L’església de Sant Joan de Bellcaire, declarada Bé Cultural d’Interès Nacional en la categoria de Monument Històric

Bellcaire d’Empordà.- El Govern de Catalunya ha declarat com a Bé Cultural d’Interès Nacional, en la categoria de Monument Històric, la Casa Sayrach, a Barcelona, i l’església de Sant Joan de Bellcaire, a Bellcaire d’Empordà. A més, es delimita un entorn de protecció al voltant de cada edifici per garantir-ne la continuïtat dels valors i aconseguir-ne una millor preservació.

L’església de Sant Joan de Bellcaire està situada a la carretera del municipi de Bellcaire d’Empordà, en un extrem de la vila, a la cara oriental del turó coronat pel castell gòtic. Les recerques arqueològiques indiquen que l’edifici podria haver estat en origen un espai de culte, un mausoleu tardoromà, d’època paleocristiana, del segle VI. Amb els anys es van anar fent diverses intervencions afegint elements a l’església: als segles VII-IX, un absis rectangular i un transsepte; als segles IX-X se li dona forma de planta basilical amb tres naus; al segle XI, un absis semicircular i, en època gòtica, segle XIII, elements gòtics a la façana, com la rosassa lobular.
Alguns elements destacats de l’edifici són la columna romana estriada, que segurament formaria part del primer edifici, i l’interior de l’absis, que estava decorat amb pintures murals romàniques (segle XII). Aquestes van ser trobades en la primera restauració dels anys 30 del segle XX i van ser traslladades al Museu d’Art de Girona, on s’exposen en l’actualitat.
Aquesta església és un referent singular per les seves característiques històriques, arquitectòniques i tipològiques, que permeten fer un recorregut històric de la transició arquitectònica des de l’època paleocristiana fins a la gòtica.

Tags: Bellcaire d'Empordà, cultura patrimoni, declaracio, espais medievals, Generalitat de Catalunya, historia, monument, protecció, societat
Notícia anterior
Associacions ecologistes i Unió de Pagesos es mobilitzen a la rotonda de Viladamat contra els macro parcs de renovables
Notícia següent
Calonge i Sant Antoni guanya un segon Correpoble de rècord

Vols estar informat?

Subscriu-te i rebràs les notícies de l’Empordà gratuïtament al teu correu.

Fill out this field
Introduïu una adreça electrònica vàlida.

Catalunya News

Segueix-nos

Instagram

També us pot interessar

Idiomes