• Skip to primary navigation
  • Skip to content
  • Skip to primary sidebar
  • Skip to footer
Revista del
Baix Empordà
Empordà
Gastronòmic
  • Actualitat
    • Societat
    • Cultura
    • Salut
    • Patrimoni
    • Medi ambient
    • Gavarres
    • Esports
    • A peu pel Baix Empordà
    • A la vila del Peix Fregit
    • Serveis
  • Gastronomia
    • El rebost d’en Llenas
  • Agenda
  • La revista
  • Hemeroteca
  • Llibres
  • Qui som
  • Contacte

L’Ajuntament de Palamós decreta tres dies de dol oficial amb motiu de la mort de l’historiador local, Pere Trijueque i Fonalleras, Fill Predilecte de la Vila

11 de Febrer de 2022

Palamós.- L’Ajuntament de Palamós ha decretat tres dies de dol oficial amb motiu de la mort, avui divendres 11 de febrer, de l’historiador local i Fill Predilecte de la Vila, Pere Trijueque i Fonalleras, a l’edat de 78 anys.

Des d’avui divendres 11, i fins diumenge vinent 13 de febrer, la bandera de la balconada de l’edifici de l’ajuntament onejarà a mig pal, període en el qual també s’habilitarà un llibre de condol a la Capella del Carme, per tal que totes les persones que ho desitgin puguin deixar el seu comiat personal a l’historiador local Pere Trijueque. Els horaris d’obertura de la Capella del Carme seran divendres de 17 a 20 hores, demà dissabte 12 de febrer, d’11 a 14i de 17 a 20 hores; i el diumenge 13 de febrer d’11 a 14 hores.

Fill Predilecte de la Vila, màxima distinció municipal
El Saló de Sessions de l’Ajuntament de Palamós va acollir el 29 de juny de 2006, diada de Sant Pere, l’acte solemne d’atorgament del títol de Fill Predilecte de la Vila a l’historiador local, Pere Trijueque i Fonalleras, la màxima distinció que pot atorgar el municipi juntament amb la de Fill Adoptiu de la Vila (per aquells que no han nascut a Palamós).
Amb aquesta distinció Palamós va reconèixer la capacitat d’investigació i treball incansable de Trijueque en l’afany de la recerca de la història de la vila que ha posat a l’abast de tothom en el seu extens recull bibliogràfic.

