• Skip to primary navigation
  • Skip to content
  • Skip to primary sidebar
  • Skip to footer
Revista del
Baix Empordà
Empordà
Gastronòmic
  • Actualitat
    • Societat
    • Cultura
    • Salut
    • Patrimoni
    • Medi ambient
    • Gavarres
    • Esports
    • A peu pel Baix Empordà
    • A la vila del Peix Fregit
    • Serveis
  • Gastronomia
    • El rebost d’en Llenas
  • Agenda
  • La revista
  • Hemeroteca
  • Llibres
  • Qui som
  • Contacte

Les noves restriccions abans de les rebaixes es carreguen “l’última esperança” dels comerços: “Ara queda resar”

6 de Gener de 2021

Barcelona (ACN).- Les noves restriccions s’han carregat “l’última esperança” dels comerços. Després d’una campanya de Nadal “irregular i descafeïnada“, les botigues encaraven les rebaixes amb un cert optimisme.

“Era l’última oportunitat de fer vendes o treure l’estoc abans d’afrontar uns mesos que ja es preveien durs“, explica el president de la Fundació Barcelona Comerç, Salva Vendrell, en declaracions a l’ACN. Ara, les associacions de comerciants alerten que les noves restriccions podrien “abocar” al tancament definitiu de fins a un 30% del teixit comercial català. “Queda resar“, lamenta el president de PIMEComerç, Alex Goñi. Les entitats reclamen deixar d’estar “criminalitzades” i exigeixen ajudes directes proporcionals a la magnitud de la crisi.
Aquest dilluns, el Procicat va aprovar el confinament municipal durant deu dies. Així mateix, va decretar el tancament del comerç no essencial els caps de setmana i el cessament de l’activitat de centres comercials i botigues de més de 400 metres quadrats. Les noves restriccions, en vigor a partir del 7 de gener, coincidiran de ple amb la campanya de rebaixes.
Després d’una campanya de Nadal “trista i complicada”, les rebaixes eren “l’última esperança” per a molts comerciants. La incertesa provocada per la pandèmia, el tancament dels centres comercials i la restauració durant prop d’un mes i mig i les restriccions horàries i d’aforament han provocat un descens interanual de la facturació entre novembre i desembre.
En concret, els comerços adherits a Comertia han registrat una baixada dels ingressos del 19,4% al desembre, sense tenir en compte l’alimentació bàsica. Les vendes previstes per al gener no havien de servir per “salvar” la campanya de Nadal, sinó per ajudar les empreses a aguantar durant els pròxims mesos. “La campanya de rebaixes no esmenava, ni de bon tros, bona part de les pèrdues arrossegades des de març, sinó que era un element de subsistència“, assegura el president de Barcelona Oberta, Gabriel Jené.
Ara, davant les restriccions anunciades pel Govern, els comerciants preveuen un descens de la facturació del 18% en ple període de rebaixes. “És un desastre total“, resumeix el president de PIMEComerç, Alex Goñi. “Caldrà veure si els clients esperen a la tercera setmana de rebaixes per fer la despesa o si seran més compres perdudes“, afegeix el president de la Fundació Barcelona Comerç, Salva Vendrell.
