Palamós.- El Servei d’Arxiu Municipal de Palamós ha participat en l’edició del pòdcast “Els crims de Barba-rossa”, que recull les vivències del municipi palamosí l’octubre de 1543 durant l’atac que va perpetrar Barba-rossa.
Aquest arxiu en format àudio forma part del programa “Sala 113. Històries Arxivades”, que és producte del Departament de Cultura de la Generalitat de Catalunya, i que recull en diferents episodis, històries del patrimoni documental del nostre país basades en fets reals.
“Els crims de Barba-rossa” s’ha pogut crear a partir del document d’arxiu “saco i crema de Palamós” del 7 i 8 d’octubre de 1543, de l’atac perpetrat pel temut corsari Barba-rossa sobre la vila de Palamós. L’àudio ha comptat amb el guió de Joan Garcia, amb la introducció de Lluís Soler, la narració de Virgínia Vilarroya, i amb el comentari final d’Esther Roca.
Aquest pòdcast, de 21 minuts de durada, ens ofereix context, document i reflexió sobre uns fets terribles ocorreguts a Palamós el 1543, documentat en forma de crònica pel notari de Palafrugell Antic Brugarol, i copiat el 1730 pel regidor de l’Ajuntament de Palamós, Josep Estany, document que des del segle XVIII es conserva al Servei d’Arxiu Municipal i forma part del patrimoni documental de Palamós.
En el marc del Dia Internacional dels Arxius el Departament de Cultura va promoure la iniciativa de fer pòdcast a l’entorn de documents dels arxius catalans que es poguessin convertir en storytelling, i que permetessin la generació d’una història amb un final extraordinari. Un dels documents seleccionats va ser l’atac de Barba-rossa a Palamós del 1543, del qual el Servei d’Arxiu de Palamós en conserva una còpia de l’any 1730.
“Sala 113. Històries Arxivades” és un programa de pòdcast que recull i explica les històries més sorprenents i estranyes del patrimoni documental. Es basa en fets reals, insòlits i desconeguts que han succeït al nostre país al llarg dels anys. Les històries narrades en aquest pòdcast són extretes a partir de la documentació original conservada als arxius d’arreu de Catalunya.
El document es pot escoltar en línia sota el títol “Sala 113 Històries Arxivades” a Spotify o bé a la pàgina web de Patrimoni de la Generalitat de Catalunya, a través d’aquest enllaç: https://patrimoni.gencat.cat/ca/sala113/capitols.