Pere Trijueque i Fonalleras
Pere Trijueque i Fonalleras, va néixer a Palamós el 31 de març de 1943. Els primers anys d’escola van transcórrer a L’Escola La Vila, on ja va començar a mostrar la seva capacitat per a la tecnologia i l’enginyeria.
Amb 16 anys, Pere Trijueque es traslladà a Barcelona per estudiar a l’Escola Industrial. Fou becari distingit pels bons resultats en el segon curs de la carrera, l’any 1963 i, un any més tard, es graduà com Pèrit Industrial Químic. En acabar els estudis i el servei militar començà a treballar a l’empresa Vincke, a Palamós, on va desenvolupar tota la seva vida professional entre 1964 i 1996. L’any 1969 es casà amb Esther Maria i Vilanova, amb qui va tenir dos fills.
Es pot dir que en el vessant de la investigació en la història local Pere Trijueque era autodidacta. El seu interès començà ran del trasllat de l’empresa Vincke a la Pietat atès que un dels propietaris li va demanar antecedents del paratge, i llavors ell amb el propòsit de documentar-ho començà a aficionar-se a la recerca.
El temperament inquiet de Pere Trijueque i la seva gran capacitat de treball el van portar a compaginar el seu ofici d’enginyer amb la seva nova afició d’investigador. A l’empresa, per motius professionals, es va endinsar en el món de la informàtica que ràpidament veié com a eina que li permetia, en el camp de la investigació processar tota la informació que anava obtenint.
Des que el 1988 publicà el seu primer treball monogràfic a la prestigiosa publicació de l‘institut d’Estudis del Baix Empordà els seus articles es van anar succeint:
“Nota sobre la capella de la Pietat” (Palamós), 1988.
“Retaules del s. XVI a Palamós, Vila-romà i Vall-llobrega” (1990).
“Emplaçament del Palau reial de Palamós” (1991).
“Els quatre genets de l’Apocalipsi a Palamós. (1630-1750)”, 1992.
“Inventari del castell de Vila-romà (1411)”, 1992.
“L’església parroquial de Santa Maria de Palamós. Notes inèdites” (1993).
“El campanar de l’església de Sant Martí de Romanyà” (1993).
“Els molins fariners de la batllia de Palamós” (1994).
“Un projecte de convent a la Pietat de Palamós” (1995).
En format de llibre fou el 1991 que presentà el treball “El convent del Agustins de Palamós”, primer volum de la Col·lecció de Quaderns El Cau i, des de llavors, els títols que es ressenyen a continuació són els publicats, alguns per l’Ajuntament de Palamós d’altres pel mateix autor:
“Sant Joan de Palamós, de barri a poble, segles XII a XIX” ( 1992).
“Cròniques d’una vila (1277-1543). Fets, embolics, lluites i altres cabòries d’un lloc anomenat Palamós” (1995).
“Cròniques d’una vila (1544-1694). Fets, embolics, lluites i altres cabòries d’un lloc anomenat Palamós” (1996).
“Breu recull de la història de Palamós” (2000).
“La gent de la vila de Palamós, 1562-1950” (2002).
“La gent de Sant Joan (Vila-romà), 1562-1950” (2006).
“1907-2007. Aigües de Palamós. Cent anys fent poble” (2007).
“Cent anys de brigada municipal. Palamós 1906-2006” (2007).
“L’escola Ruiz Giménez. 75 anys d’ensenyament públic a Palamós, 1933-2008” (2009).
“Palamós pedra a pedra, rajol a rajol. Evolució de l’estructura urbana. Els barris, els carrers, les cases” (2010, reeditat l’any 2016).
Així mateix, Pere Trijueque també ha estat autor i editor de la Col·lecció Guspires, petits quaderns monogràfics d’història local:
“Pirates, esclaus i captius a Palamós” (1999).
“El termenal de Palamós” (1999).
“Els masos de Vila-romà (1a part)” (1999).
“Els masos de Vila-romà (2a part)” (1999).
“Els rius de Palamós. L’Aubi la fera temible” (1999).
“Santa Eugènia de Vila-romà. Bressol de Palamós” (1999).
“Administració i Govern de Palamós. Dels tocs de campanes a la democràcia” (2000).
“Toponímia de Vila-romà i Palamós. Paratges entranyables records d’un passat (1a part)” (2000).
“Toponímia de Vila-romà i Palamós. Paratges entranyables records d’un passat (2a part)” (2000).
“La vall de Bell-lloc . Enigmes, misteri i encís” (2003).
“Breu història de Vall-llobrega (I). Orígens, la Parròquia, l’Administració i el Paisatge” (2003).
“La Parròquia de Santa Maria de Palamós” (2003).
“Breu història de Vall-llobrega (II). Els masos” (2003).
“Els senyorius feudals de la Batllia de Palamós” (2003).
Al costat d’això ha estat autor i editor de la capçalera setmanal El Blet i el Blat, on recollia continguts històrics juntament amb temes d’actualitat local, en total va publicar 154 números apareguts entre el 25 desembre de 2009 i el 21 de setembre de 2012.
Participà com a autor a la col·lecció del Museu de la Pesca Quaderns blaus:
“Pirates, esclaus i captius a Palamós (revisió de la Guspira, n.1)” (2009).
“Corsaris a Palamós” (2011).
I també va ser coautor de les obres:
“El port de Palamós” (2003).
“Vall-llobrega, una passejada per la seva història i per les seves llegendes” (2014).
A banda de tots aquests treballs, cal destacar les aportacions de Pere Trijueque en forma de nombrosos articles de contingut històric a la revista Proa primer, i al setmanari La Proa, després.
Pere Trijueque formà per de la junta de l’Institut d’Estudis del Baix Empordà, de la qual també en va ser vicetresorer.
En el seu afany de divulgar la història de Palamós i Sant Joan, Pere Trijueque també va col·laborar amb l’emissora local Ràdio Palamós exercint de documentalista de diversos programes.
Cal destacar el seu període com a regidor de l’Ajuntament de Palamós, càrrec que va exercir entre el juny de 1995 i el juny de 1999.
Pere Trijueque formà part del Consell Municipal de Cultura, del Consell redactor de L’Abans, i va col·laborar en la identificació dels noms de lloc i en altres qüestions històriques en la redacció del Pla General, on va documentar cartografia i toponímia. La seva feina ha servit de base per revisar els noms d’indrets, per donar noms a carrers o per a confeccionar el propi mapa del municipi.
Pere Trijueque i Fonalleras dedicà tot el seu temps a compaginar la recerca amb la família. I, fins els darrers moments de la seva vida, ha orientat i compartit el seu coneixement profund de les fonts històriques, amb la generositat i la joia de la seva estima per Palamós i Sant Joan.