Vendrell preveu recuperar una part de les vendes de les rebaixes un cop finalitzin les restriccions i assegura que hi ha un gran nombre de clients que esperen aquesta època per poder fer despesa. Tot i això, afirma que no té “massa sentit” allargar el termini de les rebaixes per compensar el tancament d’aquests deu dies. “Les vendes reals es fan les dues primeres setmanes. Després, queda una part de compra més residual“, afirma.
El president de la Fundació Barcelona Comerç assegura que les associacions de comerciants treballaran per promoure les vendes físiques de dilluns a divendres i faran “el possible” perquè els consumidors es desplacin a les botigues en aquest període. Una part de la campanya també s’haurà de fer en línia i s’hauran de potenciar les xarxes per captar nous clients.
“Les noves restriccions només generen desconfiança i tornen a estigmatitzar el comerç. Poden fer que molts empresaris tirin la tovallola perquè vegin que aquest no és principi del fi com se’ns havia dit“, lamenta Vendrell. La campanya de Nadal –compresa entre el Black Friday i dues setmanes després de la fi de les rebaixes– representa generalment entre un 30% i un 35% de les vendes de tot l’any.
De fet, les associacions de comerciants alerten que l’obligació de tancar els comerços els caps de setmana és la gota que farà vessar el vas i posarà entre les cordes la viabilitat de moltes empreses. Fins ara, la pandèmia ha provocat el tancament d’un 12% dels comerços, segons dades de PIMEComerç. A causa de les noves restriccions, aquesta xifra podria arribar fins a un 35% a finals de gener.
“Més dies de cessament d’activitat poden suposar el tancament definitiu de molts comerços i botigues“, alerta el responsable de l’Associació Espanyola de Centres i Parcs Comercials (AECC) a Catalunya, Víctor Garcia. El directiu assegura que “l’única” campanya que pot “salvar” els comerços és poder obrir cada dia de l’any i lamenta la “discriminació” cap al sector.
“O ens donen ajudes directes, o les companyies tancaran“, alerta el president de Comertia, David Sánchez. El directiu assegura que les restriccions “estrictes” de tancament d’activitat han d’anar acompanyades de mesures compensatòries proporcionals i proposa ajudes de prop d’un 70% de la facturació de l’any anterior, com ha fet Alemanya.
El president de PIMEComerç també reclama ajudes per garantir el manteniment de les empreses i alerta que el tancament dels comerços provocarà un efecte dominó sobre altres sectors. “Estem molt preocupats, perquè suposem que el tancament s’allargarà, s’agreujarà més i es dictaminaran mesures més dures“, manifesta.
El sector considera que les ajudes de 2.500 euros per a les botigues que hagin de tancar els pròxims deu dies són “totalment insuficients” i reclamen “ajudes econòmiques importants“. Així mateix, demanen al Govern que es deixi de “criminalitzar” el comerç i reivindiquen la seguretat d’aquest sector.
“Objectivament, no hi ha cap estudi que demostri que les botigues, amb aforament del 30% i mesures de seguretat, siguin una font de contagi“, assegura Sánchez. El president de Comertia critica les decisions del Govern de tancar les botigues els caps de setmana i obligar els centres comercials a cessar l’activitat durant deu dies. “Si no tenim mobilitat municipal, no trobo arguments per haver de tancar dissabtes“, lamenta.

