Girona (ACN).- Les exportacions gironines han batut tots els registres durant el 2019, tancant l’any amb un creixement de més del 10% i marcant un nou rècord històric amb 5.782,4 milions d’euros (MEUR).
Sobretot, per l’embranzida que han agafat les càrnies. La crisi de la pesta porcina a la Xina les ha catapultades i el clúster gironí ha arribat a exportar carn per valor de 1.745,6 MEUR. I això de retruc també s’ha traslladat al global del sector agroalimentari gironí, que aquest 2019 ha crescut fins a un 23,9% en exportacions. A l’agroalimentari el segueix la indústria química; aquí, però, l’increment se situa en un 2,8%. Pel que fa a destins, la Xina ja és el segon mercat en importància per a les empreses de la demarcació, tan sols superat per França.
Les exportacions gironines tanquen un 2019 de rècord. Segons recull l’estadístic que publica periòdicament el Ministeri d’Indústria, Comerç i Turisme, les vendes a l’exterior de les empreses del territori han crescut fins a un 10,3%. I si aquest percentatge es trasllada en xifres, el global s’enfila significativament, perquè la demarcació ha arribat a exportar productes per valor de 5.782.429.300 euros.
Per sectors, la indústria agroalimentària continua encapçalant el gruix del negoci a l’exterior. Al llarg de l’ant passat, les seves empreses han crescut un 23,9% en exportacions i han fet vendes per valor de 2.610,3 MEUR (és a dir, el 45% de tot el que la demarcació ha enviat a altres mercats).
I dins l’agroalimentari gironí, la preeminència de les càrnies és innegable. Empeses per la crisi de la pesta porcina a la Xina, que ha obligat el gegant asiàtic a abastir-se de carn a mercats exteriors, el clúster gironí ha incrementat fins a un 39% les seves exportacions. Sobretot, de canals i peces de porc. En concret, entre gener i desembre, les càrnies gironines han fet vendes per valor de 1.745,66 MEUR (davant dels 1.256,96 MEUR del mateix període de l’any passat).
Incertesa pel coronavirus
Tot i això, caldrà veure si aquesta empenta es manté amb el tombant de l’any. Perquè si un virus ha impulsat exportacions, un altre –el coronavirus– les pot afectar en negatiu. De moment, els empresaris ja alertaven que l’expansió del virus de Wuhan, i les mesures draconianes que ha imposat Xina per frenar-lo, ha refredat les comandes de carn aquest gener passat. I a tot això, també s’hi afegeix la incertesa de veure com pot afectar el nou acord comercial que han signat la Xina i els Estats Units.
Per darrere de l’agroalimentari i les càrnies, el segon sector en importància de la demarcació, la indústria química, també tanca l’any amb una alça de les exportacions. En concret, del 2,8% (arribant als 969,2 MEUR).
Aquesta bona tònica, però, no es trasllada als fabricants de maquinària. Perquè en aquest cas, segons recullen les dades del Ministeri, el sector tanca el 2019 amb una baixada del 7% en vendes a l’exterior (passant dels 527,05 MEUR del 2018 als 490,31 de l’any passat).
La Xina, en segon lloc
Al costat dels productes, l’estadística també permet fixar-se en quins són els principals destins de les exportacions gironines. I aquí, com ja és habitual, França (1.446,60 MEUR) continua encapçalant la llista, amb molta diferència respecte altres mercats que li venen al darrere (i que sobretot, s’explica per la proximitat).
Per darrere de França, però, el gegant asiàtic ja se situa com el segon destí en importància per a les empreses gironines. Al llarg de l’any passat, s’hi han exportat productes –sobretot, porc– per valor de 511,30 MEUR. Cosa que suposa fins a un 30% més en comparació amb el 2018 (quan van ser 222,54 MEUR).
A França i la Xina els segueixen Itàlia (447,26 MEUR), Alemanya (366,92 MEUR) i Portugal (298,63 MEUR). En cinquè lloc s’hi troba el Regne Unit, on aquest 2019 s’hi han fet exportacions per valor de 249,66 MEUR. Caldrà veure, però, si el Brexit influeix amb les vendes que es fan en aquest mercat al llarg del 2020.
Completen el pòdium dels deu primers destins, per aquest ordre, Polònia, el Japó, els Països Baixos i Bèlgica.
Balança comercial positiva
Al costat de les exportacions, l’estadística del Ministeri d’Indústria també permet veure què s’ha importat a les comarques gironines. Al llarg del 2010, les importacions han crescut un 3,4% situant-se als 2.844,7 MEUR. Això fa que, comparat amb les exportacions, la balança comercial de la demarcació sigui positiva (perquè les comarques gironines venen més a l’exterior que no pas hi compren).
Un 19,8% més al desembre
Les dades de comerç exterior que ha publicat aquest dijous el Ministeri recullen les dades del desembre (cosa que permet fer tot l’acumulat del 2019). Si es fixa la lupa només en aquest mes, les vendes gironines a l’exterior han crescut fins a un 19,8%.
En concret, al desembre les empreses del territori han fet exportacions per valor de 466,8 MEUR. Per sectors, l’agroalimentari va créixer un 37,6% en vendes a l’exterior aquest desembre (amb exportacions per valor de 231,9 MEUR). Però la maquinària i els béns d’equip, per contra, van tancar el mes a la baixa. En concret, amb un descens d’exportacions del 2% (fent vendes a l’exterior per valor de 75,4 MEUR durant aquell mes).