L’Auditori del Castell de Cap Roig acull la jornada d’arquitectura RE_Palafrugell SOS-Tenibilitat en el sector turístic

Palafrugell.- Aquest divendres 20 d’octubre, de 9.30 a 14.30 hores, l’Auditori del Castell de Cap Roig de Calella de Palafrugell acollirà el RE_Palafrugell. SOS-Tenibilitat en el sector turístic, una jornada de conferències i debats sobre diferents vessants de la sostenibilitat en l’àmbit de l’arquitectura, el medi ambient, el turisme i la gastronomia, organitzada per l’Institut de Promoció Econòmica de Palafrugell (IPEP) i la Demarcació de Girona del Col·legi d’Arquitectes de Catalunya (COAC), sota la direcció de l’arquitecte Miquel Sitjà, en el marc del RE_Palafrugell 2023.

10 presentacions i 4 debats
L’activitat està dividida en quatre blocs que reflexionen sobre la transformació del sector turístic en un model més sostenible, posant especial èmfasi en la millora de la petjada ecològica dels edificis i els usos que s’hi desenvolupen. El primer bloc està  dedicat als efectes del canvi climàtic, l’emergència hídrica i la descarbonització de l’hoteleria, amb les conferències “Escassetat d’aigua: un repte ja actual”, a càrrec del director del Catalan Water Partnership i president del Consell per a l’ús sostenible de l’aigua a Catalunya,  Xavier Amores; i “Descarbonitzant el sector turístic”, amb la directora de Net Zero D’Anthetesis Lavola, Cristina Bayés. A continuació, es presentaran exemples de grans edificis del sector turístic que donen resposta a les demandes mediambientals i socials, com són els Albergs de la Fundació Esplai, al Baix Llobregat, a càrrec de la directora de projectes d’OAB (Office or Architecture in Barcelona), Núria Ayala; i l’Hotel Atzavara, a Santa Susanna, per Daniel Isern, arquitecte de l’Estudi Isern Associats.
Al tercer apartat es parlarà sobre les normatives que promouen l’adopció de pràctiques més ecològiques i quins són els certificats de qualitat més adequats, un dels instruments per ajudar els edificis turístics a millorar la seva sostenibilitat. Per fer-ho, es comptarà amb la ponència “Quin certificat és el més adequat?”, a càrrec de la consultora Sílvia Arau de DECABA, turisme i desenvolupament local; i de les experiències viscudes en la implementació del certificat Biosphère a l’Hotel Ciutat de Girona i al Grup Tres Estrellas Campings. A l’últim apartat, la gastronomia com a punt d’unió entre el turisme i l’arquitectura, mostrarà tres projectes alimentaris d’èxit creats per tenir cura i gaudir del territori basats en la sostenibilitat: el Semproniana d’Ada Parellada; la Gastronòmica de Clara Antúnez; i el Somiatruites, de Xavier Andrés.

Dues rutes arquitectòniques pel municipi complementen la jornada professional
En el marc del RE_Palafrugell 2023, i com activitats complementaries a la jornada professional, la Demarcació de Girona del COAC també col·labora en l’organització de dos itineraris que descobreixen el patrimoni arquitectònic del municipi. Per una banda, el divendres 20 d’octubre a la tarda, s’ha programat l’Arquivolta Calella de Palafrugell en la qual es visitarà la Casa Castanera, obra de l’arquitecte Antoni Bonet Castellana, i la zona del Port Bo per conèixer els edificis declarats bé cultural d’interès nacional (BCINs) que s’hi ubiquen, així com antics tenyidors de xarxes utilitzats pels pescadors de Calella. De l’altra, el dissabte 21 d’octubre al matí, hi haurà l’Arquivolta Palafrugell que inclou una ruta per l’antiga casa de l’artista italià Tano Pisano, l’antiga fàbrica Bertran i l’espai dels forns, on avui es troba l’Institut Català del Suro, i la casa Joan Miquel Avellí, que acull la Fundació Cuixart; tres espais emblemàtics de Palafrugell, vinculats a l’art i al passat industrial dins el món surer de la vila.

RE_Palafrugell
El RE_Palafrugell és un esdeveniment promogut per l’Institut de Promoció Econòmica de Palafrugell amb l’objectiu d’oferir un espai de reflexió en l’àmbit professional i de l’oci, des d’on es posin en valor iniciatives sostenibles i locals, que permetin gaudir del territori de manera conscient.
Més informació del RE_Palafrugell i el programa de la jornada a www.re.palafrugell.cat.

Tags: arquitectura, castell-cap roig, jornades, medi ambient, Palafrugell, sector turistic, societat, sostenibilitat, turisme sostenible

Deixa un comentari

L'adreça electrònica no es publicarà. Els camps necessaris estan marcats amb *

Fill out this field
Fill out this field
Introduïu una adreça electrònica vàlida.

Notícia anterior
Arrenca a Torroella la quarta edició del projecte educatiu i artístic “Connectats pel Teatre”
Notícia següent
Dissabte es representarà al Teatre La Gorga la comèdia d’embolics “Cunyades”, interpretada per Àngels Bassas, Mònica Pérez, Fermí Fernández i Jordi Ríos

Vols estar informat?

Subscriu-te i rebràs les notícies de l’Empordà gratuïtament al teu correu.

Fill out this field
Introduïu una adreça electrònica vàlida.

Catalunya News

Segueix-nos

Instagram

També us pot interessar

Idiomes