Palafrugell.- La Fundació Vila Casas inaugura temporada al Museu Can Mario de Palafrugell amb tres propostes expositives que es podran visitar del 23 de febrer al 14 de juny de 2020: “Inside The Unknown” amb Andrea Torres Balaguer; “Rotacions” de Mariano Andrés Vilella; i, “Dins i fora. La condició humana”, donació de l’artista Carles Arqués i Tost.
Amb el títol “Inside The Unknown (Dins el desconegut)”, la Fundació Vila Casas presenta una exposició de la fotògrafa Andrea Torres Balaguer (Barcelona, 1990), finalista del Premi de Fotografia 2014 amb l’obra Étienne, una peça que va passar a formar part de la col·lecció de la FVC i que esdevindria la llavor d’aquesta mostra.
Les fotografies exposades formen part de les sèries més representatives de l’artista i l’itinerari expositiu s’inicia amb la sèrie “Hypnagogia”, passant per “Mesmerize”, “Moon”, “Moon Ritual”, “The Unknown” i “Hivernacle”, fins arribar a “Eclipses”, la darrera sèrie encara en fase embrionària que es pot veure, per primera vegada, en aquesta exposició.
L’obra de Torres Balaguer parteix d’un llenguatge narratiu que explora les relacions que s’estableixen entre la feminitat i la naturalesa a través de la transcripció dels somnis i el simbolisme. A mesura que l’autora desenvolupa i depura el seu llenguatge, els personatges que protagonitzaven les primeres escenes desapareixen progressivament –com també ho fan els escenaris naturals i els elements iconogràfics– per desembocar en un univers introspectiu on la figura femenina esdevé l’única protagonista.
Torres Balaguer anirà abandonant aquells elements que l’acompanyaven per restar només ella, fotògrafa i model, davant i darrere de l’objectiu de la càmera.
Paral·lelament es presenta la mostra “Rotacions” de l’escultor Mariano Andrés Vilella (Saragossa, 1930), qui després d’haver après tots els secrets de l’ofici i treballat per als altres va decidir esdevenir escultor per a ell mateix i és així com arrenca una trajectòria tan rotunda com personal que l’ha dut a plasmar un món tridimensional del tot reconeixedor i d’abast internacional. Pocs escultors del nostre temps són capaços d’imaginar i perfer la seva obra amb el grau de saviesa amb què ho fa el nostre artista, resident a Barcelona des de fa més de mig segle.
Valent-se d’un coneixement exhaustiu sobre els límits i les possibilitats del marbre, travertí o basalt, Mariano Andrés Vilella investiga, explora, desbasta i poleix cada bloc de pedra fins a extreure’n unes formes d’una plasticitat extrema, en què la matèria primera sembla esdevenir dinàmica i remetre’ns a un univers autoreferencial i alhora còsmic.
Finalment amb “Dins i fora. La condició humana” es presenta la donació d’obres de l’artista Carles Arqués i Tost (Barcelona, 1950-1992) per part de Cèlia Tost.
La proposta reuneix nou obres –olis i collages–, des de la pintura més constructivista dels anys setanta, on la llibertat del gest i l’expressió imperen, fins a l’abstracció de finals dels anys vuitanta. Els collages de la darrera època ens transporten a un espai en què el temps sembla aturar-se i la ingravidesa actua sobre les formes abstractes que els componen.
La seva mort inesperada amb quaranta-dos anys va escapçar la seva carrera artística en el moment de màxima esplendor creativa.
Gràcies a la tasca de conservació i reconeixement de l’obra per part de la seva família, podrem recordar l’itinerari artístic de Carles Arqués a la Sala Empordà de la Fundació Vila Casas.
Deixa un comentari