Arxivat com a: Comerç, Salut, Societat Etiquetat com a: Catalunya, Comarques gironines, comerç, comerços, coronavirus, crisi, economia, festes de nadal, queixes, rebaixes, restriccions, tancament

Reader Interactions

Deixa un comentari Cancel·la les respostes

L'adreça electrònica no es publicarà. Els camps necessaris estan marcats amb *

Barra lateral primària

Revista del Baix Empordà i Empordà Gastronòmic és una publicació trimestral d’àmbit comarcal de difusió dels valors culturals i històrics del Baix Empordà: el seu patrimoni arquitectònic tan ric –especialment l’iber i el medieval–, els seus paisatges tan admirats –el mar i la muntanya–, així com també els seus personatge i oficis, l’art i la literatura, l’educació, el medi ambient o les tradicions.

#josocemporda
#joemplantoalemporda

Vols estar informat?

Subscriu-te i rebràs les notícies de l'Empordà gratuïtament al teu correu

Segueix-nos

  • Facebook
  • Instagram
  • Twitter

Catalunya News

Vols estar informat?

Subscriu-te i rebràs les notícies de l'Empordà gratuïtament al teu correu

Footer

Facebook

Facebook Pagelike Widget

Instagram

Racons màgics del #baixemporda: Mirador de la Cre Racons màgics del #baixemporda: Mirador de la Creu del Castellar a @calongesantantoni #calongeisantantoni #calonge #mirador #paisatge #febrer #costaempordanesa #costabrava #patrimoni #patrimonicultural #patrimoninatural #raconscomarquesgironines #raconsemporda #vistes #paisatgesdecataluya #queboniceslempordà #incostabrava
Primera collita de la temporada #esparrecs #esparr Primera collita de la temporada #esparrecs #esparrecsdemarge #natura #delboscalplat #gastronomia #cuina #palamos #capgros #baixemporda #costabrava #empordanet #menjardecollons
La bassa del molí amb el castell de Sant Miquel a La bassa del molí amb el castell de Sant Miquel al fons, cap al 1950 (Fons família Planas Ruart). Una de les imatges que il·lustren l'article "El castell de Sant Miquel de @visitpals" de @narcissubirana, que trobareu al número 71 de la @rbaixemporda, "Temps de salut", ja a la venda #pals #cultura #patrimoni #historia #molidepals #baixemporda #costabrava #empordanet #premsacomarcal #fotosantigues #imatgesantigues #1950s
La badia de #palamos i #santantonidecalonge a la d La badia de #palamos i #santantonidecalonge a la dècada de 1930”. Foto: Mur. Col·lecció d’imatges de l’@ajuntamentdepalamos (AMP). Una de les imatges que il·lustren l’article “La costa dels americans” d’Evarist Puig. El trobareu al número 71 de la  @rbaixemporda, “Temps de salut”, ja a la venda #baixemporda #costabrava #costaempordanesa #historia #cultura #patrimoni #1930s #seglexx #imatgesantigues #fotosantigues #premsacomarcal
"El regne dels fongs. La funció secreta dels labo "El regne dels fongs. La funció secreta dels laboratoris sota terra", de @ramotgarcia amb fotografies de @rosamatesanz, al número 71 de la  @rbaixemporda, "Temps de salut", ja a la venda #natura #fongs #terra #floracatalana #baixemporda #grupdenaturasterna #premsacomarcal #territori
"L'Hospital de l'@ajuntament_labisbaldemporda", de "L'Hospital de l'@ajuntament_labisbaldemporda", de Jordi Frigola i Arpa (Historiador i escriptor), a la @rbaixemporda número 71, "Temps de salut", ja a la venda #tempsdesalut #salut #labisbaldempordà #historia #cultura #patrimoni #baixemporda #costabrava
"Temps de bolets negres", d'@antequera_cuiner, al "Temps de bolets negres", d'@antequera_cuiner, al número 17 de l'Empordà Gastronòmic, "25 anys de La Cuina de l'Empordanet", ja a la venda #boletscatalans #boletsdecatalunya #bolets_cat #bolets #gastronomia #micologia #cuinacat #cuina #cuinacatalana #cuinadelbolet #baixemporda #costabrava #premsacomarcal
"Grans epidèmies que hem patit a l'Empordà", de "Grans epidèmies que hem patit a l'Empordà", de @narcissubirana (Investigador i membre del Cercle Català d'Història), a la @rbaixemporda número 71, "Temps de salut", ja a la venda #tempsdesalut #salut #salutiforçaalcanut #epidemies #empordà #historia #cultura #empordanet
"Cargols amb sèpia i gambes", una de les #recepte "Cargols amb sèpia i gambes", una de les #receptes de l'article "Mars i muntanyes" d'Abraham Simon-Ferré que trobareu al número 17 de l'Empordà Gastronòmic, "25 anys de La Cuina de l'Empordanet", ja a la venda #marimuntanya #gastronomia #empordagastronomic #cuina #cuinatradicional #cuinaempordanesa #cuinacat #cuinacatalana #cargols #menjarbé #menjardecollons #baixemporda #costabrava
