L’edificació a les comarques gironines tanca el 2023 creixent per tercer any consecutiu

Girona (ACN).- El sector de la construcció ha tancat un 2023 registrant un creixement del 13% en la superfície total visada. Es tracta del tercer any consecutiu que la demarcació tanca amb dades positives i és l’únic territori català que creix de forma sostinguda en els últims anys, segons dades que ofereix el Col·legi Oficial d’Arquitectes de Catalunya (COAC).

La tendència positiva ha estat gradual dels del 2013, menys al 2020 quan la pandèmia va impactar també en aquest sector. En aquest últim any, el Baix Empordà, el Gironès, l’Alt Empordà i la Selva són les comarques que més metres quadrats han visat. Per altra banda, el nombre de rehabilitacions ha crescut un 7% respecte el 2022, però encara suposa un terç dels visats que es fan a la demarcació.
L’edificació a la demarcació de Girona viu la millor situació des de la crisi del 2008, quan totes les promocions es van parar en sec per la crisi immobiliària i constructiva. Segons informa el COAC, el 2023 s’ha tancat amb 771.868 metres quadrats visats a la demarcació de Girona, que representa un 13% més que l’extensió que hi havia l’any anterior. Això significa que la demarcació porta tres anys seguits creixent en nombre de metres quadrats visats, l’única demarcació de tot Catalunya que manté un creixement sostingut. De fet, l’evolució de visats ha anat creixent de forma progressiva en l’última dècada a excepció del 2020, quan la pandèmia també va provocar una aturada en el sector.
Segons la mida dels projectes, les dades destaquen que 321.372 metres quadrats dels visats són per obres que s’ubiquen al llarg del litoral gironí (el Baix Empordà, l’Alt Empordà i la Selva) i la gran majoria són habitatges unifamiliars. Aquest any, a més, a la demarcació s’han registrat cinc projectes de grans dimensions (superiors a 10.000 metres quadrats) a la demarcació. Es tracta de la ciutat esportiva del Girona F.C. a Vilablareix, un edifici d’habitatges plurifamiliars a Girona, un altre a Sant Antoni de Calonge, un hotel a Cadaqués i una nau industrial a Fornells de la Selva.
En aquest últim any s’han visat 2.480 habitatges de nova creació, que suposa un 47,97% més que l’any anterior. L’increment inclou obra nova i rehabilitació i és una xifra excepcional sobretot perquè les dues grans promocions de Girona i Sant Antoni de Calonge sumen gairebé 200 pisos nous. La única comarca amb un creixement negatiu de la demarcació és la Garrotxa, on el nombre d’habitatges visats ha caigut un 31,64%.
A escala municipal, Girona, Vilablareix, Palamós, Sant Antoni de Calonge, Banyoles són les que tenen més m² d’obra nova, superant totes els 20.000m² visats. Tot i així, el llistat canvia si s’ordena en funció del nombre d’expedients visats amb Begur (57), Roses (40), L’Escala (36), Caldes de Malavella (32), Girona (31) i Castelló d’Empúries (31).
Pel que fa a la rehabilitació i reformes es recupera a la demarcació amb un creixement del 7,19% en comparació amb el 2022. Al llarg del 2023 s’han visat 240.713 metres quadrats. Malgrat tot, suposa només una tercera part de la superfície visada. Des del COAC asseguren que aquestes xifres haurien de ser superiors per l’impacte de les subvencions dels fons Next Generation.

Tags: arquitecte, balanç, Comarques gironines, construcció, creixement, edificació, edificis, estadística, rehabilitació, serveis, societat

Deixa un comentari

L'adreça electrònica no es publicarà. Els camps necessaris estan marcats amb *

Fill out this field
Fill out this field
Introduïu una adreça electrònica vàlida.

Notícia anterior
Nova edició de la campanya gastronòmica “La Garoinada” a Palafrugell
Notícia següent
L’INCAVI posa en marxa un estudi per avaluar diferents tècniques de retenció de l’aigua de pluja a la vinya

Vols estar informat?

Subscriu-te i rebràs les notícies de l’Empordà gratuïtament al teu correu.

Fill out this field
Introduïu una adreça electrònica vàlida.

Catalunya News

Segueix-nos

Instagram

També us pot interessar

Idiomes