Arxivat com a: Baix Empordà, Cultura, Història, Patrimoni, Societat Etiquetat com a: ajuntament de Palamós, cultura patrimoni, dol, fill predilecte, historia, homenatge, palamós, reconeixement, societat

Reader Interactions

Deixa un comentari Cancel·la les respostes

L'adreça electrònica no es publicarà. Els camps necessaris estan marcats amb *

Barra lateral primària

Revista del Baix Empordà i Empordà Gastronòmic és una publicació trimestral d’àmbit comarcal de difusió dels valors culturals i històrics del Baix Empordà: el seu patrimoni arquitectònic tan ric –especialment l’iber i el medieval–, els seus paisatges tan admirats –el mar i la muntanya–, així com també els seus personatge i oficis, l’art i la literatura, l’educació, el medi ambient o les tradicions.

#josocemporda
#joemplantoalemporda

Vols estar informat?

Subscriu-te i rebràs les notícies de l'Empordà gratuïtament al teu correu

Segueix-nos

  • Facebook
  • Instagram
  • Twitter

Catalunya News

Vols estar informat?

Subscriu-te i rebràs les notícies de l'Empordà gratuïtament al teu correu

Footer

Facebook

Facebook Pagelike Widget

Instagram

Treballadors de la fàbrica Conrado Vilar de @calo Treballadors de la fàbrica Conrado Vilar de @calongesantantoni a la dècada de 1930. Autor desconegut, fons Josep Fort. És una de les imatges que il·lustren l'article "Visió històrica de la fàbrica de suro de can Conrado Vilar" de Víctor Pou, que trobareu al número 80 de la @rbaixemporda, "Espies a la Costa Brava", ja a la venda a tots els quioscos i llibreries del #baixemporda juntament amb el número 26 d'Empordà Gastronòmic, "Xefles"
#suro #calongeisantantoni #fabrica #historia #industria #seglexx #fotosantigues #costabrava #gavarres #premsacomarcal
El congre, sabor i tradició en hores baixes", d'A El congre, sabor i tradició en hores baixes", d'Alfons Garrido (@museudelapesca de @visitpalamos). Podeu llegir l'article complet al número 26 d'Empordà Gastronòmic, "Xefles", ja a la venda a tots els quioscos i llibreries del #baixemporda juntament amb el número 80 de @rbaixemporda, "Espies a la Costa Brava"
#empordagastronomic #gastronomia #pesca #congre #cuinamarinera #cuinatradicional #cuinadepescadors #peix #palamós #costabrava #premsacomarcal
La barraca de les Rabioses és un dels 554 element La barraca de les Rabioses és un dels 554 elements patrimonials que recull fins ara l'inventari de patrimoni cultural del Parc natural del Montgrí @pnmmbt realitzat per l'arqueòleg Ferran Codina. Tota la informació al número 80 de la @rbaixemporda, "Espies a la Costa Brava", ja a la venda a tots els quioscos i llibreries del #baixemporda juntament amb el número 26 d'Empordà Gastronòmic, "Xefles"
#montgri #parcnaturaldelmontgrí #torroellademontgri #ullà #bellcairedemporda #lescala #patrimoni #patrimonicultural #pedraseca #cultura #historia #costabrava #premsacomarcal
"Cocotxes de bacallà amb pil-pil, all, bitxo i tòfona", de Dovarly Muñoz i Miguel Garcia (xefs del restaurant @kaospalamos a @visitpalamos). Trobareu aquesta i moltes altres receptes al número 26 d'Empordà Gastronòmic, "Xefles", ja a la venda a tots els quioscos i llibreries del #baixemporda juntament amb el número 80 de @rbaix, "Espies a la Costa Brava"
#empordagastronomic #gastronomia #cuinacatalana #receptes #bacalla#cocotxas #palamos #costabrava #premsacomarcal
Foto de Santa Cristina d'Aro de Pere Rigau Roch de Foto de Santa Cristina d'Aro de Pere Rigau Roch de la dècada de 1940 feta des de Salom. És una de les imatges que il·lustren l’article “Santa Cristina d’Aro a finals del segle XIX” de @gloriajaraalberti, que trobareu al número 80 de la @rbaixemporda, “Espies a la Costa Brava”, ja a la venda a tots els quioscos i llibreries del #baixemporda juntament amb el número 26 d’Empordà Gastronòmic, “Xefles"
#santacristinadaro #seglexx #historia #territori #fotosantigues #queboniceslempordà #costabrava #premsacomarcal
