L’economia a comarques gironines ha registrat un augment del 2,4%, segons la Memòria Econòmica de Girona 2023 que les tres cambres de comerç de la demarcació han presentat aquest divendres.
Aquesta és una evolució inferior a la del conjunt de Catalunya, on l’increment ha estat del 2,9%. L’estudi atribueix el decalatge al fet que Girona va ser una de les demarcacions més afectades per l’impacte de la pandèmia (amb una caiguda del PIB el 2020 del 14,4%), però també una de les que se’n va recuperar més de pressa (amb un 6,5% el 2021 i un 7,2% el 2022). Una evolució que associen a la importància del sector turístic a l’economia gironina. De fet, el 2023 Girona ha rebut un 5,8% més turistes que el 2019, a diferència del 2,5% del conjunt català.
La directora de l’estudi, Carme Poveda, ha assenyalat que tot i que el creixement de Girona és el més baix de les demarcacions catalanes és “notable” i “cal tenir en compte que la mitjana de creixement de les comarques de Girona el 2021 i el 2022 era el més alt de Catalunya“. En aquest sentit, Poveda ha destacat com a punts més importants de la Memòria Econòmica de Girona 2023 aquest creixement de l’economia que ha estat “plural de tots els sectors econòmics“, les dades rècords d’exportacions i en el sector turístic i el nombre d’empreses que “pràcticament recupera les que hi havia el 2019“.
Pel què fa a aquest punt, l’Enquesta de Clima Empresarial recull que la marxa de negocis ha estat positiva a tots els sectors (indústria, construcció, comerç i resta de serveis) i, a més, ha millorat respecte a l’any anterior.
El 35% de l’ocupació industrial catalana, a Girona
L’ocupació ha tancat el 2023 amb un màxim històric de gairebé 335.000 afiliats (3,4% més que el 2022). En comparació amb l’any 2019, l’ocupació és un 8,8% superior. A més, la creació d’ocupació en aquest període 2019-2023 ha estat molt diversificada sectorialment. Les principals activitats creadores d’ocupació neta són la indústria (el 17% del total) les activitats sanitàries (14%), la construcció (10%), el comerç (9%) o les professions tècniques (5%).
Destaca sobretot l’increment de l’ocupació al sector industrial gironí. De fet, un 35% de l’ocupació industrial neta creada en els darrers tres anys a Catalunya (14.151 afiliacions més) s’han ubicat a Girona (+4.892).
Addicionalment, el nombre d’aturats registrats ha disminuït un 4,1% a finals del 2023, un descens més notable que el registrat al conjunt de Catalunya (-0,9%). A nivell comarcal, l’atur ha augmentat a les tres comarques gironines ubicades més a l’oest (la Cerdanya, el Ripollès i la Garrotxa) i ha disminuït a les cinc restants, però amb més intensitat a dues de les comarques més turístiques (Alt Empordà i Baix Empordà).
Durant els primers sis mesos de 2024 ha continuat la intensa recuperació del mercat laboral gironí, i al juny s’ha arribat a les gairebé 380.000 afiliacions, un 2,7% més que en el mateix mes del 2023, sent la xifra més alta de la sèrie històrica.
Creixement rècord d’exportacions
El 2023, les exportacions de béns (en valor) han augmentat un 4,4% –assolint una xifra rècord de 8.131 milions d’euros–, mentre que les importacions han disminuït un 1,4%. Les tres cambres de comerç gironines (Girona, Sant Feliu de Guíxols i Palamós) recorden que les comarques gironines mantene un saldo comercial positiu, a diferència del patró del conjunt de Catalunya.
Les exportacions de carn continuen sent el principal producte exportat de la regió, amb el 30,5% del total exportat per Girona i un augment del 10,2% respecte a l’any anterior; seguit pels productes químics, que representen el 16% de les exportacions gironines i s’han reduït un 8,5% el 2023. Den destaca l’evolució favorable del cinquè producte més exportat de la demarcació, el sucre, cafè i cacau, amb un creixement del 23,8% (fins als 553 milions d’euros el 2023), el 6,8% del total exportat a Girona i el 45,9% del total exportat d’aquest producte a Catalunya.
