L’Arxiu Municipal ha tancat el 2024 amb un important increment d’usuaris i consultes, gràcies, sobretot, a l’impuls de la digitalització i a la millora dels serveis d’accés a la documentació.
Al llarg de l’any, l’activitat s’ha desenvolupat de manera molt activa en diferents àmbits: elaboració i revisió d’instruments de descripció, digitalització, difusió i activitats de divulgació, gestió dels ingressos, atenció dels usuaris interns i externs, eliminació de documentació i tasques de suport a l’administració electrònica.
Creixement en l’accés a la documentació
Durant l’any 2024, el nombre d’usuaris i consultes, ja sigui amb finalitats culturals vinculades amb la recerca o bé administratives, ha experimentat un augment notable. Aquest augment ha estat possible gràcies a l’avenç en la digitalització dels fons documentals, que ha permès difondre i facilitar l’accés a una gran quantitat d’informació a la xarxa a través del portal dels Arxius en Línia.
Digitalització i preservació del patrimoni documental
Les tasques de digitalització iniciades l’any 2023 han tingut continuïtat l’any 2024. Aquesta aposta per la digitalització, que garanteix la conservació dels documents i a l’hora un accés segur i més fàcil als mateixos, ha permès que el servei d’arxiu disposi ja de més de 19.000 pàgines de documents disponibles en línia per la seva consulta pública.
En l’àmbit de la digitalització, s’ha realitzat per part d’una empresa especialitzada la digitalització dels padrons d’habitants i censos i registres de població, des de l’any 1800 al 1920; un llibre de clavariat que abasta el període de 1710 a 1741.
La documentació digitalitzada ha estat publicada al portal dels Arxius en Línia. També s’han difós en aquest portal una part del Butlletí d’Informació Municipal i la revista municipal “El Montgrí” (2005-2024).
Ingressos i gestió documental
L’any 2024, l’Arxiu també ha rebut ingressos de documents mitjançant transferències realitzades pel propi Ajuntament com també de diverses donacions externes. S’ha iniciat la restauració dels pergamins del fons de la família Quintana i s’ha avançat en la descripció dels fons i col·leccions que es custodien –amb l’elaboració de nous inventaris o revisió dels existents– amb la finalitat de donar a conèixer el patrimoni documental de tot el municipi.
En total, han estat automatitzats un total 8.730 registres i s’han incorporat per la seva consulta als Arxius en Línia. També s’ha actualitzat el catàleg d’expedients d’obres i activitats.
Anna Company, regidora de l’Arxiu Municipal, destaca que “les dades del balanç de 2024 constaten que l’Arxiu Municipal de Torroella de Montgrí continua consolidant-se com un servei essencial per a la conservació, difusió i accés a la documentació històrica i administrativa del municipi. Són dades que demostren la importància de seguir amb la digitalització dels documents que tenim a l’Arxiu i que representen una importància cabdal pel municipi”.