L’emergència climàtica afecta tots els sectors econòmics i el Consell Comarcal del Baix Empordà s’ha activat per actuar i adaptar-s’hi. Les àrees de Turisme i de Sostenibilitat i Acció Climàtica s’han unit per millorar la comarca com a destinació turística a través de l’aposta per la transició energètica.
En aquesta línia, l’Auditori Ca la Pruna de Pals va acollir dimecres al vespre una conferència a càrrec de Francesc Mauri per parlar sobre les afectacions del canvi climàtic en el turisme. El geògraf i meteoròleg de TV3 va aprofundir en la necessitat d’actuar des de tots els àmbits i de transformar els canvis en oportunitats. A la xerrada va plantejar com l’emergència climàtica canviarà la realitat meteorològica de la comarca i com pot afectar el sector turístic.
L’activitat forma part d’un pla presentat al mes de març des de les àrees de Sostenibilitat i Acció Climàtica i de Turisme del Consell Comarcal del Baix Empordà. La iniciativa inclou visites, formacions i presentacions per mostrar les possibilitats i les oportunitats derivades del canvi climàtic. El projecte compta amb el suport de la Diputació de Girona, l’Oficina de Transició Energètica del Baix Empordà, la Marca Empordà i la Unió d’Empresaris d’Hostaleria i Turisme Costa Brava Centre.
A la xerrada, la consellera de Sostenibilitat i Acció Climàtica, Agnès Gasull, va destacar la importància de “treballar amb tots els sectors econòmics de la comarca per a l’impuls de la transició energètica”, valorant el pes del sector turístic a la comarca per donar-li prioritat. El conseller de Turisme, Raimon Trujillo, va celebrar “la bona acollida del pla per part del sector”, destacant bones pràctiques i establiments de referència que aposten per la sostenibilitat. També va insistir que “cal que el conjunt la destinació aculli la transició energètica i la sostenibilitat de manera central en la seva activitat”.
Més enllà de la ponència de Francesc Mauri, fa unes setmanes es va organitzar una visita a Casa Santa Elena, un equipament turístic a Santa Cristina d’Aro. L’edifici inclou una instal·lació de geotèrmia per descarbonitzar els consums tèrmics i una instal·lació solar fotovoltaica de gran suport. Al desembre també se celebrarà una visita a l’Hotel Arrels de Palafrugell, que servirà per presentar el sistema de biomassa que tenen, aprofundir en l’estalvi econòmic que els suposa i la millora en les certificacions ambientals.
El programa, impulsat conjuntament amb l’àrea de Turisme, continuarà durant el primer semestre de 2025. A les següents visites es tractaran temàtiques com la promoció de la destinació sota paràmetres sostenibles, la sol·licitud d’ajudes d’interès general i trobades amb homòlegs d’altres territoris. També s’aprofundirà en la promoció de la mobilitat turística sostenible i es presentarà la iniciativa a responsables polítics.