L’Alfolí de la Sal ha acollit aquest dilluns la presentació de la setena edició de L’Escala Vila del Llibre. El festival, que tindrà lloc del 14 al 16 de març, tindrà com a gran protagonista la cultura romana i, per extensió, la italiana, i comptarà amb una àmplia oferta d’activitats per a tots els públics.
Han presentat la programació d’aquest any l’alcalde de l’Escala, Josep Bofill, el director de la Xarxa de Viles del Llibre, Enric Bono, i el comissari d’aquesta edició, el doctor el filologia clàssica i traductor Eloi Creus. El festival, com sempre, s’articularà al voltant de la Platja i del mercat d’editorials independents, que en aquesta edició comptarà amb 35 integrants.
Ha pres la paraula de l’acte el director de la Xarxa de Viles del Llibre, Enric Bono, que ha volgut remarcar d’entrada “la valentia de l’Ajuntament de l’Escala en un context econòmic poc favorable, especialment per a la cultura”. En referència al programa, Bono ha subratllat que enguany es continua l’aposta de l’any passat posant al centre les cultures històriques que han deixat petja a l’Escala i a Catalunya, però sense quedar-se, exclusivament, en el passat. “Parlarem de Roma i las seva importància en fonamentar les bases de la nostra societat, parlarem del vi i la poesia , però també passarem per elements pròpiament italians que ens han influït històricament, com els Papes o el feiximse, o culturalment, com Pier Paolo Pasolini”. En el mateix sentit s’ha manifestat el comissari d’aquesta setena edició, el doctor en filologia clàssica, traductor i poeta, Eloi Creus, que ha comentat que “la intenció era parlar de les aportacions romanes, les positives i també les negatives, parlar de tot amb intel·lectuals, però amb un enfocament obert, per a tothom, i no aturar-nos només a la Roma clàssica sinó passar també per la influència italiana al món, des de l’Església catòlica al Renaixement, també, malauradament al feixisme i afortunadament, a Pasolini”. Per la seva banda, l’alcalde de l’Escala, Josep Bofill, que ha reafirmat l’aposta del municipi pel festival “un projecte que ja està plenament integrat al poble, en el qual no només participen les entitats culturals, sinó també les escoles, amb activitats durant la setmana prèvia sobre la temàtica principals del festival”. A més, ha remarcat el valor de “la Cultura com a element desestacionalitzador, ja que atrau visitants al llarg de tot l’any“.
De Roma a Empúries; d’Itàlia a l’Escala
D’entre els actes que el comissari ha destacat hi haurà un recital de poesia picant romana, una taula sobre el paper de la dona a l’antiga Roma, una conversa literària de Medea i Lucrècia amb La infanticida de Víctor Català, pel que fa a la mirada sobre la Roma clàssica i, apropant-nos als nostres dies, es parlarà de feixisme, ara que torna a estar de plena actualitat, del Pasolini literat i, aquest any que es compleix el centenari de Camilleri, es celebrarà amb un monòleg sobre la seva obra i les dificultats que afronten els traductors a l’hora de treballar-hi. Passaran pel festival noms com Maria Callís, Núria Cadenes, Anna Casassas, Jordi Cornudella, Alba Sidera, Miquel Desclot, Pau Vidal, Quim Tremoleda i un llarg etcètera. Com és habitual, la programació recull actes per a tots els públics, i els més petits de casa també s’atansaran a la cultura romana amb tallers i contacontes sobre les legions romanes, visites a la ciutat romana d’Empúries amb el talp Felip, aprenent l’antic art dels mosaics o fent paper amb una picadeta d’ull a l’antic imperi.
Solidaritat amb les llibreries del País Valencià afectades per la DANA
El festival també vol tenir un gest de solidaritat amb els afectats pel temporal de la Dana del passat octubre al País Valencià i recolzarà i donarà a conèixer la iniciativa d’Ara Llibres, que ha publicat Renàixer del fang, un llibre que aplega escrits de veus clau de la literatura i el periodisme valencià, com Ferran Torrent, Manuel Baixauli, Núria Cadenes, Mecè Climent i un llarg etcètera i els beneficis del qual es destinaran al Gremi de Llibrers de València per tornar a aixecar les llibreries afectades per la DANA, que no són poques.
Com ja és costum a Vila del Llibre les entitats culturals escalenques s’han sumat de bon grat a la programació. El Museu de l’Anxova i de la Sal, suma a les seves rutes literàries habituals, sobre Josep Pla i sobre El petit príncep, una visita comentada al Clos del Pastor, un nou espai a l’Escala dedicat a Caterina Albert, per reivindicar les facetes menys conegudes de la il·lustre escriptora, com poden ser la pintura, l’escultura o l’arqueologia. Per la seva banda la seu emporitana del Museu d’Arquitectura de Catalunya serà molt present al festival, també, no només amb les seves publicacions sinó especialment amb les seves activitats. Una visita guiada, en clau literària, a les ciutats grega i romans, una gimcana a partir del conte Un talp a l’Antiga Roma, de Martí Gironell o un taller on aprendre l’art del mosaic.