L’actualització del Catàleg de flora amenaçada de Catalunya incorpora per primer cop les algues marines

Catalunya.- El Departament d’Acció Climàtica, Alimentació i Agenda Rural ha aprovat aquesta setmana l’actualització del Catàleg de flora amenaçada de Catalunya, amb l’objectiu d’introduir les darreres novetats pel que fa al seu estat de conservació i els nous descobriments científics en aquest àmbit. La darrera revisió del Catàleg es va efectuar el 2015.

El Catàleg inclou les espècies i subespècies que es troben en la categoria de “Vulnerables” o bé “En perill d’extinció” i és una eina cabdal per avançar en la seva conservació i establir mesures legals de protecció. En aquest sentit, cal recordar que està prohibit i és sancionable destruir, tallar o arrencar les plantes incloses en aquesta llista, així com el seu transport i comercialització.
Aquesta és la segona actualització del Catàleg, que incorpora per primera vegada el grup de les algues marines. En total recull 32 espècies d’algues que es troben en declivi i en risc de desaparició.
En total, el Catàleg recull 375 espècies i subespècies, 133 en la categoria “En perill d’extinció” i 242 en la categoria “Vulnerable”, segons el seu estat de conservació, grau d’amenaça i la pressió antròpica. Això suposa un 15% més d’espècies que al Catàleg anterior. En concret, incorpora un total de 90 noves espècies i subespècies, de les quals 33 en la categoria “En perill d’extinció” i 57 en la de “Vulnerable”.
Així mateix, s’ha canviat de categoria 30 espècies i subespècies, de les quals 16 passen d’estar “En perill d’extinció” a “Vulnerables” i 14 de “Vulnerables” a “En perill d’extinció”. També s’han descatalogat 41 espècies i subespècies, principalment perquè el nombre d’individus ha augmentat o bé s’han descobert noves poblacions que no es coneixien, altres s’ha constatat que s’han extingit i, en altres casos, s’ha reorganitzat la taxonomia de l’espècie i com a resultat s’ha advertit que era més comuna del que es pensava incialment i que estava més àmpliament distribuïda.
D’altra banda, s’ha actualitzat el nom científic i l’autoria de les espècies i subespècies incloses en el Catàleg, seguint el darrer tractament taxonòmic més àmpliament acceptat.
En l’actualització del Catàleg s’ha tingut en compte la recerca duta a terme pels botànics i botàniques i les seves publicacions, en format de llistes vermelles d’espècies amenaçades, per adaptar el coneixement científic al marc legal català.

Tags: Acció Climàtica, actualització, catàleg, Catalunya, ciència, espècies protegides, flora, manteniment i conservació, natura, societat
Notícia anterior
El pressupost del 2024 de la Diputació de Girona creix per continuar donant servei i cobrir les necessitats del territori
Notícia següent
Torroella de Montgrí acull el primer acte de la gira estatal de comiat del reconegut comunicador radiofònic Luis del Olmo

Vols estar informat?

Subscriu-te i rebràs les notícies de l’Empordà gratuïtament al teu correu.

Fill out this field
Introduïu una adreça electrònica vàlida.

Catalunya News

Segueix-nos

Instagram

També us pot interessar

Idiomes