En relació amb els primers quatre mesos del 2024, ha continuat la tendència positiva amb un creixement interanual acumulat del 6,3%, a diferència del conjunt de Catalunya que registra una disminució del 5,9%.
Finalment, el nombre d’empreses exportadores regulars a Girona ha augmentat el 2023 fins a les 1.274, un 2,2% més que l’any anterior.
Turisme de rècord
El 2023, Girona va rebre 4,26 milions de turistes allotjats en hotels, un 5,8% més dels que hi va haver el 2019. Un percentatge que és superior al del conjunt de Catalunya que s’ha enfilat un 2,5%.
La Costa Brava és el segon destí turístic de Catalunya –per darrere de Barcelona– en volum de pernoctacions a establiments hotelers amb 11,7 milions el 2023, i els Pirineus és el cinquè, amb 1,6 milions. Aquestes xifres suposen un increment respecte al 2022 de l’11,2% a la Costa Brava i del 5,8% als Pirineus. Tanmateix, respecte al 2019, la dada de la Costa Brava se situa un 0,5% per sota i la del Pirineus ja supera en un 10,6% la xifra prepandèmia (2019).
Durant els cinc primers mesos del 2024, el sector manté una evolució molt positiva. El nombre de turistes allotjats en hotels a Girona és un 8,9% superior respecte al mateix període de 2019, però amb evolucions diferents segons la procedència del turista: +0,5% els nacionals i +16,1% els estrangers.
Perspectives positives però amb riscos
Segons han exposat les tres cambres de comerç gironines, l’economia de Girona ha continuat creixent amb força durant la primera meitat de l’any 2024, gràcies la bona evolució del mercat laboral, a la moderació de la inflació i al vigor del sector turístic. En aquest sentit, pel 2024 preveuen que el consum privat sigui el principal motor de l’economia. I sostenen que “a mesura que la política monetària es faci menys restrictiva, la inversió millorarà, sobretot de cara al 2025“.
A més, també posen damunt la taula que “el context europeu també serà cada vegada més positiu i això beneficiarà l’economia catalana, que està cada vegada més internacionalitzada. El consens de les previsions s’està revisant a l’alça els darrers mesos, i això és símptoma de confiança econòmica“. En referència al PIB català, prediuen que “creixerà clarament per sobre del 2% el 2024 i 2025, mantenint un diferencial positiu respecte a la zona euro (creixerà un 0,8% i 1,4%, segons la Comissió Europea)“. Però alerten que “es mantenen els riscos associats als conflictes geopolítics i a un escenari de reducció de tipus més lent del previst”.
L’Indicador de confiança empresarial (ICE) a les cambres de Girona mostra un alentiment del dinamisme econòmic de cara al tercer trimestre, després d’un segon trimestre molt positiu. Tot i així, la variació trimestral de l’ICE segueix mostrant una evolució positiva per al 3T 2024 (+2,0%).
L’impacte de la transició climàtica
Per últim, s’incorpora també a la Memòria Econòmica de Girona 2023 un posicionament de l’impacte de la crisi climàtica sobre el present i el futur del teixit empresarial gironí, signat per Joan Vila, CEO d’LC Paper i habitual col·laborador cameral. En aquest article, Vila emfatitza el paper central de l’augment de la productivitat com a instrument clau per millorar el benestar de la ciutadania, així com la necessitat d’un canvi de paradigma en relació amb l’augment sistemàtic del deute com a impulsor del creixement econòmic.
Destaca també el dèficit entre la capacitat de generació i la demanda d’energia i recomana inversions en economia circular i la priorització de projectes socialment responsables. També proposa que les empreses calculin la seva petjada de carboni i de recursos hídrics, per conèixer de forma objectiva el seu impacte ambiental i poder aplicar bones polítiques de sostenibilitat.