L’Educació durant la Segona República a Catalunya, a la III Jornada de Memòria Històrica Local del Museu de la Mediterrània

Torroella de Montgrí.- El Museu de la Mediterrània organitza la III Jornada de Memòria Història Local, una activitat que agrupa diferents actes que tenen com a objectiu recuperar el passat històric de la vila, dels seus habitants i els successos ocorreguts des de la Segona República fins a la Transició democràtica a través de la memòria oral dels ciutadans.

Aquestes terceres jornades aprofundiran en l’Educació durant la Segona República a Catalunya, període històric del qual aquest any 2021 es celebra el 90è aniversari de la seva proclamació. Dues conferències, un documental i un diàleg mostraran com l’ensenyament d’aquells anys a Catalunya és encara avui un referent. En poc temps, el país va aconseguir situar-se a l’avançada europea en renovació pedagògica. I tot això gràcies a uns mestres que experimentaven els mètodes dels grans pedagogs del moment, una generació excepcional que revoluciona l’ensenyament del país i esdevenen referents des d’aleshores fins als nostres dies.

El programa és el següent:
Divendres 14 de maig, 19 hores: Conferència “Els mestres de la República” a càrrec de Salomó Marquès, pedagog i professor emèrit de la Universitat de Girona.
Divendres 21 de maig, 19 hores. Conferència: “L’educació en temps de guerra i revolució a Catalunya”, a càrrec d’Emili Cortavitarte, escriptor, historiador i professor.
Dissabte 22 de maig, 18.30 hores. Projecció del documental “Els mestres catalans, de la guerra a l’exili” d’Agustí Corominas, cineasta i pedagog.
Divendres 28 de maig, 19 hores.  Taula rodona “De l’educació republicana a l’educació actual. Passat i present: reptes”, a càrrec de Miquel Àngel Montón, llicenciat en història i professor de secundària de l’Institut Montgrí, i Rosa Cañadell, llicenciada en Psicologia i Magisteri.
L’activitat es portarà a terme amb totes les mesures de seguretat i higiene per la prevenció de la Covid-19. Per aquest motiu l’aforament és limitat i cal inscripció prèvia mitjançant el correu electrònic a l’adreça museu@torroella-estartit.cat o al telèfon 972755180.

Recepció de Memòria
Com cada any, la jornada anirà acompanyada de la Recepció de Memòria. Durant el mes de maig es reprendrà la crida a les persones del poble que vulguin aportar memòria oral, objectes, documents i records del què va ser aquella època i els seus esdeveniments perquè ho portin al Museu, valorant les memòries personals perquè puguin esdevenir memòries col·lectives.
El Museu és un espai de recepció i recollida de fonts històriques que sempre roman obert a la possibilitat de que la població aporti fons materials i immaterials de la nostra història. És per això que durant les jornades, fa una crida al poble perquè aporti al Museu documentació, objectes, fotografies, relats o qualsevol tipus de font històrica relacionada amb l’època de la Segona República (1931-1939). Hi haurà un espai de Recepció de memòria els dilluns 17, 24 i 31 de maig de 10h a 13 hores al Museu de la Mediterrània (si no es pot venir cap d’aquests dies, contacteu amb nosaltres i buscarem un altre moment). Per tal de participar en la Recepció de memòria caldrà trucar al Museu de la Mediterrània per acordar visita. Cal escriure un correu electrònic a info@museudelamediterrania.cat o truqueu-nos al 972755180.

Tags: cinema documental, conferència, cultura, educacio, ensenyament, historia, jornades, memòria històrica, Museu de la Mediterrània, republicà, segle XX, taula rodona, Torroella de Montgrí

Deixa un comentari

L'adreça electrònica no es publicarà. Els camps necessaris estan marcats amb *

Fill out this field
Fill out this field
Introduïu una adreça electrònica vàlida.

Notícia anterior
Pere Gifre Ribas rep la beca de Recerca Ciutat de Figueres 2021
Notícia següent
Emprenedoria en temps de pandèmia: una família empordanesa inverteix els estalvis en un obrador de gelats artesans

Vols estar informat?

Subscriu-te i rebràs les notícies de l’Empordà gratuïtament al teu correu.

Fill out this field
Introduïu una adreça electrònica vàlida.

Catalunya News

Segueix-nos

Instagram

També us pot interessar

Idiomes