Les llibreries no podran obrir aquest dissabte en no ser considerades establiments essencials

Catalunya (ACN).- El Govern manté les restriccions aprovades dilluns i les llibreries no podran obrir aquest dissabte en no considerar-les establiments essencials, segons han confirmat a l’ACN la Cambra del Llibre de Catalunya i el Gremi de Llibreters.

Les llibreries de més de 400 metres quadrats, a més, continuaran tancades també durant la setmana perquè no poden acotar l’espai, com s’havia interpretat fins ara. La Cambra i el Gremi han criticat la “manca de credibilitat” del Govern per incomplir l’acord que declarava la cultura com a bé essencial. La presidenta del gremi, Maria Carme Ferrer, apunta que el problema no és econòmic, si no el fet si són essencials o no ho són. La Cambra del Llibre ha dit en un comunicat que “se sent decebuda i enganyada“.
Ferrer ha criticat que tothom “es posa a la boca” que la cultura és un bé essencial, i en canvi “quan ho poden fer, no es fa res” i se’ls diu que són un comerç com la resta. Això no obstant, ha defensat que una llibreria és “molt més” que un comerç, ja que és un centre cultural, social i fa “molt més” que vendre llibres, aspectes que “no s’han tingut en compte“.
També ha criticat la situació de les llibreries que tenen més de 400 metres quadrats i que no es poden perimetrar ni fer petites, quan ho poden fer “perfectament” i el Govern no ho permet. “Tot són dificultats i no faciliten res“, ha dit.

Uns protocols “molt més seriosos”
A més, Ferrer ha destacat que segueixen uns protocols molt més seriosos que qualsevol altre comerç, cosa que es va treballar “molt abans” amb el Procicat. “Estem tot el col·lectiu enfadadíssim amb la Generalitat“, ha dit.
Ha remarcat que tenen uns protocols “molt seriosos“, per exemple, intenten no arribar a aforaments del 30% i netegen diversos cops al dia. “Som molt exagerats, de vegades parlo amb altres comerços i no fan tantes coses“, ha dit. Ferrer ho ha atribuït al fet que van dissenyar els protocols molt aviat.
Per a Ferrer, la decisió del Govern es deu a una “desentesa” entre els diferents departaments. “Salut no ha pensat en nosaltres, i Cultura no hi ha sigut a temps“, ha considerat. La presidenta dels llibreters té la sensació que en el seu moment es van oblidar d’incloure les llibreries i ara “no volen rectificar“, tot i que no vol pensar que hi hagi mala fe o que sigui una “lluita de partits“, sinó més aviat “una falta de precisió“. Tanmateix, ha dit que als llibreters els costa d’entendre aquesta decisió, essent “fàcil” de rectificar la mesura i publicar-la de nou al Diari Oficial de la Generalitat de demà: “Era facilíssim“, ha dit.
Per la seva banda, la Cambra del Llibre de Catalunya, integrada pels gremis d’Editors, Llibreters, Distribuïdors i de la Comunicació gràfica, ha assegurat sentir-se “decebuda i enganyada” davant la resolució del Govern. A través d’un comunicat, ha expressat la seva “profunda preocupació per la manca de credibilitat de la Generalitat” perquè amb aquesta decisió ha incomplert la resolució del 22 de setembre que declarava la cultura com a bé essencial “per al desenvolupament integral de la personalitat individual i col·lectiva“. Davant aquesta decisió del Govern, la Cambra del Llibre ha assegurat que “continuarà lluitant perquè el llibre mantingui el paper essencial a la vida dels ciutadans“.
De fet, aquest mateix dijous, la consellera de Cultura, Àngels Ponsa, va dir que esperava “poder salvar” aquest “escull que quedava“. Va destacar que hi havia hagut “una mica de disfunció” i la possibilitat que les llibreries reobrissin s’estava “acabant de treballar“.

Tags: Catalunya, coronavirus, cultura, editors, llibreries, llibres, queixes, restriccions, Salut, serveis, societat, tancament

Deixa un comentari

L'adreça electrònica no es publicarà. Els camps necessaris estan marcats amb *

Fill out this field
Fill out this field
Introduïu una adreça electrònica vàlida.

Notícia anterior
El confinament municipal deixa restaurants dels pobles gironins sota mínims o els obliga a tancar
Notícia següent
L’Ajuntament de Figueres habilita un servei d’acollida per a les persones sense llar i reforça el servei de teleassistència a la gent gran durant l’onada de fred

Vols estar informat?

Subscriu-te i rebràs les notícies de l’Empordà gratuïtament al teu correu.

Fill out this field
Introduïu una adreça electrònica vàlida.

Catalunya News

Segueix-nos

Instagram

També us pot interessar

Idiomes