Vista del passeig de Mar des del Casino dels Nois Vista del passeig de Mar des del Casino dels Nois (1900-1910). Imatge d'Amadeu Mauri (Fons Josep Escortell Cerqueda, AMSFG) que il·lustra l'article "Un passeig pels jardins de Sant Feliu de Guíxols" de Pau Roig. El trobareu al número 77 de la @rbaixemporda, "Parcs i jardins", ja a la venda a tots els quioscos i llibreries del #baixemporda juntament amb el número 23 d'Empordà Gastronòmic, "La cuina de l'hort" #parcsijardins #cultura #historia #urbanisme #santfeliudeguixols #guixols #passeigdemar #fotosantigues #imatgesantigues #seglexx #costabrava #emporda  #premsacomarcal
"Aptenia cordifolia (L.f.)" i "Amanida verda de cu "Aptenia cordifolia (L.f.)" i "Amanida verda de cullera amb flors d'aptènia", de @iolandabustos (Xef biodinàmica especialitzada en flora comestible). Trobareu l'article i la recepta al número 23 d'Empordà Gastronòmic, "La cuina de l'hort", ja a la venda a tots els quioscos i llibreries del #baixemporda juntament amb el número 77 de @rbaixemporda, "Parcs i jardins" #empordagastronomic #gastronomia #lacuinadelhort #horta #natura #amanida #receptes #menjardecollons #paisatgesdecataluya #cuinacatalana #floracatalana #cultura #premsacomarcal
L'església de Sant Andreu de Pedrinyà, a La Pera L'església de Sant Andreu de Pedrinyà, a La Pera. Una imatge de Pau Roig que il·lustra l'article de Temi Vives "Els humans necessitem parcs i jardins", que trobareu al número 77 de la @rbaixemporda, "Parcs i jardins", ja a la venda a tots els quioscos i llibreries del #baixemporda juntament amb el número 23 d'Empordà Gastronòmic, "La cuina de l'hort" #parcsijardins #natura #espaisnaturals #jardins #flors #cultura #historia #patrimoni #lapera #pedrinyà #costabrava #raconsemporda #raconscomarquesgironines #queboniceslempordà
Ja es poden trobar a tots els quioscos i llibrerie Ja es poden trobar a tots els quioscos i llibreries del #baixemporda els nous números de @rbaixemporda i Empordà Gastronòmic, "Parcs i jardins" i "La cuina de l'hort" #empordà #cultura #historia #patrimoni #parcsijardins #natura #gastronomia #cuinacatalana #cuinaempordanesa #doemporda #hort #horta #costabrava #premsacomarcal #llegirencatalà
Presentació aquest migdia a Romanyà de la Selva Presentació aquest migdia a Romanyà de la Selva del llibret “La prehistòria i l’antiguitat al @santacristina_aj. Recull de documents sobre l’època”, de Xavier Niell i Ciurana, novè títol de la Col·lecció de Temes Cristinencs de l'@arxiu_santacristina. Molt bona feina! #santacristinadaro #romanyadelaselva #baixemporda #costabrava #prehistoria #megalitisme #antiguitat #historia #gavarres #cultura #patrimoni
L'escriptor i fotògraf @estevajordi exposa "L'imp L'escriptor i fotògraf @estevajordi exposa "L'impuls nòmada" al #palausolterra de la @fundacio.vila.casas a l'@ajtorroella fins al 27 de novembre. La inauguració és aquest dissabte a les 12h  #torroellademontgri #baixemporda #vilacasas #fundaciovilacasas #cultura #fotografia #artcontemporani #nomadlife #nomada #premsacomarcal
#pedresvenerables a #torroellademontgri: gàrgola #pedresvenerables a #torroellademontgri: gàrgola reaprofitada segurament com a element de protecció de la llar a la casa que hi ha al final del carrer dels Dolors cantonada amb el carrer de la Farigola #cultura #historia #patrimoni #patrimonicultural #espaismedievals #raconsmedievals #raconsamagats #escultura #gargoyle #baixemporda #costabrava #queboniceslempordà
Val de proveïment per a espardenyes emès per la Val de proveïment per a espardenyes emès per la Conselleria de Proveïments del @santacristina_aj durant la guerra. És una de les imatges que il·lustren l'article "La repressió franquista a Santa Cristina d'Aro (1939-1944)" d'@artandwordslover, que trobareu al número 76 de la @rbaixemporda, "Dones amb Do Major", ja a la venda a tots els quioscos i llibreries del #baixemporda juntament amb el número 22 d'Empordà Gastronòmic, "La cuina del cargol" #santacristinadaro #historia #guerracivil #guerracivilespañola #repressió #franquisme #memoriahistorica #premsacomarcal
