Palau-saverdera.- L’Ajuntament de Palau-saverdera i la Diputació de Girona han organitzat avui un acte conjunt per homenatjar Martí Inglès i Folch (1862-1928), que va ser diputat de la mateixa Diputació i de la Mancomunitat de Catalunya, per haver impulsat la construcció de l’escola del municipi a l’edifici que, cent any després, és la seu de l’Ajuntament.
“Cal tenir memòria i un acte com aquest serveix justament per recordar que fa més d’un segle, en uns temps difícils, hi va haver persones que, com Marí Inglès, des de la Diputació i des de la Mancomunitat, van treballar de valent per deixar una obra de govern als seus conciutadans”, ha destacat el president de la corporació, Miquel Noguer.
L’acte ha tingut lloc a l’Ajuntament de Palau-saverdera, on l’alcaldessa, Isabel Maria Cortada, i Miquel Noguer han descobert una placa commemorativa de l’efemèride, a la sala Isidre Macau. De fet, aquest espai acull les col·leccions de mol·luscs, minerals, fòssils i peces d’arqueologia d’aquest mestre i naturalista, fill del mateix municipi. La sala va entrar en funcionament l’any 2018, fruit de la col·laboració de la família d’Isidre Macau (1882-1946), de la mateixa Diputació, del Departament de Cultura de la Generalitat de Catalunya i del Museu d’Arqueologia de Catalunya-Girona.
A l’exterior de l’edifici de l’Ajuntament, han tingut lloc els parlaments, a càrrec de l’alcaldessa, del president de la Diputació i del director dels Serveis Territorials d’Educació, Martí Fonalleras. Entre els assistents, hi havia el senador Jordi Martí; el subdelegat del govern espanyol, Albert Bramon; la nova alcaldessa de Llançà, Núria Escarpanter; l’alcaldessa d’Avinyonet de Puigventós i consellera comarcal d’Ensenyament i Normalització Lingüística, Júlia Gil; el conseller comarcal de Cultura i Memòria Històrica, Josep Maria Bernils, regidors i veïns del municipi, i també una neta d’Isidre Macau. Alumnes de l’escola de música Vibrasons hi han ofert un concert.
Martí Inglès, republicà i catalanista
Martí Inglès va néixer a la Conca de Barberà, però la seva feina d’agent de duanes el va portar a Portbou, on es va establir, casar, viure i morir. Republicà i catalanista, es va involucrar en la vida política del seu poble i de l’Alt Empordà. Va militar a la Unió Federal Nacionalista Republicana, de la qual va ser representant comarcal. Va dedicar molts anys a la tasca política, com a regidor i tinent d’alcalde a Portbou i posteriorment va ser escollit diputat a la Diputació per Figueres. A la corporació va vetllar per la beneficència, el reclutament, la instrucció pública, el foment i la comissió central de la corporació.
La seva etapa de diputat va coincidir amb la posada en marxa de la Mancomunitat de Catalunya. Martí Inglès va treballar activament per millorar les condicions de vida dels seus conciutadans. De fet, a més de membre de l’Assemblea, va formar part del primer consell executiu de la Mancomunitat, presidida per Prat de la Riba, que va mantenir en un segon mandat fins al 1919, ja sota la presidència de Puig i Cadafalch.
Martí Inglès va tenir una paper fonamental en la millora de les carreteres a l’Alt Empordà i, especialment, la que uneix Portbou i Cervera. Però, a Palau-saverdera, se’l recorda sobretot per haver gestionat amb èxit que una de les quatre escoles model que la Mancomunitat va posar en marxa a les comarques gironines fos adjudicada al municipi el 1915. L’edifici escola és encara un exemple de l’impuls de modernitat que van suposar els anys de la Mancomunitat.
Deixa un comentari