"Musclos amb salsa marinera", de @quimcasellas.cas "Musclos amb salsa marinera", de @quimcasellas.casamar (xef del restaurant @casamarllafranc a @visitapalafrugell). Trobareu aquesta i moltes altres receptes al número 26 d'Empordà Gastronòmic, "Xefles", ja a la venda a tots els quioscos i llibreries del #baixemporda juntament amb el número 80 de @rbaix, "Espies a la Costa Brava"
#empordagastronomic #gastronomia #musclos #cuinamarinera #receptes #costabrava #premsacomarcal
El Cabo San Vicente des del passeig marítim de @v El Cabo San Vicente des del passeig marítim de @visitpalamos (1967). Imatge del Fons Collell que il·lustra l'article "Creuers turístics a Palamós (1928-2022)", de @joaquimserrabech (Associació Gironina d'Amics de la Mar). El trobareu al número 80 de la @rbaixemporda, "Espies a la Costa Brava", ja a la venda a tots els quioscos i llibreries del #baixemporda juntament amb el número 26 d'Empordà Gastronòmic, "Xefles"
#palamós #passeigdemar #turisme #creuers #historia #costabrava #fotosantigues #premsacomarcal
"Arròs carnaroli, galta de vedella, tòfona, roma "Arròs carnaroli, galta de vedella, tòfona, romaní i xocolata", de @jordvallespi (xef del restaurant @pahissadelmas a @visitpals). Trobareu aquesta i moltes altres receptes al número 26 d'Empordà Gastronòmic, "Xefles", ja a la venda a tots els quioscos i llibreries del #baixemporda juntament amb el número 80 de @rbaixemporda, "Espies a la Costa Brava"
#empordagastronomic #gastronomia #pals #arrosdepals #cuinacatalana #cuinaempordanesa #receptes #costabrava #premsacomarcal
"Vestint la Mort: evolució històrica del vestuar "Vestint la Mort: evolució històrica del vestuari de la Dansa de la Mort de la @processo_verges", de @francesc.bosch.torrent (Professor d'història i cronista). Podeu llegir l'article complet al número 80 de la @rbaixemporda, "Espies a la Costa Brava", ja a la venda a tots els quioscos i llibreries del #baixemporda juntament amb el número 26 d'Empordà Gastronòmic, "Xefles"
#verges #setmanasanta #dansadelamort #processo #cultura #historia #tradició #vestuari #costabrava #premsacomarcal
"Conill a la caçadora amb carxofes, cansalada fre "Conill a la caçadora amb carxofes, cansalada fresca i cargols", de @tomasbrull (xef de @lacalataverna a @visitpalamos). Trobareu aquesta i moltes altres receptes al número 26 d'Empordà Gastronòmic, "Xefles", ja la venda a tots els quioscos i llibreries del #baixemporda juntament amb el número 80 de la @rbaixemporda, "Espies a la Costa Brava"
#gastronomia #cuinatradicional#menjardecollons #cuinaempordanesa #cuinaempordanet #receptes #conill #carxofes #cargols #costabrava #premsacomarcal
"Art romànic: Sant Iscle d'Empordà", de Pau Roig "Art romànic: Sant Iscle d'Empordà", de Pau Roig. Podeu llegir l'article complet al número 80 de la @rbaixemporda, "Espies a la Costa Brava", ja a la venda a tots els quioscos i llibreries del #baixemporda juntament amb el número 26 d'Empordà Gastronòmic, "Xefles"
#artromanic #romàniccatalà #esglesiesdecatalunya⛪️ #cultura #patrimoni #patrimonicultural #costabrava #queboniceslempordà #premsacomarcal
"Truita vaga de margaridetes i espàrrecs de marge "Truita vaga de margaridetes i espàrrecs de marge", de @iolandabustos (xef biodinàmica especialitzada en flora comestible). Trobareu aquesta i moltes altres receptes al número 26 d’Empordà Gastronòmic, “Xefles”, ja a la venda a tots els quioscos i llibreries del #baixemporda juntament amb el número 80 de la @rbaixemporda, “Espies a la Costa Brava”
#empordagastronomic #gastronomia #cuinaambflors #flors #cuinacatalana #cuinatradicional #receptes #truita #esparrecsdemarge #costabrava #premsacomarcal