Presentació aquest matí a Ca la Pruna de @visitp Presentació aquest matí a Ca la Pruna de @visitpals del Pla estratègic de difusió de la marca #arrosdepals de l'@ajuntament_de_pals amb el suport de la @diputaciogirona, molt bona feina! #arros #productesdelemporda #pals #baixemporda #costabrava #gastronomia #cuinacatalana #cuinatradicional #estanydepals #molidepals #agricultura #marcadegarantia #premsacomarcal
Ricard Viladesau, Francesc Dalmau, Santiago Bañer Ricard Viladesau, Francesc Dalmau, Santiago Bañeras i la seva cunyada Mònica de la Fuente. Una de les imatges del fons de la família Dalmau que il·lustren l'article de @dpagesicassu "El Dr. Francesc Dalmau vist per Francesc Marco-Palau". El podeu llegir al número 76 de la @rbaixemporda, "Dones amb Do Major", ja a la venda a tots els quioscos i llibreries del #baixemporda juntament amb el número 22 d'Empordà Gastronòmic, "La cuina del cargol" #palamos #historia #cultura #medicina #salut #seglexx #personatges #personatgeshistòrics #biografia #entrevista #llibres #fundaciojosepirla #premsacomarcal
Parella de bernats pescaires (Ardea cinerea) feste Parella de bernats pescaires (Ardea cinerea) festejant al voltant del seu niu. Una de les imatges de @rosamatesanz que il·lustren l'article "Els gens de la vida. Una història de sexe (o no...)" de @ramotgarcia (president del @grupnaturasterna). El trobareu al número 76 de la @rbaixemporda, "Dones amb Do Major", ja a la venda a tots els quioscos i llibreries del #baixemporda juntament amb el número 22 d'Empordà Gastronòmic, "La cuina del cargol" #ocells #ocellscatalans #naturasterna #natura #bernatpescaire #fauna #fotografia #costabrava #premsacomarcal
Molt contents i orgullosos de rebre del @ccaltempo Molt contents i orgullosos de rebre del @ccaltemporda i el @ccbaixemporda el diploma de reconeixement per l'adhesió a la #marcaemporda i pel compromís amb els seus valors #altemporda #baixemporda #cultura #historia #patrimoni #mediambient #tradició #gastronomia #cuinaempordanesa
"Art romànic: Sant Sadurní de Garrigoles i Sant "Art romànic: Sant Sadurní de Garrigoles i Sant Vicenç de les Olives", de Pau Roig. Podeu llegir l'article complet al número 76 de la @rbaixemporda, "Dones amb Do Major", ja a la venda a tots els quioscos i llibreries del #baixemporda juntament amb el número 22 d'Empordà Gastronòmic, "La cuina del cargol" #garrigoles #lesolives #artmedieval #artromanic #romàniccatalà #patrimoni #patrimonicultural #historia #espaismedievals #costabrava #queboniceslempordà #paisatgesdecataluya #premsacomarcal
Presentació aquest matí al @clubnauticestartit d Presentació aquest matí al @clubnauticestartit de les de les XXVI Jornades Gastronòmiques Sèpia i Clova de l'@ajtorroella i l'@emdlestartit. Del 15 de maig al 15 de juny a @torroellaestartitillesmedes, molt bona feina @enestartit @visitemporda #baixemporda #costabrava #gastronomia #cuinamarinera #sepia #clova #jornadesgastronòmiques #pesca #premsacomarcal
"Pals, vila de pubilles i princeses", de @narcissu "Pals, vila de pubilles i princeses", de @narcissubirana (Membre del Cercle Català d'Història). Podeu llegir l'article complet al número 76 de la @rbaixemporda, "Dones amb Do Major", ja a la venda a tots els quioscos i llibreries del #baixemporda juntament amb el número 22 d'Empordà Gastronòmic, "La cuina del cargol" #pals #historia #historiamedieval #pubilles #princeses #ermessenda #dones #donesambhistòria #costabrava #premsacomarcal
"Històries d'un boletaire" i "Cargols amb escamar "Històries d'un boletaire" i "Cargols amb escamarlans i ceps", d'@antequera_cuiner. Podeu llegir l'article i la recepta al número 22 d'Empordà Gastronòmic, "La cuina del cargol", ja a la venda a tots els quioscos i llibreries del #baixemporda juntament amb el número 76 de la @rbaixemporda, "Dones amb Do Major" #gastronomia #cuina #cuinacatalana #boletscatalans #boletscatalunya #lacuinadelsbolets #cargols #lacuinadelcargol #cultura #marimuntanya #receptes #premsacomarcal

Twitter

A Twitter List by jordimolins

Revista del Baix Empordà i Empordà Gastronòmic
Tel. 646554923 · redaccio@revistabaixemporda.cat · www.revistabaixemporda.cat · www.empordagastronomic.cat
BAIX EMPORDÀ

Utilitzem galetes (cookies) per poder oferir la millor experiència al nostre web. Si hi continua navegant assumim que hi està d'acord.AcceptarPolítica de privadesa