Empordà.- Edicions Cal·lígraf acaba de publicar “Apologia de l’Empordà. De Banyuls a les illes Formigues” de Xavier Febrés, un recorregut personal i literari del periodista i escriptor per les terres empordaneses.
Uns textos en la millor tradició planiana, en què l’autor fa un recorregut, pausat i atent, pels pobles i indrets, camins i paratges de l’Empordà. Els descriu, els comenta, n’explica la història i les curiositats, parla amb la gent d’ací i d’allà… En definitiva, una guia literària de les comarques empordaneses. El volum ret també un homenatge al pintor Ramon Pujolboira, recentment traspassat: la imatge de coberta és un fragment del seu quadre “L’Empordà”.
El fet de publicar aquests escrits sobre l’Empordà de Xavier Febrés –un dels estudiosos més veterans de Josep Pla– no el converteix en un autor monotemàtic. També ha publicat llibres sobre França, Itàlia, Grècia o l’Argentina. Senzillament, li agrada aquest tros de país, l’ha recorregut amb un deteniment especial i descabdella una història que encaixa totes les peces gràcies a l’estil consolidat per l’autor a l’hora de mirar el món i invitar a gaudir-ne.
“Apologia de l’Empordà” arrenca amb un capítol sobre les comarques contigües del Rosselló i el Vallespir, perquè fa temps que intenta convèncer els amics i els coneguts que alguns dels indrets més inspirats de l’Empordà se situen a les terres catalanes de França. A continuació recorre els misteris de Cadaqués i el cap de Creus, la capitalitat de Figueres, els pobles de l’Alt Empordà, les terres i els mars del comtat d’Empúries, el Quadrat d’Or del Baix Empordà, els voltants de Palafrugell, les ombres del massís del Montgrí i els confins de Palamós i Sant Feliu de Guíxols.
Xavier Febrés (Barcelona, 1949). Periodista i escriptor, ha publicat recentment els llibres “Els últims dies de Machado”; “Maillol, l’escultor carnal”; “El mirall de l’Acròpolis”; “Elogi i refutació de la tramuntana”; “Breu història de França”, i “Josep Pla: sis amics i una amant”. Escriu el blog Apologia de la curiositat (www.xavierfebres.com), amb els seus comentaris periodístics i literaris.
Deixa un comentari