"Natura i territori: Els espies de la nit", de @ra "Natura i territori: Els espies de la nit", de @ramotgarcia (President del @grupnaturasterna) i fotografies de @rosamatesanz. Podeu llegir l'article complet al número 80 de la @rbaixemporda, "Espies a la Costa Brava", ja a la venda a tots els quioscos i llibreries del #baixemporda juntament amb el número 26 d'Empordà Gastronòmic, "Xefles"
#espiesalacostabrava #fauna #ocells #ocellscatalans #gamarus #natura #naturasterna #patrimoninatural #costabrava #valldaro #premsacomarcal
"En aquesta equació màgica de la cuina empordane "En aquesta equació màgica de la cuina empordanesa del ‘mar i muntanya’ el mar per mi sempre hi té un pes més destacat”. Podeu llegir l’entrevista de Pau Roig amb el xef @enricherce, autor de “Deliciós mar” (@cossetaniaedicions), al número 26 d’Empordà Gastronòmic, “Xefles”, ja la venda a tots els quioscos i llibreries del #baixemporda juntament amb el número 80 de @rbaixemporda, “Espies a la Costa Brava”
#gastronomia #cuinamarinera#pesca #pescadors #cuinamarimuntanya #cuinaempordanesa #xef #llibres #receptes #premsacomarcal
#primavera #flors #natura #espaisnaturals #roselle #primavera #flors #natura #espaisnaturals #roselles #colza #baixemporda #costabrava
Tomba de Richard Schwenke al cementiri de Sant Fel Tomba de Richard Schwenke al cementiri de Sant Feliu de Guíxols. És una de les imatges que il·lustren l'article "Nazis a S'Agaró i Sant Feliu de Guíxols", d'@enigma_jorgerios, que trobareu al número 80 de la @rbaixemporda, "Espies a la Costa Brava", ja a la venda a tots els quioscos i llibreries del #baixemporda juntament amb el número 26 d'Empordà Gastronòmic, "Xefles"
#espiesalacostabrava #nazisme #seglexx #1940s #santfeliudeguixols #sagaro #historia #memoriahistorica #costabrava
"AnXoves: Ximpleries eiXelebrades a les Xarxes": l "AnXoves: Ximpleries eiXelebrades a les Xarxes": l'activista de la #cuinatradicional @abrahamsimon7932 analitza les bajanades sobre les anxoves confitades que circulen per les xarxes socials i Internet. Podeu llegir l'article complet al número 26 d'Empordà Gastronòmic, "Xefles", ja a la venda a tots els quioscos i llibreries del #baixemporda juntament amb el número 80 de @rbaixemporda, "Espies a la Costa Brava"
#gastronomia #cuina #cuinaempordanesa #pesca #pescadors #anxoves #xarxessocials #internet
La Dansa de la Mort, la màgia esfereïdora del #d La Dansa de la Mort, la màgia esfereïdora del #dijoussant a #verges 
#dansadelamort #setmanasanta #processo #cultura #patrimoni #tradicions #baixemporda #lotempsesbreu #neminiparco
Paul Fidrmuc i la seva piragua plegable "Don Tonto Paul Fidrmuc i la seva piragua plegable "Don Tonto" a la platja de Tamariu. És una de les imatges que il·lustren l'article "Un espia alemany a Tamariu" de Ramir Lacasa, que trobareu al número 80 de @rbaixemporda, "Espies a la Costa Brava", ja a la venda a tots els quioscos i llibreries del #baixemporda juntament amb el número 26 d'Empordà Gastronòmic, "Xefles"
#espiesalacostabrava #nazisme #seglexx #segonaguerramundial #fotosantigues #piragüisme #costabrava #espiesalacostabrava #historia #premsacomarcal
"Les societats gastronòmiques catalanes i basques "Les societats gastronòmiques catalanes i basques", de @marti.sabria. Podeu llegir l'article complet al número 26 d'Empordà Gastronòmic, "Xefles", ja a la venda a tots els quioscos i llibreries del #baixemporda juntament amb el número 80 de @rbaixemporda, "Espies a la Costa Brava"
#xefles #empordagastronomic #societatgastronòmica#cuinatradicional #gastronomia #menjardecollons #fotosantigues #seglexx #costabrava #premsacomarcal #20anys
This error message is only visible to WordPress admins

Twitter

A Twitter List by jordimolins

Revista del Baix Empordà i Empordà Gastronòmic
Tel. 646554923 · redaccio@revistabaixemporda.cat · www.revistabaixemporda.cat · www.empordagastronomic.cat
BAIX EMPORDÀ

Utilitzem galetes (cookies) per poder oferir la millor experiència al nostre web. Si hi continua navegant assumim que hi està d'acord.AcceptarPolítica de privadesa