L’Associació de Premsa Comarcal celebra deu noves altes el 2021, 270.000 lectors diaris i el creixement del paper

Catalunya (ACN).- L’Associació Catalana de la Premsa Comarcal (ACPC) va tenir durant el 2021 deu noves altes, fins arribar a les 158 publicacions associades, 268.000 lectors diaris i un creixement dels mitjans en paper.

L’entitat ha celebrat aquest dissabte a Barcelona la seva 40a assemblea i la catorzena Convenció de la Premsa Comarcal i Local. Una trobada que ha reunit a 130 professionals del sector, ja siguin editors de premsa, periodistes, publicistes i alts càrrecs de l’administració vinguts de tot Catalunya. La jornada ha començat amb l’assemblea de l’entitat on s’ha fet un balanç de comptes del darrer any i s’ha ratificat que els mitjans comarcals han superat amb nota l’impacte de la pandèmia.
Tal com ha explicat el president de l’ACPC, Francesc Fàbregas, en el seu parlament d’obertura, “la premsa comarcal està més viva que mai, el 2021, tot i la conjuntura de pandèmia i de crisi, ha tingut 10 noves més altes, i a dia d’avui són ja 158 el mitjans associats; i el més important, el paper, el qual molts donaven per mort, continua creixent“. “Sense oblidar que donem feina a més de 1.000 famílies arreu de Catalunya, que tenim 268.000 lectors diaris, i que el 53% de les nostres vendes són per subscripció, cosa que parla de la credibilitat que tenim davant els nostres lectors”.
La convenció, que ha estat conduïda pel periodista Òscar Cabana, ha començat amb la presentació del treball guanyador de l’onzè Premi de Recerca Universitària Premsa Comarcal: “El periodisme de proximitat enfront del repte de la Intel·ligència Artificial” de la doctora en Comunicació, Art i Educació, Cristina Pulido Rodríguez. A la seva intervenció ha explicat que “la IA servirà per generar contingut, detectar notícies, visualitzar dades i verificar contingut, però sobretot, per agilitzar i simplificar processos per poder centrar la capacitat humana en millorar els continguts”.
A continuació, s’ha lliurat un reconeixement a la Diputació de Barcelona pel seu suport al llarg dels anys a l’ACPC. Ha rebut el guardó la seva presidenta, Núria Marín, qui el seu parlament ha destacat que la institució que representa va apostar fa 40 anys per l’ACPC, “llavors imprescindible per defensar la democràcia, i s’entenia que posar en relleu la premsa local era una expressió de la llibertat que tothom desitjava“.
L’últim acte del matí ha estat la conferència “El futur del català: què hi pot fer la premsa comarcal?”, de la lingüista Maria Carme Junyent. “La premsa comarcal sou un àmbit privilegiat, ja que sou els que demostreu que la diversitat ens afavoreix i ens permet sobreviure. Penseu que l’única de manera de preservar la nostra llengua és fugir de la globalització. La vostra feina té sentit si es fa en català“, ha dit.
Com és habitual, després del dinar, s’han commemorat totes les publicacions que enguany complien anys. Aquestes han estat: Amb 100 anys d’antiguitat, “El Pregoner d’Urgell”; amb 75, “La Tosca”; amb 50, “Església d’Urgell”; amb 45 anys, “L’Espiga”, “El Martinet” i “Avenç del Palau d’Anglesola”; amb 40, “La Vall”, “La Palanca”, “L’Erol” i “El 3 de Vuit”; amb 35 anys, “El 8-5-5”, “L’Artesenc i” “El Pou de la Gallina”; amb 30, “Revista de Palafrugell”; i amb 25 anys, “Celsona Informació” i “La Veu de la Segarra”.
S’ha acabat la jornada amb el lliurament dels Premis a les Millors Portades de l’Any 2021 i el recent inaugurant Premi Premsa Comarcal de Fotografia Periodística. El Premi a la Millor Portada de diaris, trisetmanals, bisetmanals, setmanals i quinzenals ha estat per a “La Veu de l’Anoia” i la portada “605 abraçades” publicada el 12-3-2021. El Premi a la Millor Portada de mensuals ha recaigut en la “Revista de Banyoles” amb “Obres al Museu Arqueològic” corresponent a l’octubre 2021. El Premi a la Millor Portada de bimestrals, trimestrals i semestrals se l’ha endut “Temps de Franja” amb “Sostenible… per a qui?” publicada el gener de 2021. El Premi al Millor Digital ha estat per a lamira.cat.
Pel que fa a la primera edició dels Premis Premsa Comarcal de Fotografia Periodística, aquests han estat els guardonats: en la categoria de diaris, trisetmanals, bisetmanals, setmanals i quinzenals el premi ha estat per a M. Rosa Ferré de “El 3 de Vuit”; en la categoria de mensuals el guanyador ha estat Eduard Duran de “Llumiguia”; i en la categoria de digitals, la guanyadora ha estat Núria Caro d’Ebredigital.cat.
El parlament de clausura l’ha fet el director general de Mitjans de Comunicació de la Generalitat, Ignasi Genovès, que ha assenyalat que “l’ACPC és una història d’èxit, no només per la gran difusió, que de manera agregada és major que la de la premsa generalista, sinó perquè és un instrument de la defensa de la llengua catalana”.

Tags: ACPC, aniversari, assemblea, associació, Catalunya, comunicació local, llengua catalana, mitjans de comunicació, periodisme, Premis, premsa comarcal, reconeixement, societat

Deixa un comentari

L'adreça electrònica no es publicarà. Els camps necessaris estan marcats amb *

Fill out this field
Fill out this field
Introduïu una adreça electrònica vàlida.

Notícia anterior
Palafrugell disposarà d’un espai per al dol perinatal
Notícia següent
La presència d’un exemplar de Martinet dels Esculls consolida el turisme de natura a la Vall d’Aro

Vols estar informat?

Subscriu-te i rebràs les notícies de l’Empordà gratuïtament al teu correu.

Fill out this field
Introduïu una adreça electrònica vàlida.

Catalunya News

Segueix-nos

Instagram

També us pot interessar

Idiomes