L’Ajuntament de la Bisbal ha endegat un projecte transformador per revitalitzar el sector sud de la ciutat, amb l’objectiu de presentar-lo al Pla de Barris que ha d’aprovar la Generalitat de Catalunya.
En aquest sentit, l’equip de govern, format per PSC, Compromís per la Bisbal – Junts i Tots x la Bisbal, aposta per rehabilitar carrers i espais públics, renovar tots els serveis i establir mesures contra les problemàtiques socials i econòmiques que s’hi detecten.
El sector sud, comprès entre el vial de circumval·lació i el Mas Quinto, va experimentar a final dels anys 70 un notable i desordenat creixement urbanístic. En aquell període, moltes famílies arribades de diferents punts de l’estat van establir la seva llar en grans blocs de pisos cooperatius, equipats amb jardins i espais comunitaris, alguns dels qual encara són avui espais privats. Aquests nous edificis es van integrar en carrers històrics, com els de Sant Josep o Santa Llúcia, caracteritzats per ser estrets i amb edificacions dels segles XVII i XVIII.
L’increment d’edificacions i de població a la zona no va anar acompanyada d’una adequació dels serveis existents (clavegueram, enllumenat…) i aquest dèficit es manté a dia d’avui. A això s’hi suma el deteriorament dels espais comunitaris per la falta de manteniment en determinats blocs d’habitatges, alguns dels quals encara depenen de fosses sèptiques. Tot plegat posa de manifest la necessitat d’una inversió important per rehabilitar els espais existents i crear-ne de nous.
Tampoc en aquest sector, malgrat la seva alta densitat de població, es van planificar grans equipaments. L’única infraestructura significativa va ser la piscina municipal i, darrerament, es va crear un centre escolar en mòduls prefabricats. Precisament, un dels equipaments a incloure en el Pla de Barris és Can Formatger, que ha de ser un espai de serveis i lleure obert a tots els ciutadans i entitats de ciutat, igual que ho són la resta d’equipaments de la Bisbal. De fet, enguany el pressupost municipal preveu ja una partida suficient per adequar el pati d’aquest equipament per al seu ús públic amb tots els serveis i garanties de seguretat.
Els reptes del sector no es limiten a la falta d’equipaments ni a les qüestions urbanístiques. L’actual equip de govern municipal té la voluntat ferma de liderar un canvi i una transformació profunda d’altres aspectes com són l’habitatge, l’educació, la salut, el medi ambient, l’economia i les oportunitats laborals.
Conscients d’aquest desequilibri econòmic, social i d’equipaments, s’ha decidit impulsar un Pla integral per analitzar i abordar aquests problemes amb solucions globals. El Pla el dissenyarà una comissió transversal de l’Ajuntament integrada per tots els caps d’àrea i regidors responsables d’alguna de les matèries a treballar, i presidida per l’alcalde, Òscar Aparicio, i els dos tinents d’alcalde, Eva Rovira i Xavier Dilmé. L’objectiu és dissenyar un projecte que aspiri a transformar tot el sector i a garantir una millora real i duradora en la qualitat de vida dels veïns.
El Pla es presenta com una oportunitat única gràcies a la nova convocatòria de la Llei de Barris, que obre la porta al cofinançament d’aquest tipus d’intervencions de gran envergadura i amb un cost econòmic molt elevat. De fet, es preveu que la inversió que se sol·liciti sigui la més gran demanada mai per la Bisbal en cap altra obra o projecte.
Amb aquesta voluntat política, l’Ajuntament i el seu govern reafirmen el compromís en la millora de la qualitat de vida dels residents. L’objectiu és transformar el sector sud en un model de cohesió social, convivència i oportunitats per a tots els seus habitants i representa una aposta decidida i il·lusionant pel futur d’aquest sector emblemàtic i de la seva gent, possibilitant un renaixement urbà que beneficiarà tota la ciutat de la Bisbal.