La Bisbal d’Empordà.- El Departament de Cultura de la Generalitat de Catalunya ha incoat l’expedient per declarar el Drac i l’Àliga de la Bisbal d’Empordà com a Bé Cultural d’Interès Nacional (BCIN).
El procés, que ha comptat amb la col·laboració de l’Ajuntament de la Bisbal, l’Associació Cultural Amics de l’Àliga de la Bisbal, Els Dracs i la Parròquia de Santa Maria, va encarrilar la recta final l’1 de febrer passat, quan la Direcció General del Patrimoni Cultural ja va emetre un informe favorable a la incoació de l’expedient. Va ser el dia 24 del mateix mes quan es va publicar l’inici de l’expedient, que ha de ser resolt en els propers mesos.
Juntament amb el Drac i Àliga de la Bisbal també s’ha incoat expedient per declarar BCIN el Drac de Vilafranca del Penedès, el Gegantó Lladrefaves de Valls, la Geganta de Cal Fiol de l’Arboç. És la primera vegada que elements “vius” del bestiari festiu de Catalunya seran declarats Bé Cultural d’Interès Nacional. La declaració com a BCIN suposa un reconeixement del Drac i l’Àliga com a peces úniques a nivell nacional i com a tal estaran protegides i es podrà optar a ajuts per a la seva restauració.
És voluntat de l’Ajuntament de la Bisbal d’Empordà i de les mateixes entitats locals implicades treballar colze a colze amb la Generalitat de Catalunya per tal d’arribar a consensos i trobar interessos en comú a l’hora de definir el paper del Drac i l’Àliga en el present i futur de la ciutat. “Que el Drac i l’Àliga esdevinguin Bé Cultural d’Interès Nacional serveix per posar fil a l’agulla en el procés per dignificar les figures i a fer rellevant la seva importància per la població i pel país”, va explicar el regidor de Cultura, Carles Puig.
Un procés que es remunta a l’any 2020
La tramitació per tal que les figures siguin declarats BCIN van arrencar el desembre de l’any 2020 passat amb els treballs de digitalització del Drac i l’Àliga. De la mà de l’empresa Creactiu, un escàner va prendre les dades de les figures per a convertir-les en un model 3D. Per a fer-ho, es va dividir l’objecte en molts punts petits, es van guardar dades de la seva ubicació i es va processar informàticament. Seguidament, un software de digitalització 3D va unir tot aquest núvol de punts, mostrant com anava quedant el model que en garantirà la seva pervivència.
Va ser el 22 de desembre de l’any 2020 quan el Ple de l’Ajuntament de la Bisbal va aprovar per unanimitat un seguit de resolucions envers les figures originals del Drac i l’Àliga de la Bisbal. Primerament es va manifestar la voluntat unànime de fer una recerca documental i històrica exhaustiva per tal d’obtenir la màxima informació sobre el passat i origen d’aquestes figures, executar un procés de restauració i conservació en mans de personal i institucions qualificades. Alhora, també, conservar-los en una ubicació propícia per al seu manteniment i exposició adequada al públic. També es va aprovar que l’establiment d’un reglament que expressi l’ús que es pot fer d’aquestes figures, així com treballar per tal que la ciutadania conegui les figures i la seva importància dins la història i tradició de la Bisbal d’Empordà.