Lliurades les Banderes Blaves a 95 platges i 23 ports catalans

Catalunya

La consellera de Territori, Ester Capella i Farré, acompanyada de la secretària d’Acció Climàtica, Anna Barnadas i López, i del president de l’Associació d’Educació Ambiental i del Consumidor (ADEAC), José Palacios Aguilar, ha lliurat aquest dimecres a les instal·lacions del port de Segur de Calafell les Banderes Blaves corresponents al 2024 a 118 platges i ports catalans.

Aquest guardó reconeix internacionalment la seva qualitat i els serveis. També hi han assistit l’alcalde de Calafell, Ramon Ferré i Solé, i el president de l’Associació Catalana de Ports Esportius i Turístics (ACPET), Albert Bertran Romero.
Catalunya compta aquest 2024 amb 95 platges guardonades i 23 ports amb Bandera Blava. Pel que fa a les platges, 27 corresponen a l’àmbit territorial de Girona, 20 a Barcelona, 22 al Penedès, 18 a Tarragona i 8 a les Terres de l’Ebre. Quant als ports, n’hi ha 9 a la zona de Girona, 7 a la de Barcelona i 7 més a la de Tarragona i Terres de l’Ebre. El distintiu ha estat atorgat pel Jurat Internacional Bandera Blava 2023 de la FEE (Foundation for Environmental Education).
La consellera Capella ha posat en valor que “la qualitat excel·lent de l’aigua a les zones de bany de Catalunya és el resultat de molts anys, de la conscienciació ciutadana, d’unes mesures de gestió adequades, d’un bon funcionament dels sistemes de sanejament i de les mesures de control i inspecció”. Les distincions obtingudes són, per tant, “fruit del bon treball compartit entre totes les administracions implicades”.
Les platges guardonades al Baix Empordà són Cala Montgó (Torroella de Montgrí); Tamariu, Llafranc i Canadell (Palafrugell); La Fosca (Palamós); Es Monestri, Sant Antoni, Torre Valentina i Cala Cristus – Ses Torretes (Calonge i Sant Antoni); Cala Rovira, Platja Gran i Sa Conca (Castell d’Aro, Platja d’Aro i S’Agaró); Sant Pol i Sant Feliu (Sant Feliu de Guíxols).
Pel que fa als ports, la consellera de Territori ha explicat que les Banderes Blaves “valoren la gestió ambiental, la prestació dels serveis, la informació i l’educació ambiental que fan els gestors dels ports”. “Aquestes Banderes Blaves són el resultat d’un procés d’ambientalització endegat ja fa anys en relació al consum energètic, el tractament i recollida de residus i la seguretat”, ha emfasitzat.
De fet, ha afegit Capella, “el nostre Pla d’inversions als ports pels anys 2024-2027 conté una previsió de 30 MEUR per a la modernització, el reforç i l’ambientalització, tenint especialment en compte la mitigació i l’adaptació dels ports al canvi climàtic”. “Treballem perquè els ports de la Generalitat esdevinguin Green ports”, ha assegurat Capella i “hem treballat per retornar parts dels ports a les trames urbanes” dels municipis que els acullen.
Els ports que han obtingut enguany el distintiu Bandera Blava al Baix Empordà són Club Nàutic L’Estartit, Port d’Aiguablava, Marina Palamós i Port d’Aro.

Un distintiu a escala internacional
El Jurat Internacional Bandera Blava de la Foundation for Environmental Education (FEE) és qui atorga anualment el distintiu Bandera Blava en col·laboració amb l’Associació d’Educació Ambiental i del Consumidor (ADEAC), que gestiona la campanya a l’Estat espanyol i que compta amb la col·laboració de les administracions públiques que gestionen les zones de bany i la qualitat microbiològica de les seves aigües. Cal tenir en compte que són els municipis costaners els que sol·liciten cada any, de forma voluntària, les candidatures de les seves platges.
Aquest guardó, reconegut a escala internacional que s’atorga en 47 països dels cinc continents, valora i premia la gestió ambiental, la seguretat de les zones de bany i les seves instal·lacions, la prestació òptima dels serveis i la informació i l’educació ambiental. Així mateix, la qualitat de l’aigua de bany ha d’haver obtingut la classificació Excel·lent que estableix la Directiva 2006/7/CE que regula la gestió de la qualitat de les aigües de bany.
La titular de Territori s’ha compromès a “seguir treballant per incrementar el nombre de platges i ports que compleixin amb els requisits ambientals per rebre aquest reconeixement internacional a la qualitat i els serveis de la costa catalana, que també forma part de la manera com ens presentem al món”.
Al visor SIG de Costes (https://sig.gencat.cat/visors/costes.html) es publica tota la informació relacionada amb les platges de Catalunya. També es van publicant les activitats dels serveis de temporada sol·licitats per 68 municipis del litoral català (Barcelona té competències pròpies en el marc del Pla de Gestió Integral del Litoral), que també es poden consultar al visor VISIR de l’Institut Cartogràfic i Geològic de Catalunya.

Tags: Baix Empordà, bandera blava, Catalunya, medi ambient, platges, ports esportius, qualitat turística, societat, sostenibilitat, turisme

Deixa un comentari

L'adreça electrònica no es publicarà. Els camps necessaris estan marcats amb *

Fill out this field
Fill out this field
Introduïu una adreça electrònica vàlida.

Notícia anterior
La Pastisseria Brugués de l’Estartit guanya el premi a la trajectòria professional del Gremi de Pastissers de Girona i Barcelona
Notícia següent
Joan Tané Casadevall rebrà la Medalla de l’Esport en la 39a Festa de l’Esport per la seva vinculació al món de l’hoquei

Vols estar informat?

Subscriu-te i rebràs les notícies de l’Empordà gratuïtament al teu correu.

Fill out this field
Introduïu una adreça electrònica vàlida.

Catalunya News

Segueix-nos

Instagram

També us pot interessar

Idiomes