L’Ajuntament de Sant Feliu de Guíxols vol desnonar La Surera, un bloc ocupat pel jovent del poble

Sant Feliu de Guíxols.- El passat 4 de juny, una trentena de joves organitzats de Sant Feliu de Guíxols van alliberar un bloc situat al Carrer del Mall propietat de l’Ajuntament, en desús des de fa anys.

En aquest edifici s’hi ha creat un casal socialista, La Surera, on s’hi fan les assemblees del Sindicat d’Habitatge i de la campanya laboral de Jovent Precari de la Costa Brava (Explota Brava). A les plantes superiors hi ha habitatges, destinats a famílies organitzades amb el Sindicat que han estat desnonades de casa seva i no poden accedir a un habitatge en condicions a causa de l’elevat preu del lloguer al municipi. A més, l’espai també pretén ser un lloc de trobada pel jovent on poder gaudir d’un oci sa, allunyat del consumisme, les drogues i les violències masclistes.
Fa tres setmanes, l’Alcaldia va signar un decret per començar els tràmits de desnonament a través d’un procediment administratiu per desallotjar el bloc alliberat per aquest grup de joves. A l’entrevista setmanal de Ràdio Sant Feliu, a “Línia amb l’alcalde”, Carles Motas va afirmar que no podia dir res al respecte. Segons el grup de joves impulsors del casal socialista, el consistori no els ha contactat en cap moment per dialogar i arribar a un acord. Per això, expliquen, han engegat una campanya per demanar a l’alcalde que els escolti.
Segons els joves organitzats a La Surera “l’alcalde podria plantejar moltes altres propostes per dotar d’espais el jovent del poble, que estem farts de veure com el Govern només fa polítiques destinades al turisme, però de moment ha optat per ignorar-nos i escollir la via repressiva: el desnonament, esperant que no responguem a aquesta decisió, però nosaltres estem treballant de valent perquè el bloc pugui ser un espai útil pel jovent treballador. Lluitarem per La Surera fins al final“, assegura l’Aniol Negre, portaveu del Casal.
El Casal socialista La Surera respon a la necessitat de dotar d’espais al jovent, que fins ara no tenia cap lloc on desenvolupar-se tant pel que fa a la lluita que porta a terme al municipi entorn al sindicalisme d’habitatge com pel que respecta al sindicalisme laboral. “Necessitem infraestructures al servei de la classe treballadora que ens permetin avançar cap a un món on no patim cap tipus d’explotació ni opressió“, afirma Negre. “Hem optat per l’ocupació perquè considerem que és l’única eina que a hores d’ara tenim per aconseguir independència política respecte propietaris, bancs, institucions… en definitiva, respecte la burgesia. És a dir, és l’única manera que ens permet establir un control obrer de l’espai, reapropiant-nos d’un bloc com aquest que estava abandonat, per exemple, que respongui a les necessitats del jovent treballador de Sant Feliu, que cada cop més veu com en aquest sistema no hi tenim un futur, però que està a les nostres mans canviar-ho“, afegeix.
L’Ajuntament de Sant Feliu fa anys que encara els seus esforços en augmentar i consolidar el turisme massiu al municipi. Això condemna la població a viure de feines de misèria, fa que augmenti el preu del lloguer de forma desorbitada i expulsa a la classe treballadora ganxona cap a altres zones“, explica l’Aniol. “Volem construir una alternativa a aquest model, i per això apostem per construir des de ja, també a La Surera, un nou present socialista; lluny d’unes relacions socials basades en el capitalisme“.
Aquest darrer mes els joves han estat fent jornades de treball tres dies a la setmana per rehabilitar l’espai. Han llançat mobles fets malbé, arreglat obertures i netejat tot el bloc, entre altres. “Els veïns han rebut molt bé l’obertura, el dia de la inauguració vam rebre moltes felicitacions per part dels qui passaven pel carrer. Esperem que La Surera sigui la llavor de més organització al poble“, diu l’Aniol Negre. El pròxim dissabte 23 preparen una tarda de portes obertes perquè tothom qui ho vulgui pugui visitar l’espai, conèixer el projecte o fer propostes per La Surera.

Tags: abandonament, casals, desnonament, habitatge, joves, pisos ocupats, portes obertes, rehabilitació, Sant Feliu de Guíxols, sindicats, societat
Notícia anterior
Palafrugell, un dels tres únics pobles de Catalunya on es balla la sardana de l’alcalde
Notícia següent
La proposta “Els espais musicals de Palamós al llarg d’una època” s’incorpora a la programació de visites guiades d’aquest estiu

Vols estar informat?

Subscriu-te i rebràs les notícies de l’Empordà gratuïtament al teu correu.

Fill out this field
Introduïu una adreça electrònica vàlida.

Catalunya News

Segueix-nos

Instagram

També us pot interessar

Idiomes