L’octubre més càlid mesurat a Catalunya

Catalunya.- El mes d’octubre va començar amb una dorsal anticiclònica als nivells mitjans de la troposfera i un anticicló en superfície ubicat al sud d’Europa. Al llarg del mes les altes pressions es van anar retirant cap al nord-est del continent europeu, produint una situació de bloqueig anticiclònic.

Juntament amb la presència de baixes pressions a l’oest de la península Ibèrica, van provocar una advecció d’una massa càlida tropical que va ser persistent durant la segona quinzena del mes. La temperatura va ser excepcionalment alta per l’època de l’any amb màximes que van superar els 30 °C a molts punts del país i nits tropicals a la línia del litoral.
Encara que les condicions anticiclòniques van ser persistents al Principat al llarg del mes, Catalunya ha quedat afectada pel pas de quatre pertorbacions. La primera, entre els dies 7 i 8, va deixar quantitats importants al litoral i prelitoral Sud i Nord: 89,4 mm a Vila-Seca (el Tarragonès) o 67,0 mm a Cassà de la Selva (el Gironès). La segona pertorbació, entre els dies 19 i 21, va afectar el Pirineu occidental: 98,2 mm a Espot (2.519 m, Pallars Sobirà) o 67,8 mm a Boí (Alta Ribagorça). Una tercera pertorbació els dies 23 i 24 va deixar quantitats per sobre dels 40 mm a cotes altes del Pallars i 34,3 mm a l’estació de Vielha – Elipòrt (Val d’Aran). Finalment, la quarta pertorbació va creuar el país el dia 31, amb més de 30 mm a les parts més elevades del Solsonès: 36,3 m al Port del Comte (2.316 m).

Octubre molt càlid a Catalunya
El mes s’ha de qualificar de molt càlid a Catalunya, especialment a àmplies zones de la depressió Central i de la Val d’Aran.L’octubre del 2022 ha estat el més càlid que s’ha mesurat arreu de Catalunya, superant octubres càlids com els dels anys 2014, 2013, 2006 o 2001, llevat d’alguns sectors del vessant sud del Pirineu occidental i de la Costa Daurada.
D’altra banda, a l’observatori de l’Estartit (el Baix Empordà), amb dades de l’any 1974, la temperatura de l’aigua del mar de l’octubre d’enguany ha estat la més alta de tota la sèrie, amb 21,3 °C, superant per una dècima la de l’any 2014 (21,2 °C).
La massa d’aire tropical que va afectar el país especialment durant la segona quinzena del mes va ser la causant d’aquestes anomalies.

Octubre sec o molt sec a Catalunya
Ha estat un mes sec o molt sec a gran part del país, a excepció de diversos sectors del Pirineu i del Prepirineu occidental.
Cal recordar que el mes d’octubre sol ser el més plujós de l’any al litoral i prelitoral, de manera que les tempestes generades pel pas de la pertorbació dels dies 7 i 8 que van deixar més de 30 mm a zones del litoral i el prelitoral, ni de bon tros van superar la mitjana climàtica de l’octubre. Aquesta pot superar perfectament els 100 mm al litoral i prelitoral de Girona i sud de Tarragona, els 80 mm al sector central de la costa catalana, i els 50 mm a la depressió Central i plana de Lleida.

Tags: balanç, calor, canvi climàtic, Catalunya, estadística, medi ambient, meteorologia, pluja, sequera, societat, temperatura

Deixa un comentari

L'adreça electrònica no es publicarà. Els camps necessaris estan marcats amb *

Fill out this field
Fill out this field
Introduïu una adreça electrònica vàlida.

Notícia anterior
Inaugurat el nou Pump Track de Begur
Notícia següent
L’Ajuntament de Sant Feliu sol·licita a la Diputació una subvenció per la conservació del patrimoni natural

Vols estar informat?

Subscriu-te i rebràs les notícies de l’Empordà gratuïtament al teu correu.

Fill out this field
Introduïu una adreça electrònica vàlida.

Catalunya News

Segueix-nos

Instagram

També us pot interessar

Idiomes