Mascanada 6 organitza una conferència al Monestir per redescobrir el pintor RB Kitaj, molt arrelat a Sant Feliu

Sant Feliu de Guíxols

L’entitat cultural Mascanada6 de Sant Feliu de Guíxols organitza una conferència el dissabte 15 de març a les 18.30 hores a la Sala Àgora del Monestir i convida el pintor i mestre Ignasi Esteve per parlar sobre Ronald Kitaj.

El pintor Kitaj és un dels referents més significats de la pintura narrativa de la segona meitat del segle XX. La literatura i els mestres del postimpressionisme, la política i el sexe, el judaisme i el dibuix, la tragèdia i l’amor, són diversos pols que articulen l’expressió de les obsessions de l’artista. La seva vida està teixida de connexions amb les figures més importants de la cultura europea i americana de l’època, amb una extensió molt important a Sant Feliu de Guíxols. L’amistat amb Josep Vicente i Romà, des del 1953, va permetre que l’artista s’impregnés de la nostra història i cultura i que Sant Feliu esdevingués casa seva.
Experts com el malaguanyat Àlex Susana, la historiadora de l’art Violant Porcel, el galerista Richard van der Aa, o l’historiador Marco Livingstone validen la trajectòria i l’obra de l’artista nord americà Ronald Brooks Kitaj i el consideren un dels artistes més singulars de la segona meitat del segle XX. Asseguren que en el futur encara es reconeixerà més el seu pes específic en la cultura occidental i es valorarà encara més la seva pintura.
Kitaj (1932-2007) va desenvolupar una bona part de la seva carrera artística a Europa. Després d’estudiar a Viena, Oxford i Londres va ensenyar en universitats britàniques i americanes paral·lelament a un gran èxit de públic i vendes en les exposicions a la galeria Malborough.
Malgrat els esforços i iniciatives endegades pels experts que esmentem, aquest artista es coneix poc al nostre país i encara es coneix menys que va tenir una relació molt estreta amb la nostra cultura i específicament amb la ciutat de Sant Feliu de Guíxols durant gairebé mig segle. El nexe fou la seva gran amistat amb el que fou alcalde de Sant Feliu, Josep Vicente, i amb la seva família des dels anys cinquanta fins al final de les seves vides. Kitaj va tenir casa pròpia al carrer Àngel Guimerà i va arribar a aprendre la nostra llengua. Moltes de les seves pintures reflecteixen moments de la nostra història.
Kitaj estava immers en una constel·lació de relacions intel·lectuals i artístiques on Vicente hi lluïa al costat de Sarah Fischer, pintora i segona dona de l’artista, i molts altres creadors i creadores europeus i americans. El terme Escola de Londres, creat per Kitaj, acull bona part dels pintors coetanis que focalitzaven l’atenció en la representació de la figura humana i de l’entorn viscut i observat.
La conferència d’Ignasi Esteve vol posar en relleu la vàlua i interès de Kitaj en l’escena internacional i incidir en la necessitat de recuperar iniciatives que facin conèixer la importància que va tenir Sant Feliu, la família Vicente i Catalunya en la seva obra.
Ignasi Esteve i Bosch és artista pintor i paisatgista. Exerceix de Docent a l’Escola de la Dona de la Diputació de Barcelona i desenvolupa la seva obra des de la creació pictòrica i també amb projectes vinculats al disseny del paisatge i al tractament del verd.
Quan estudiava Belles Arts cercava referents afins als seus interessos sobre la representació de la figura humana i la celebració de la vida a través dels colors. Kitaj i David Hockney, varen ser la resposta seguint l’estela dels postimpressionistes, Matisse i Picasso. Anys més tard, fou una sorpresa saber que Kitaj havia viscut a Sant Feliu de Guíxols i que aquell univers tan cobejat enllaçava amb la nostra realitat d’una manera molt profunda. Fou encara més sorprenent detectar el gran desconeixement que es tenia d’aquests lligams i d’aquest potencial cultural malauradament tan desaprofitat.
Aquesta conferència vol ser un petit memorial que reforci els esforços de les persones que ja fa temps que piquen a la porta de les institucions perquè es consideri l’obra de Kitaj com a un patrimoni nostrat. Ho farem a través de la màgia de les imatges i la pintura de la constel·lació Kitaj.

Tags: art contemporani, conferència, cultura, historia, pintura, Sant Feliu de Guíxols, societat

Deixa un comentari

L'adreça electrònica no es publicarà. Els camps necessaris estan marcats amb *

Fill out this field
Fill out this field
Introduïu una adreça electrònica vàlida.

Notícia anterior
La Creu Roja Girona agraeix el compromís social de més de 660 empreses
Notícia següent
SSIBE dona 23 llits articulats a l’ONG amb les teves Mans i un respirador mecànic per Veneçuela

Vols estar informat?

Subscriu-te i rebràs les notícies de l’Empordà gratuïtament al teu correu.

Fill out this field
Introduïu una adreça electrònica vàlida.

Catalunya News

Segueix-nos

Instagram

També us pot interessar

Idiomes