Benedicció de la primera ambulància de la #creur Benedicció de la primera ambulància de la #creurojasantfeliudeguixols, popularment coneguda com la "Campaneta", davant del @guixols_ajuntament cap a l'any 1955. Una de les imatges que il·lustren l'article "Metges de capçalera vocacionals a Santa Cristina d'Aro", de @gloriajaraalberti, al número 71 de la @rbaixemporda, "Temps de salut", ja a la venda #tempsdesalut #salut #creuroja #sanitat #metges #santfeliudeguixols #valldaro #baixemporda #costabrava #imatgesantigues #fotosantigues #historia #cultura #santacristinadaro #premsacomarcal
"Olis @brugarol. L'essència de l'Empordà", al número 17 de l'Empordà Gastronòmic, "25 anys de La Cuina de l'Empordanet", ja a la venda #brugarol #oli #olidelemporda #olidoliva #agricultura #gastronomia #cuina #cuinatradicional #palamos #valldebell_lloc #baixemporda #empordà #costabrava #costaempordanesa #premsacomarcal
"L'antic Hospital dels Pobres de Jesucrist de @vis "L'antic Hospital dels Pobres de Jesucrist de @visitpals", de @narcissubirana, a la @rbaixemporda número 71, "Temps de salut", ja a la venda #salut #tempsdesalut #sanitat #historia #cultura #patrimoni #baixemporda #pals #costabrava #premsacomarcal
"Galets de Nadal farcits amb tàrtar de tonyina i "Galets de Nadal farcits amb tàrtar de tonyina i cherrys estofats amb all tendre", de @tomasbrull (xef de @lacalataverna a l'@ajuntamentdepalamos). Trobareu aquesta i moltes altres receptes al número 17 de l'Empordà Gastronòmic, "25 anys de La Cuina de l'Empordanet", ja a la venda #gastronomia #cuina #cuinadelpeix #cuinacatalana #cuinatradicional #receptes #palamos #baixemporda #empordà #costabrava #menjardecollons #premsacomarcal #empordagastronomic
"L'impacte de la Covid als Serveis de Salut Integr "L'impacte de la Covid als Serveis de Salut Integrats del Baix Empordà", d'Anna Ribera (Directora assistencial de @_ssibe), a la @rbaixemporda número 71, "Temps de salut", ja a la venda #ssibe #hospital #hospitaldepalamos #baixemporda #salut #sanitat #metges #personalsanitari #covid #coronavid19 #premsacomarcal
"Caneló de pollastre de pagès amb beixamel de ll "Caneló de pollastre de pagès amb beixamel de llorer i salsa fricandó", de @jordvallespi (xef del restaurant @pahissadelmas a @visitpals). Trobareu aquesta i moltes altres receptes al número 17 de l'Empordà Gastronòmic, "25 anys de La Cuina de l'Empordanet", ja a la venda #gastronomia #cuina #cuinatradicional #cuinaempordanesa #receptes #pollastredepagès #canelo #quermanygastronòmic #pals #baixemporda #costabrava #empordagastronomic #premsacomarcal
"L'hospital de pobres de @visitguixols", de Miquel "L'hospital de pobres de @visitguixols", de Miquel Borrell i Sabater, a la @rbaixemporda número 71, "Temps de salut", ja a la venda #salut #tempsdesalut #sanitat #hospital #santfeliudeguixols #antichospital #historia #fotosantigues #cultura #patrimoni #baixemporda #costabrava #premsacomarcal
"A vegades penso que encara no fem prou bandera de "A vegades penso que encara no fem prou bandera dels productes meravellosos que tenim". Entrevista amb Quim Casellas, xef del @casamarllafranc, a l'Empordà Gastronòmic número 17, "25 anys de la @cuinaempordanet", ja a la venda #palafrugell #llafranc #casamar #gastronomia #cuina #cuinaempordanet #cuinaempordanesa #cuinacatalana #baixemporda #empordanet #costabrava
“L’Hospital de pobres de l'@ajpalafrugell”, “L’Hospital de pobres de l'@ajpalafrugell”, de Ramir Lacasa, a la @rbaixemporda número 71, "Temps de salut", ja a la venda #salut #tempsdesalut #historia #sanitat #cultura #patrimoni #palafrugell #baixemporda #costabrava #fotosantigues #premsacomarcal
"Rostit de l'Empordà amb vi de flors de murtra i "Rostit de l'Empordà amb vi de flors de murtra i puré de murtrons i orellanes", de @iolandabustos. Trobareu aquesta i moltes altres #receptes al número 17 de l'Empordà Gastronòmic, "25 anys de La Cuina de l'Empordanet", ja a la venda #gastronomia #cuina #cuinacatalana #cuinaempordanesa #cuinaempordanet #menjardecollons #rostit #cuinaambflors #flors #floracatalana #baixemporda #costabrava #iolandabustos #premsacomarcal
Feliç tortell de reis! #reismags #tortelldereis # Feliç tortell de reis! #reismags #tortelldereis #tradicions #cuinacatalana #cuinatradicional #postresdeliciosos #quinfredquefa #hivern #baixemporda #costabrava #empordanet #premsacomarcal

Twitter

A Twitter List by jordimolins

Revista del Baix Empordà i Empordà Gastronòmic
Tel. 646554923 · redaccio@revistabaixemporda.cat · www.revistabaixemporda.cat · www.empordagastronomic.cat
BAIX EMPORDÀ

Utilitzem galetes (cookies) per poder oferir la millor experiència al nostre web. Si hi continua navegant assumim que hi està d'acord.AcceptarPolítica de privadesa