Empordà.- Ja es pot trobar a les llibreries el nou llibre de l’historiador palamosí Gabriel Martín Roig, L’Empordà mític. Llegendes, editat per Farell.
El volum és la continuació dels llibres del mateix autor L’Empordà Fantàstic (2004) i L’Empordà Històric (2009). Tots tres volums formen una trilogia imprescindible i un dels reculls de llegendes de l’Empordà més ampli i extens que s’han publicat fins avui.
Aquest tercer volum s’estructura en 14 grans capítols (“Els gegants”, “Animals fantàstics i altres bestioles”, “Gojes i encantades”, “Pactes i enganyifes del dimoni”, “Bruixes i bruixots”, “Revinguts i ànimes en pena”, “La petja grega i romana”, “Llegendes medievals”, “Les llegendes sacres”, “Llegendes del subsòl”, “La tramuntana i altres vents”, “Les llegendes del mar”, “Pirates” i “Les llegendes del poble”) i aplega més d’un centenar de noves llegendes, tant de caire fantàstic com històric, que amplien i perpetuen la rica tradició oral tant de l’Alt com del Baix Empordà.
I és que són moltes les rondalles, llegendes, dites i fets que, de boca a orella, s’han anat transmetent de pares a fills, des de fa molts anys i que han deixat un pòsit inesborrable en la història d’aquest territori del nord de Catalunya. Les llegendes constitueixen els referents, les pors, les il·lusions i els costums dels pobles; són un pretext per recórrer els seus carrers, les places i per perdre’s en els seus entorns, una excusa per conèixer el seu paisatge i la seva gent.
Gabriel Martín Roig (Palamós, 1970) és llicenciat en Belles Arts per la Universitat de Barcelona, màster en Museologia o Gestió del Patrimoni Artístic, Etnològic i Cultural i postgrau en comissariat d’exposicions. Des de fa anys compagina la publicació de llibres especialitzats en tècniques artístiques i història de l’art per a diverses editorials amb l’estudi de la història local i la documentació del patrimoni artístic i etnològic de l’Empordà. Habitualment publica els seus treballs de recerca a Revista del Baix Empordà, realitzant alhora una gran difusió de la història local a través del seu blog “Històries de Palamós i comarca”, on es té accés a tots els seus articles en format PDF.
Deixa un comentari