Amb motiu del tancament del curs escolar i coincidint amb la vigília del Dia Mundial sense Tabac, aquest divendres s’ha celebrat a l’Ajuntament de Girona l’acte de lliurament de premis del concurs de vídeos “No et fumis la salut!”.
El concurs forma part del programa educatiu impulsat per la Fundació Oncolliga Girona, que aquest curs ha aconseguit arribar a 3.588 alumnes de primer d’ESO a través de sessions informatives i participatives sobre els perills del consum de nicotina.
El projecte, que es va posar en marxa per primera vegada el curs 1998-1999, ha mantingut el seu creixement sostingut i enguany ha estat present en un total de 42 escoles i instituts de les comarques gironines. S’han realitzat 136 xerrades en un format renovat i més dinàmic, que incorpora el debat sobre les diverses formes de consum de nicotina, ja sigui a través de cigarrets tradicionals o de dispositius electrònics. “La nostra intenció és generar un espai on els joves puguin expressar dubtes i opinions, i alhora rebre informació rigorosa sobre els riscos reals”, explica la pedagoga Eulàlia Romera, responsable del programa.
Els joves, majoritàriament allunyats de la nicotina
Paral·lelament a les xerrades, l’equip d’Oncolliga realitza una enquesta per mesurar el grau de coneixement i l’actitud dels alumnes envers el consum de nicotina. En una mostra de 723 alumnes de primer d’ESO, d’edats compreses entre els 12 i 13 anys i procedents de 13 centres diferents, un 90,3% asseguren no haver provat mai cap producte amb nicotina. Entre els que sí que ho han fet, el primer contacte acostuma a ser amb la cigarreta electrònica, sovint abans dels 12 anys.
L’entorn familiar i social juga un paper clau en la prevenció: els joves que viuen en entorns sense fum i que tenen amistats que no consumeixen nicotina presenten menys risc d’iniciació. Malgrat no ser consumidors, l’estudi detecta una certa percepció més positiva dels vapors electrònics en comparació amb els cigarrets convencionals. Tot i això, la majoria dels joves identifiquen clarament la nicotina com una droga perjudicial per a la salut, independentment del format de consum.
Amb aquestes dades a la mà, des d’Oncolliga es reforça el compromís d’oferir eines educatives que permetin als adolescents prendre decisions informades i allunyar-se dels hàbits tòxics des de ben joves.
Concurs de vídeos
Al concurs de vídeos s’han presentat 12 propostes provinents de quatre centres. D’entre tots els vídeos presentats, un jurat format per professionals de diversos àmbits de la salut i el cinema (Anna Carpena dels Servei educatiu del Museu del Cinema; Joan Frigola de la Universitat de Vic; Marc Guerra de l’Ajuntament de Girona, Paqui Badosa i Eulàlia Romera de la Fundació Oncolliga Girona) ha triat els treballs guanyadors. El primer premi, dotat amb 600 euros, ha estat per al vídeo “Dir no al tabac és el millor regal que et fas a tu mateix”, del Col·legi Vilagran de Salt, i el segon premi, dotat amb 400 euros; se l’ha endut el vídeo “El tabac et frena, la vida et crida” presentat per alumnes de l’INS La Jonquera. El jurat ha decidit concedir el tercer premi ex aequo als vídeos “La jugada mortal”, de Maristes Girona, i “I tu, també deixaràs que et consumeixi”, de l’Escola Casa Nostra de Banyoles. Els guanyadors també han rebut com a obsequi entrades de La Selva de l’Aventura, Paintball Empordà, Circusland Besalú; Kaotic World, Butterfly Park i Hípica Arnau.
L’entrega de premis s’ha fet a la Sala Miquel Diumé de l’Ajuntament de Girona, en un acte al qual han assistit Xavier Aldeguer, 4r Tinent d’alcaldia i regidor de Talent, Innovació, Salut i Comunitat; Maite Tixis, Diputada d’Acció Social i Igualtat de la Diputació de Girona; Lluís Gómez, adjunt a direcció i Cap de l’Àrea per a la Coordinació i Planificació Escolar dels Serveis Territorials d’Educació a Girona, i Paqui Badosa, presidenta de la Fundació Oncolliga Girona.